Zdrava ozimnica - brez konzervansov!

Najboljši način, da shranite razno zelenjavo iz vrta je, da jo vložite in naredite ozimnico. V prispevku boste našli najboljši način vlaganja, ki ne vsebuje konzervansov in ohranja zdrave lastnosti živil!
	Vložite domačo zelenjavo brez konzervansov. (foto: Freepik.com)
Vložite domačo zelenjavo brez konzervansov. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Najbolj zdrav način priprave ozimnice je tisti, ki ne vsebuje konzervansov in ki ne uniči vseh zdravilnih snovi, ki jih ima zelenjava. Ta postopek vlaganja ne bo uničil vitaminov in mineralov, saj zelenjava ni izpostavljena visokim temperaturam. Recept se poslužuje naravnih in neškodljivih konzervansov, kot so sol, sladkor in kis. Ti omogočijo tudi, da ima zelenjava po fermentaciji še vedno enak okus in strukturo.

Klasičen način vlaganja zelenjave brez konzervansov lahko naredite na naslednji način:
Potrebujete kumarice, zeleni paradižnik, korenje, cvetačo, kolerabo, rdečo čebulo, redkvice, papriko in zelje. Od začimb pa potrebujete sol, poper v zrnju, lovorov list in kis (9 odstotkov alkohola).

Vso zelenjavo dobro operite, očistite in osušite, nato narežite na primerne kose. Nadevajte jih v steklene kozarce za vlaganje do vrha. Uporabite mešano zelenjavo, tisto, ki jo želite. nato čez vlijte skodelico kisa, dodajte žličko soli, žličko sladkorja, nekaj zrnc popra in lovorov list.

Nato v kozarce do vrha nalijte hladno vodo, dobro zaprite in jih postavite v večji lonec, v katerega nato nalijete do pokrovčkov kozarcev vodo. Postavite na štedilnik in segrevajte, da voda v loncu začne vreti. Nato zmanjšajte temperaturo, voda v loncu naj narahlo vre še deset minut.

Nato kozarce previdno vzemite iz lonca, s pokrovčki navzdol jih postavite na brisačo, dobro zavijte z brisačami, odejo in pustite stati čez noč.

Naslednjega dne vloženo zelenjavo zložite na hladno in temno mesto. Lahko jo uporabljate kot prilogo k jedem, k narezkom, namesto solate. Tako pripravljena zelenjava se vam ne bo pokvarila, postopek je zelo enostaven, tudi čez zimo boste imeli dovolj okusnih in zdravih živil!

 
Povzeto po lifepressmagazine.com

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Zdrava in slastna namaza

Ker je ravno čas v katerem se radi družimo z našimi naj...

Domač malinov sirup brez konzervansov – priprava korak za korakom

Ni lepšega kot kozarček domačega malinovega sirupa v po...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Iz Jožičine kuhinje: Bezgov sirup

Jožica razkriva super recept za bezgov sirup z dodatkom...

Pozor, tihi ubijalec, ki ga imamo v kuhinji vsi!

To je zelo strupen tihi ubijalec, vsi ga koristimo, vsi...

Recept: Limonina krema s sivko in kokosovim sladkorjem

Ideja za izjemno okusno in slastno sladico, ki bo navdu...

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razum...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.