Nikar ne mečite stran kavne usedline: uporabite jo

Kaj narediti s kavno usedlino drugega, kot da jo zavržemo? Nikar, kavna usedlina je uporabna še na veliko načinov. Preverite ideje, kako jo lahko koristno izkoristite.
V tujini iz kavne usedline delajo celo opeke in pelete, razvijajo pa tudi biogorivo. (Foto: Freepik.com)
V tujini iz kavne usedline delajo celo opeke in pelete, razvijajo pa tudi biogorivo. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Kavna usedlina je vsestransko uporabna in je res škoda, da bi jo metali v smeti.  Koristno jo lahko uporabite na vrtu, za nego, jo uporabite kot naravno čistilno sredstvo in še kaj.

 

Za kompost

Dušik, ki ga vsebuje kavna usedlina, pripomore k razkrajanju organskih snovi v kompostu, zato kavno usedlino uporabite za kompostiranje. Obenem pomaga prekriti neprijeten vonj komposta, če boste le tega »pridelovali« kar v kuhinji ali na balkonu stanovanja.

 

Kavni kompost je odličen za izrazitejšo barvo cvetov hortenzije. Kisla pH vrednost kavne usedline daje cvetovom hortenzije še globljo modro barvo. (FOTO: Freepik.com)

 

Kot gnojilo

Zmotno je prepričanje, da ima kavna usedlina kisel pH in zato za gnojilo ni primerna. V resnici se kislina iz kavne usledline med kuhanjem spere in je zato zelo primerna za gnojilo. Kavna usedlina vsebuje namreč veliko dušika, ki je pomembno hranilo za rastline.

Kavna usedlina je bogato hranilo za klijoča semena, saj znaša njeno razmerje med ogljikom in dušikom (tako imenovano razmerje C : N), s katerim merimo kakovost komposta, kar 20 : 1. Zato jo lahko primešate tudi zemlji za sajenje, saj bo pospešila rast mikrobov v njej in zemlji zagotovila hranilne snovi, ki so potrebne za dobro kaljenje semen.

PREBERITE TUDI: Kako pravilno shranjevati kavo, da bo ohranila aromo in okus?

Preprosto gnojilo iz kavne usedline

Na socialnih omrežjih si lahko pogledate video z receptom za čisto preprosto domače gnojilo, ki je primerno tako za zunanje kot za notranje rastline. Gre za enostaven recept iz treh sestavin: kavni usedlini dodamo žlico cimeta in mešanico razredčimo z mineralno vodo. Takšna mešanica vsebuje veliko kalija, fosforja, dušika in drugih mineralov, ki izjemno koristijo rastlinam. Armen Adamjan, uporabnik TikToka in avtor videa, svetuje, da z mešanico rastline zalivamo vsake dva tedna.

 

@creative_explained Coffee + Cinnamon + Club Soda = Magic🤩🌱 #gardening #plants #planttips #homemade #recipe #plantsoftiktok #learnontiktok #lifehack #diy #recycle #tips ♬ original sound - Armen Adamjan

 

Za odpravljanje neprijetnih vonjav

Zrna kave popražite in zmlejte ter stresite v posodice, ki jih razporedite po stanovanju, da se boste znebili neprijetnega vonja. Odprto posodico s kavo lahko postavite tudi v hladilnik in se s tem znebite neželenih vonjav.

 

Za odganjanje mrčesa

Kava je učinkovita v boju s komarji, osami, čebelami in celo mravljami. Posujte nekaj kavne usedline na predel, kjer mravlje vstopajo v vaš dom in oster vonj kave jih bo odgnal.

 

Za odstranjevanje ostankov hrane iz posode

Če trdovratne umazanije, ki ostane na ponvah, pekačih in loncih ne morete odstraniti samo z gobico, si pomagajte s kavno usedlino. Potresite jo po dnu posode in z gobico zdrgnite umazanijo. Pazite, da ne boste pretiravali s količino kavne usedline, saj vam lahko zamaši odtok.

 

Za odstranjevanje prask

Razpraskane lesene površine lahko barvno osvežite s kavno usedlino. Zmešajte ⅓ skodelice kavne usedline, ⅓ skodelice tople vode in ⅓ skodelice kisa, pustite stati eno uro, potem pa mešanico s čistilno krpo nanesitena poškodovano površino. Za manjše praske raje uporabite vatirano palčko.

Na svetlih površinah pustite mešanico delovati pet minut, na temnih pa lahko tudi eno uro, nato obrišete. Za osvežitev zelo svetlih razpraskanih površin je bolj varno, če nanašate mešanico z usedlino večkrat, v več krajših nanosih, dokler ne dosežete želenega barvnega odtenka.

PREBERITE TUDI: 7 načinov za uporabo ostankov kave

Za piling kože

Iz kavne usedline si lahko pripravite piling za telo, saj je tekstura usedline ravno prav groba za učinkovito odstranjevanje odmrlih delcev kože in hkrati poskrbi za mikrocirkulacijo kože. Za pripravo pilinga uporabite toliko olivnega olja, da dobite gostljato zmes, ki si jo nanesete na kožo med prhanjem. Za dodatno obogatitev lahko takšnemu kavnemu pilingu dodate med, kokosovo olje, rjavi sladkor, morsko sol ...

 

Za nego suhe kože

Kjer imate suho kožo, si natrite mešanico: ½ skodelice kavne usedline, ½ skodelice sladkorja in dveh žličk kokosovega olja. Enak pripravek lahko vmasirate tudi na predele, kjer se rad pojavlja celulit, saj kavna usedlina preprečuje njegov nastanek.

 

Če vam po kuhanju roke neprijetno dišijo po zeliščih oziroma hrani, denimo ribah, jih natrite s kavno usedlino in nekaj časa z njo drgnite roke, da se znebite vonja in odstranite maščobo. (FOTO: Freepik.com)

 

Za krepitev las in lasišča

V lasišče si vmasirajte mešanico iz ¼ skodelice kavne usedline in ¼ skodelice kokosovega olja. Kofein bo spodbudil rast las, lasje bodo pridobili več sijaja, kokosovo olje pa bo lasišču podarilo dragoceno vlago – še posebno priporočljivo je za tiste s suhimi lasmi. Nanos sperete s pomočjo jabolčnega kisa, vendar pazljivo: preparat s kavno usedlino je najprimernejši za nego temnih las, saj lahko kavna usedlina svetle lase rahlo obarva.

PREBERITE TUDI: Uporabni triki: Kava je koristna tudi na takšen način

Za odmrzovanje pločnikov in dovozov

Ko zunaj pritisne mraz, lahko kavno usedlino potresete po pločniku, dovozu in zunanjem stopnišču. Kemična sestava kave bo preprečila, da bi tla zmrznila in bo pomagala stopiti del ledu. Peskasta tekstura kavne usedline omogoča tudi nekaj oprijema na ledu, tako da vam bo manj drselo.

 

VIRI:  Deloindom, Jana, Coffeeaffection.com

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

TELOVADIMO: Kako lahko izboljšamo koordinacijo (+video z vajami)?

Z enostavnim testom preverite, kako dobra (ali slaba) j...

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Klopov nadpovprečno veliko, predvsem v prestolnici

Neuradni rezultati monitoringa klopov kažejo, da je let...

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.