Recept: Kremna špargljeva juha

Špargljeva juha je prva pomladna jed na žlico, ki je odlična za razstrupljanje telesa. Za pripravo juhe uporabimo divje ali gojene šparglje, jed bo seveda boljša z divjimi. Danes bomo pripravili kremno juho s šparglji in mladim krompirjem, ki jo bomo obogatili s smetano in nas koncu posuli s svežim drobno sesekljanim drobnjakom.
Okusna špargljeva juha (Foto: Freepik.com). SLIKA JE SIMBOLIČNA.
Okusna špargljeva juha (Foto: Freepik.com). SLIKA JE SIMBOLIČNA.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Recept za špargljevo kremno juho:

800 g mladih očiščenih špargljev
1 l zelenjavne jušne osnove
1 kozarček belega vina
2 žlici olivnega olja
1 mlada šalotka
sol in poper
300 g mladega krompirja
250 ml tekoče sveže smetane
30 g masla
sveže sesekljan mlad drobnjak

Krompir olupimo, operemo in narežemo na majhne kocke. Šparglje operemo pod tekočo vodo in jim odstranimo spodnji del, ki je bel in vlaknast. Vršičke špargljev odrežemo, stebla narežemo na majhne rezine. Pristavimo malo slane vode in nekaj minut blanširamo vršičke špargljev. Vršičke, ki naj bodo blanširani al dente, odcedimo in pustimo na cedilu, porabili jih bomo za dekoracijo kremne juhe.

Šalotko olupimo in narežemo na tanke rezine. V ponvi segrejemo olivno olje, dodamo narezano šalotko in nekaj minut pražimo, Nato dodamo na kocke narezan krompir in rezine špargljev. Premešamo in na zmernem ognju pražimo osem minut, občasno premešamo. 

Praženo zelenjavo nato zalijemo z belim vinom in ko alkohol izhlapi, prilijemo vročo zelenjavno jušno osnovo. Zavremo, zmanjšamo ogenj in kuhamo 20 minut.

Ko je zelenjava mehka, dodamo tekočo smetano in kuhamo še 10 minut. Po okusu solimo in popramo, nato krompir in šparglje z malo tekočine preložimo v drugo posodo in pretlačimo v kremno juho. Če je juha pregosta, dodamo malo juhe. 

Preden juho postrežemo, jo okrasimo z blanširanimi špargljevimi vršički in potresemo s svežim, sesekljanim drobnjakom. 

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Šparglji Špargljeva juha Recept
Morda te zanima tudi:

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razum...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Musaka je sredozemska jed, v originalnem receptu jo pri...

Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz aronije

Jožica razkriva recept za sirup iz aronije...

Najbolj brani recept: Kruh brez moke

Ta recept je postal pravi internetni hit. Vsi ga pečejo...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.