Spomladanski losos z grahom in meto
Za 4 osebe potrebujete:
750g mladega krompirja (narezanega)
750 g zamrznjenega graha in fižola
3 žlice olivnega olja
Limonina lupinica in sok 1 limone
Nekaj metinih listov
4 lososove fileje
Priprava: krompir narežete na manjše kose in ga samega 4 minute kuhajte. Nato mu dodajte še grah in fižol in s kuhanjem nadaljujte še naslednje 3 minute, oziroma, dokler se krompir in fižol ne zmehčata. Medtem pripravite preliv: v mešalniku skupaj zmešajte olivno olje, limonino lupinico in sok limone ter meto. Nato s prelivom dobro premažite in začinite lososa ter ga v pečici specite (čas pečenja je odvisen tudi od vaše pečice). Ko je pečen, prihranite „sok“, ki se je spustil med pečenjem ribe in ga vmešajte v zelenjavo. Na vrh zelenjave čisto na koncu položite spečenega lososa.
Lososovi polpeti
Za 4 osebe potrebujete:
4 lososove fileje brez kosti in kože (narezani)
2 žlici rdeče tajske „curry paste“
Svežo korenine ingverja (naribano)
1 žlička sojine omake
Malo koriandra (nasekljanega)
1 žlička rastlinskega olja
Rezine limone, za serviranje
Priprava: v kuhinjskem robotu zmešajte lososa, pasto, ingver, sojo in koriander. Dobiti morate grobo mleto "meso". Nato odcedite in iz mase oblikujte 4 polpete, ki jih na olju pražite (4-5 minut na vsaki strani oz., dokler niso hrustljavo zapečeni). Zraven postrezite še solato iz korenja in kumare (začinjeno z malo vinskega kisa) in riž.
Losos z zelenjavo v (v 10. minutah)
Za 2 osebi potrebujete:
2 lososova fileja s kožo
½ žlice oljčnega olja
20 g masla
Sok pol limone
Priprava: losos začinite s soljo in poprom. Olje in maslo stopite v primerni ponvi. Ko sta dovolj segreta, v ponev položite še lososa s kožo navzdol in ga pecite 3 minute (lahko tudi več, odvisno od debeline) oz., dokler ni hrustljavo zapečen. Nato ga obrnite in pecite še vsaj dve minuti. Na koncu ga pokapajte z limoninim sokom. Postrezite ga z vašo najljubšo zelenjavo (šparglji, brokoli...).
VIR: https://www.bbcgoodfood.com/