Recept za špargljevo kremno juho:
800 g mladih očiščenih špargljev
1 l zelenjavne jušne osnove
1 kozarček belega vina
2 žlici olivnega olja
1 mlada šalotka
sol in poper
300 g mladega krompirja
250 ml tekoče sveže smetane
30 g masla
sveže sesekljan mlad drobnjak
Krompir olupimo, operemo in narežemo na majhne kocke. Šparglje operemo pod tekočo vodo in jim odstranimo spodnji del, ki je bel in vlaknast. Vršičke špargljev odrežemo, stebla narežemo na majhne rezine. Pristavimo malo slane vode in nekaj minut blanširamo vršičke špargljev. Vršičke, ki naj bodo blanširani al dente, odcedimo in pustimo na cedilu, porabili jih bomo za dekoracijo kremne juhe.
Šalotko olupimo in narežemo na tanke rezine. V ponvi segrejemo olivno olje, dodamo narezano šalotko in nekaj minut pražimo, Nato dodamo na kocke narezan krompir in rezine špargljev. Premešamo in na zmernem ognju pražimo osem minut, občasno premešamo.
Praženo zelenjavo nato zalijemo z belim vinom in ko alkohol izhlapi, prilijemo vročo zelenjavno jušno osnovo. Zavremo, zmanjšamo ogenj in kuhamo 20 minut.
Ko je zelenjava mehka, dodamo tekočo smetano in kuhamo še 10 minut. Po okusu solimo in popramo, nato krompir in šparglje z malo tekočine preložimo v drugo posodo in pretlačimo v kremno juho. Če je juha pregosta, dodamo malo juhe.
Preden juho postrežemo, jo okrasimo z blanširanimi špargljevimi vršički in potresemo s svežim, sesekljanim drobnjakom.
O AVTORICI PRISPEVKA:
Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.