Zmenki v zrelih letih: Kaj gre lahko narobe in zakaj?

Moji odnosi > Partnerstvo | piše: Mo. S. | 10.3.2024
Zmenki so situacija, v kateri najpogosteje »zablokiramo« in se predstavimo v nepravi luči. Še posebej, če se nanje odpravimo na jesen življenja.
 	Naj vam ne bo nerodno pokazati ljubezen. (foto: Freepik.com)
Naj vam ne bo nerodno pokazati ljubezen. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Več kot 150 tisoč Slovencev, starejših od 65 let, je samskih. Mnogi od njih razmišljajo o novi zvezi, zelo težko pa naredijo prve korake, saj se bojijo, da bodo »zamočili«. Da se to ne bi zgodilo tudi vam, smo pogledali, kaj ljudje v zrelih letih na prvem zmenku najpogosteje delajo narobe in kako »napake« odpraviti.

Ohranjanje varnostne razdalje
Gre za eno od najbolj pogostih napak, ki jih starejši delajo na zmenku. Ker se bojijo, da bodo izpadli otročje, partnerja »držijo« na ravni razdalji. Naključnemu opazovalcu se zdi, da se sprehajata dva tujca, ne pa (bodoči) par. Sami se sicer počutite varno, izbrancu/izbranki pa se zdite nezainteresirani, samozadostni in celo brezčutni. Rešitev: pozabite na to, kaj si bodo o vas mislili drugi. V resnici je okolica starostnikoma, ki se držita pod roko ali čez rame, zelo naklonjena. Če želite doživeti ljubezen, jo morate biti pripravljeni sprejeti. Ljudje, ki se imajo radi, pač ne hodijo meter eden od drugega.
 

Izbira »tipa« človeka in vztrajanje pri tem
Nekaterim so všeč svetlolasi, drugim temnolasi. Nekateri prisegajo na modre oči, drugi na rjave. Pogosto si zamislimo tip človeka, ki nam je všeč, in partnerja iščemo samo med tistimi, ki tej predstavi ustrezajo. Čeprav se nam v mladosti taka strategija ni najbolje obnesla, jo ponavljamo tudi, ko smo starejši. Rešitev: vprašajte se, kako se vam je tovrstno vztrajanje obneslo v preteklosti. Če je odgovor »niti ne tako zelo«, je skrajni čas, da začnete razmišljati drugače. Na zmenek preprosto povabite človeka, ki se vam zdi zanimiv, zabaven, ki ga zanimajo podobne stvari kot vas, ki vas nasmeji in ki ima rad življenje tako, kot je. Ne ukvarjajte se s tem, kako izgleda, kako visok-a je in ali ima pravo barvo las ter dovolj dolge noge. Dajte mu/ji priložnost, da vas očara, čeprav ni vaš »tip«.

Trajanje zmenka
Samski pri petinpetdesetih so običajno še v polnem pogonu: služba, kariera, skrb za starše, otroci, vnuki… Ko na svoj natrpan urnik uvrščajo zmenek, pogosto ne vedo, koliko časa naj mu namenijo. Nasvet: Veliko. Ni najbolj prijetno, če sredi zmenka pogledate na uro in ugotovite, da vas vnuki že čakajo pred šolskimi vrati, ter na vrat na nos odvihrate. Ta teden jih namreč pobirate vi. Rešitev: Ustvarite »vajin čas« takrat, ko veste, da vaju druge obveznosti ne motijo. Nobene potrebe ni, da v odnos vključujete družinske člane. Čisto dobro se bodo znašli brez vas. Vzemite si čas in uživajte v druženju.

Preveč osebna vprašanja
Koliko otrok imate? Živite v svoji hiš? Se dobro razumete z bivšim/bivšo? Kako je z vašim zdravjem?
Če se zalotite, da ste zmenek spremenili v zaslišanje, s katerim bi blesteli na policiji, stopite korak nazaj. Navedena vprašanja niso najbolj na mestu na prvem zmenku. Pretirana radovednost osebo, ki vam stoji nasproti, spravi v položaj, ko se ji zdi, da se mora bodisi braniti ali pa »napasti« nazaj. Ne najbolj obetavno za začetek zveze, se vam ne zdi? Rešitev: vprašanja usmerite na hobije, zanimanja, prosti čas… Tem za pogovor je dovolj. Zmenek izkoristite za to, da ugotovite, koliko imata skupnega. Dovolite izbrancu-ki, da je to, kar je, ne da bi se trudil-a ugajati vam za vsako ceno.

Primerjava z nekom iz preteklosti
Lahko, da ste bili nekoč z osebo, ki se vam je zdela idealna. Realnost je drugačna. Idealiziranje preteklosti zamegli sedanjost, celo do te mere, da uniči razmerje. Težko je nekoga novega ne-primerjati z nekom iz preteklosti. Rešitev: svojega nekdanjega snemite iz piedestala. Konec koncev obstaja tehtni razlog, da je postal bivši.
 
PREBERITE TUDI: Srečno zaljubljeni tudi po več letih zakonskega stanu? Kaj delajo uspešni pari?

Neiskrenost glede tega, kaj pričakujete
Kako boste dobili, kar želite, če sploh ne boste vprašali? Pretvarjanje, da nimate nobenih pričakovanj in zahtev glede novega razmerja sporoča, da vam je vseeno, kako se bo le-to razvilo. Tudi velike besede o tem, kaj pričakujete, niso na mestu. Ko se pojavijo vprašanja tipa »kaj v zvezi pričakujete«, je najboljši odgovor, da »spoznavanje z namenom resne zveze.« Čeprav ne morete vedeti, kako se bo razmerje razvijalo, bodite odkriti in odprti glede tega, kaj v resnici pričakujete.

Odnehanje zaradi slabih izkušenj
En slab zmenek za drugim… Če se to nekajkrat ponovi, ljudje preprosto - obupajo. Naj se to ne zgodi tudi vam. Statistika je zgovorna: povprečna nevezana in ne-najstniška Slovenka poljubi 15 potencialnih partnerjev, gre na sedem prvih zmenkov, od katerih jih je pol katastrofa, ima dve dolgo trajajoči razmerji in dvakrat konča z zlomljenim srcem. Čustveni vrtiljak torej, na katerega je treba pogumno sesti, če hočeš spoznati pravega/pravo. Namesto razočaranja iz slabega zmenka lahko: prvič, naredite zabavno »štorijo« za svoje prijatelje (iz srca se ji boste nasmejali tudi sami), drugič, ga uporabite kot trening za naslednjič in tretjič, ga razumete kot stopničko, ki jo pač morate prestopiti na poti do partnerja, s katerim se boste imeli lepo v vseh pogledih.

Podrobnosti o zdravju in financah
Če vas pestijo zdravstvene težave ali minus na bančnem računu, je to nekaj, kar polno okupira vas, ni pa nobene potrebe, da vse podrobnosti v zvezi s tem razložite že na prvem zmenku ali v profilu na spletni strani za spoznavanje. Namesto višine obroka kredita in zadnjih zdravniških izvidov se osredotočite na stvari, ki vas ločijo od drugih: inovativnost, smisel za humor, veselje v življenju kot takem, hobiji, interesi… Za ostalo bo čas kasneje.
 
Viri:
Statistični urad RS
American Grandparents Association
Family Matters Counseling Group Orlando

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

MojaLeta darilo – nagrajenke meseca marca

V preteklem mesecu ste se potegovali za tri prekrasna d...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.