100% naravna zeliščna zdravila za bolj zdrava pljuča

Moje zdravje > Bolezni | piše: Helena Primic | 24.12.2023
Preverite številne recepte za domača zeliščna in 100% naravna zdravila pri težavah s pljuči - od astme do sopenja, ki so tudi pogost simptom okužbe s koronavirusom.
Domače zdravilo za močna pljuča si lahko pripravite iz banane in klinčkov. (Foto: Arhiv)
Domače zdravilo za močna pljuča si lahko pripravite iz banane in klinčkov. (Foto: Arhiv)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Pri ajurvedi smo preverili, s katerimi zelišči in hrano si lahko pomagamo okrepiti pljuča, da bomo bolje pripravljeni na morebitno okužbo s koronavirusom.

 

Banana in klinčki proti bronhialni astmi

Tole ajurvedsko zdravilo je sicer namenjeno kronični bronhialni astmi, toda ker krepi pljuča in zmanjša sopenje, ga lahko uporabite tako preventivno kot kurativno, če se boste slučajno okužili s koronavirusom.

V olupljeno banano vstavite sedem klinčkov oziroma nageljnovih žbic in takšno banano pustite stati čez noč. Naslednje jutro pojejte banano s klinčki vred in še eno uro potem ne jejte ničesar. Po eni uri spijte skodelico vroče vode z žlico nesegretega(!) medu.

 

Za takojšnjo ustavitev sopenja - čaj iz sladkega korena

Sopenje oziroma pomanjkanje kisika je pogost zaplet okužbe s koronavirusom pri ljudeh, ki imajo šibkejša pljuča. Pa naj gre za kronične bronhitise in astmo ali resnejša pljučna obolenja.

Ajurveda ima v svoji bogati zakladnici naravnega zdravljenja rešitev tudi za to akutno težavo, ko vas zagrabi napad sopenja - čaj iz sladkega korena.

V skodelici vode nekaj minut pustite vreti eno čajno žličko korenine iz sladkega korena (yashti madhu). Tik pred pitjem dodajte pet do deset kapljic olja mahanarayan ali pol čajne žličke čistega ghija. Srknite malo čaja vsakih pet do deset minut takoj, ko začutite, da prihaja napad, lahko pa ga pijete tudi preventivno vsak dan. Pripravljen čaj ne izgubi svoje učinkovitosti do 72 ur.

V nekaterih primerih lahko čaj iz sladkega korena spodbudi bruhanje, kar je v resnici koristno, saj tako odstranjuje višek kaphe in sprošča bronhialne cevi, zaradi česar se po navadi takoj počutimo bolje.

Posebno opozorilo: Pri posameznikih s hipertenzijo lahko ta čaj zadržuje natrij v telesu, zato ga lahko uporabijo le kot previdnostni ukrep za preprečitev astmatičnega napada, toda ne smejo pa ga piti redno!

 

Druga ajurvedska zeliščna zdravila proti astmi in sopenju

Tale ajurvedska zeliščna zdravila lahko uživate redno (če ste sicer zdravi in nimate nobenih posebnih kroničnih bolezni, ki vedno zahtevajo posvet z lečečim zdravnikom!) in služijo kot dolgoročna preprečitev astme, sopenja in težav s pljuči.

1) Cimet. V skodelici vrele vode zmešajte eno čajno žličko cimeta in 1/4 čajne žličke trikatuja. Oboje namakajte deset minut in tik pred pitjem dodajte še čajno žličko nesegretega medu. Ta čaj lahko pijete dvakrat dnevno.

2) Ingver. Preprečitvi astme koristi tudi čaj iz sladkega korena in ingverja v razmerju 1:1. Za čaj uporabite pol čajne žličke zeliščne mešanice na skodelico vode.

3) Lovorov list. V pomoč je lahko tudi mešanica iz pol čajne žličke zdrobljenega lovorovega lista, 1/4 čajne žličke pippalija in čajne žličke nesegretega medu. To zeliščno zdravilo lahko pijete dvakrat do trikrat na dan.

4) Čebula. To ajurvedsko zdravilo uspešno lajša kongestijo in sprošča dihanje ter deluje takoj po zaužitju. Zmešajte 1/4 skodelice čebulnega soka, 1/8 čajne žličke črnega popra in čajno žličko nesegretega medu.

5) Ayurvedska zeliščna formula. Zmešajte pol čajne žličke sitopaladija, pol čajne žličke punarnave, ščepec pippalija in ščepec abrak bhasme. Ta zeliščna formula obenem lajša simptome astme in jo preprečuje. Za dosego takojšnjega učinka pojejte celotno mešanico z medom, a le v malih grižljajih. Pri dolgoročni uporabi jo uživajte enkrat dnevno.

6) Gorčična semena. Gorčična semena so učinkovita za zdravljenje bronhialnega sistema. Njihove grelne in zdravilne sposobnosti lahko uporabite na tri načine. Na prsi si lahko vtirate rjavo gorčično olje, si pripravite čaj iz mletih gorčičnih semen in pippalija (ki ga pijete dva- do trikrat na dan ali še bolje ves dan srkate vsakih 15 minut) ali dva- do trikrat na dan na prazen želodec uživate mešanico čajne žličke rjavega gorčičnega olja in žličke naravnega sladkorja.

Čaj iz mletih gorčičnih semen in pippalija si pripravite tako, da v skodelico vroče vode za deset minut namočite 1/4 čajne žličke obeh sestavin in nato dodate eno do dve čajni žlički medu.

 

Pomagajo vam lahko tudi asane, ki jih pri astmi priporoča joga

Učinkovite asane za ublažitev astme in z astmo povezanih težav so lok in kobra, sedenje v vajrasani oziroma sedenje na petah (počepnite na kolena, kolki naj bodo naslonjeni na pete in prste na nogah, ki se naj idealno dotikajo) ter obrnjeni položaji, kakršna sta stoja na ramenih in plug.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zeliščarka svetuje: 5 spomladanskih divjih rastlin, ki so zakladnica hranil

Ko se zemlja prebuja iz zimskega spanca, nam narava pon...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...

RAZISKAVA: Samo z vretjem lahko uničimo do 90% mikroplastike v vodi iz pipe

Kot kažejo najnovejše raziskave, bi lahko samo z vretje...

Ginko biloba – izboljšuje spomin, krepi možgane, lajša depresijo, niža krvni tlak

Gnko biloba je darilo narave. Kitajci ga imenujejo kar ...

FMD DIETA – ste že slišali za njo? Dieta, ki deluje enako kot post, a ni postenje

Ste že slišali za FMD dieto? To je posebna dieta, ki po...

Izšla je februarska revija Vzajemnost 2024

V kakšni kondiciji je pokojninska blagajna, koliko znaš...

Zakaj je soda bikarbona farmaciji trn v peti?

Soda bikarbona je že dolgo časa predmet mnogih raziskav...

ŠENTJANŽEVKA - »naravni antidepresiv«: uporaba, učinki in nabiranje

Morda je šentjanževka v današnjem času najbolj znana ko...

Rožmarinov pripravek proti izpadanju las (preizkušen recept ambasadorke Jožice)

Naša ambasadorka Jožica z nami deli učinkovit recept za...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.