Recept naših babic: Jabolčna čežana

Letošnja jesen je bila radodarna. Jabolk je v izobilju in sedaj je pravi čas, da se spomnimo na stare, zdrave in okusne recepte naših babic. Mednje zagotovo sodi tudi jabolčna čežana.
 	Iz jabolk lahko skuhate okusno jabolčno čežano. (foto: Freepik.com)
Iz jabolk lahko skuhate okusno jabolčno čežano. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Se še spominjate sladkega okusa jabolčne čežane? Jo vaši vnuki poznajo? Če ne, potem je sedaj pravi čas, da jim pripravite ta okusni obrok, ga pojeste skupaj z njimi ter se pogovorite, kako je bilo nekoč, ko ste bili majhni vi in ste se jabolčne čežane zelo razveselili. Otroci radi poslušajo zgodbe svojih starih staršev. In ob prijetni zgodbi bo šla čežana še bolj v slast.

Pa poglejmo še recept zanjo, čeprav smo prepričani, da ga dobro poznate.

Jabolčna čežana po receptu naših babic
Potrebovali bomo približno kilogram jabolk. Te očistimo in olupimo, narežemo na koščke. Nato jih damo v posodo, dolijemo do polovice jabolk vode. Nato kuhamo tako dolgo, da jabolka postanejo lepo mehka. To traja le nekaj minut po vrenju. Jabolka z vodo vred dobro spasiramo s paličnim mešalnikom.

Preberite tudi: Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

V manjšo kozico damo nekaj masla. Segrejemo in ko se maslo stopi, dodamo nekaj žlic sladkorja ter mešamo, da se lepo stopi. Dodamo lahko še malce vode, nato pa vročo mešanico prelijemo čez jabolka. Dodamo še nekaj ščepcev cimeta ter premešamo. Po želji lahko dodamo še sladkor in limonino lupinico.

Poleg tople čežane se odlično poda pire krompir, tudi pražen krompir in kak košček govejega mesa.

Lahko pa čežano ohladimo in jo pripravimo kot sladico. Hladno čežano nadevamo v kozarce, dodamo še stepeno smetano, posujemo z ribano čokolado ali pa dodamo čokoladni preliv, ščepec cimeta in okusna sladica je pripravljena.

Preberite tudi: Recept: Kremna špargljeva juha

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Hrana, ki krepi spomin in ohranja bister um

Možgani za svoje delovanje potrebujejo veliko energije,...

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Ob pečenem kostanju se prileže tudi divje kostanjevo pivo!

Kako bi gledali, če bi vam na primer za malico postregl...

Kako se KONČNO odvaditi kajenja?

Tudi pri zasvojenosti od nikotina je samo volja premalo...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

To živilo je krivec za vaše maščobne obloge!

Zelo preprosto se lahko rešite odvečnih maščob okrog tr...

Recept: Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična poslastica, ponudimo jih lahk...

Pozor, nikar več ne pogrevajte teh živil!

V prispevku boste našli seznam hrane, ki je nikoli ne s...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.