Pečene in polnjene paprike s šunko in sirom

Odličen recept za kosilo: pečene in polnjene paprike s šunko in sirom iz Jožičine kuhinje.
Pečene in polnjene paprike s šunko in sirom (Foto: Facebook Iz Jožičine kuhinje)
Pečene in polnjene paprike s šunko in sirom (Foto: Facebook Iz Jožičine kuhinje)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine za 4 osebe
8 svežih rdečih špic paprik (ali paprika po želji)
8 rezin šunke
8 rezin sira(edamec, trapist, gauda...)
Za paniranje :
2 jajci
1 žlica mleka
ščep soli
+ moka
+ drobtine
2.5 dcl olja za cvrenje (pohanje)

Priprava
Ko boste nabavljali papriko, vedno izberite gladko, dolgo in čimbolj ravno, da ne bo nepotrebne zamude pri lupljenju le te, pa seveda primerno zrelo in še dovolj čvrsto.Najboljša je tako imenovana špic paprika.
Operite jo, obrišite s papirnato servieto, zložite na peki papir (ker je čiščenje pekača drugače prava mora) v pekač od pečice.
Klasično pečico predhodno segrejte na 220 stopinj in papriko dajte peč.
Pecite jo toliko časa, da se prične mehuriti in olup na nekaterih koncih počrni, to je 20 do 23 minut, vmes jo enkrat obrnite, da se bo na drugi strani prav tako lepo spekla (nikar je ne pikajte z vilicami, ker bo iztekel dragoceni sok).
Paprike rade počijo, ko so dovolj pečene. Med peko bodo oddajale svoj sok.
Ko je paprika pečena, vzamite pekač iz pečice in ga dobro pokrijte (najbolje kar z drugim pekačem), da paprike najprej dobro "zašvicajo" in "padejo skupaj" (ne se ustrašiti), nato se morajo ohladiti.Tako jih lahko lepo olupite (vedno pričnite pri konici) "do golega" (gre fino) in očistite semen (s hrbtiščem noža potegnite po papriki).Še prej morate seveda odrezati klobuček (pecelj).Olupljene paprike malček posolite.
Za polnjene pohane paprike je priporočljivo, da je pečena paprika cela po čiščenju (da vam med lupljenjem ne poči).

Polnjenje
Na rezino šunke položite rezino sira in zvijte v rolico (sir naj bo zavit v sredini, da med cvrenjem ne bo iztekel), z rolico pa napolnite pečeno papriko.Lahko si pomagate pri zapiranju z zobotrebcem, ni pa nujno.
Tako napolnjene paprike le še spanirate v moki, jajcih in drobtinah ter jih ocvrete kot meso.

 


NASVET
Paprike lahko polnite tudi z rezinami mortadele in sira.
Ali palčko sira ovijete v pečene puranje prsi in v papriko.
Ali z nadevom : malo feta sira, skute,soli in začimb po lastnem okusu (drobno nasekljan petršilj, česen, poper, malo mlete paprike...).
Nekateri jo polnijo s topljenim sirom in pečejo na roštilju ali v pečici (med peko se sir lepo raztopi).
Lahko se pohajo tudi brez nadeva in jedo z zeleno solato.
Lahko jih naložite v jena posodo: plast nepolnjenih pohanih paprik, tanko plast feta sira, zopet plast paprike, plast šunke, plast paprike, plast sira...in pustite čez noč v hladilniku.Naslednji dan hladno lepo narežite in ponudite kot hladno predjed, lahko pa tudi kot samostojno.
Če delate solato, ji dodajte veliko narezanega česna, sol, malo petršilja, kis in olje (belo ali bučno).Dobra je, če se naredi kakšno uro pred serviranjem, da se lepo prepoji.
Očiščene (olupljene) paprike lahko spakirate v vrečke in zamrznete za zimske dni (v tem primeru jih dajte na odtajanje že večer pred porabo).
Olupljene lahko zlagate v steklen kozarec in sproti polivate z naslednjo marinado: olje, kis, sol,nastrgan česen.

Ma ni boljšga, vam rečem.Paprika je za vas "švicala", "padla skup", se "do golega slekla", samo še "na oni svet" jo spravite.
Iz Jožičine kuhinje le še dober tek

PREBERITE TUDI: Recepti: 3 spomladanske jedi z lososom

 

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Enostavna in zelo okusna silvestrska sladica

Za najdaljšo noč v letu pripravite zdravo in zelo okusn...

Ideja za silvestrsko pojedino: Svinjska ribica z mareličnim nadevom

Za glavno silvestrsko jed porabimo največ časa, zato si...

Skrivnost najboljšega kuhanega vina

Ste tudi vi ljubitelji toplih zimskih napitkov? Se včas...

Iz Jožičine kuhinje: Tatarski biftek

Razmišljate, da bi se sami lotili priprave biftka? V pr...

Božična peka: Rumove kroglice

Rumove kroglice so dobro poznana sladica, ki je prepros...

Recepti za najboljšo božično pojedino: Mesne glavne jedi in omake

Mesna glavna jed je za božično večerjo verjetno vrhunec...

Iz Jožičine kuhinje: Božična panakota

Pred vrati so prazniki in Jožica je tokrat pripravila e...

Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?

Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih o...

Recepti za slastne božične napitke

Cimet, ingver, klinčki, pomaranča, medenjaki … Omamno. ...

Božična peka: Preprosti masleni božični piškoti

Piškote lahko spečemo po preprostem receptu, lotijo se ...

Recept za božično jed: Svinjska mrežna pečenka (+recept za omako in pražen krompir)

December je tudi čas, ko je pri nas na praznični mizi p...

Božično - novoletni recepti: Najbolj okusne predjedi

Predjed postrežemo v času, ko naši gostje prispejo in s...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.