Iz Jožičine kuhinje: Orehova gnezda

Čas je primeren za peko piškotov. V prispevku najdete enostaven in zelo okusen recept, ki vas bo takoj navdušil. Piškoti so slastni in se kar stopijo v ustih.
Orehova gnezda (Foto: Jožica Ostrožnik)
Orehova gnezda (Foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine za orehova gnezda:

  • 1 jajce
  • 20 dkg margarine
  • 5 dkg masla
  • 10 dkg sladkorja
  • 5 dkg kakava v prahu
  • 1 vanilin sladkor
  • 40 dkg gladke moke
  • 10 dkg fino nasekljanih orehov

 

Sestavine za polnjenje:

  • 10 dkg mlečne čokolade
  • 2 žlici mleka (ali sladke smetane)
  • 2 kaplji ruma

 

Izdelava:

1) Jajce stepite posebej.

2) Stepite margarino in maslo (sobne temperature) s sladkorjem in vanili sladkorjem, da postane penasto in dodajte pripravljeno jajce.

3) Dodajte kakav v prahu in premešajte.

4) Postopoma dodajajte moko in mešajte z nastavki za testo.

5) Ko nastane fina kompaktna masa, obdelajte testo še na hitro z rokami.

6) Oblikujte lepe, gladke kroglice z mokrimi rokami (teže 2 dkg), v sredino vsake s kuhalničnim ročajem previdno vtisnite jamico (vdolbinico) in jo povaljajte v nasekljanih orehih.

7) Zlagajte v obložen (s peki papirjem) pekač.

8) Pecite v predogreti pečici na 160 stopinj / 20 - 25 minut (odvisno od pečice).

9) Pečene in ohlajene napolnite s stopljeno mlečno čokolado in pustite, da se ohladi.

10) Dobili boste 68 piškotov (ja, dobro znam šteti, naučila pa me je Daniela Kolarič).

 

Nasveti:

  • Ko boste delali vdolbinice s kuhalnico, jo malo nežno zasučite v levo in desno, bo šlo lažje.
  • Če malo razpokajo, nič hudega, ne smejo pa preveč.
  • Čeprav se imenujejo orehova gnezda, imajo vsaj meni bolj okus po kakavu, zato bi jaz osebno kakav zamenjala za čokolado v prahu.
  • Orehe res nasekljajte drobno, sicer se vam bodo težko oprijemali kroglic.
  • Lahko pa kroglice že prej povaljate v orehih, položite v pekač in šele nato naredite vdolbinico, gre lažje in hitreje.
  • Čokoladni obliv naredite tako, da najprej zavrete samo mleko, ga odstavite in vanj dodate nalomljene kocke čokolade ter mešate tako dolgo, da se povsem stopi, na koncu dodate dve kaplji ruma in z žličko napolnite vdolbinice.

 

Naj bo sladko opravilo prijetno!

 

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje ,predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Sveži kvas Fala zdaj v bolj trajnostni embalaži in s certifikatom FSC

Skupina Lesaffre, katere del je tudi blagovna znamka Fa...

Iz Jožičine kuhinje: Jagodna torta s kokosovo kremo in belo čokolado

Torta vas bo naravnost navdušila. Pripravljena iz kokos...

10 nasvetov za zmanjšanje stroškov za hrano

Z nekaj majhnimi spremembami v gospodinjstvu lahko obču...

Odlična sladica: Slivov štrudelj (recept)

Namesto jabolčnega zavitka, lahko pripravimo tudi slivo...

KUHALNICA: Zrezki v kremni omaki s šampinjoni

Rada imam omake, ki so kremnate, bogate, polnega okusa ...

Iz Jožičine kuhinje: Rafaelo kocke

Sočno, puhasto pecivo. Hitro pripravljeno in nebeškega ...

Recepti za zdrava kosila: Vegetarijanski burger z lečo

Tokrat si privoščite za prebavila in organizem lažjo in...

Recept: Domača paradižnikova mezga

Ko sem iskala recepte za domačo paradižnikovo mezgo sem...

Ideja za zdravo kosilo: Špinačna pita s feta sirom

Razkrivamo idejo za okusno, a zdravo kosilo. Lahko in e...

Težave z žolčem: Naravna pomoč

Svojemu indikatorju potlačene jeze lahko pomagate z nek...

KUHALNICA: Polnjeni datlji s čokoladnim prelivom

Datlji, čokolada, kokosovo maslo, pistacija … mmm, krem...

KUHALNICA: Polpeti iz bučk in korenja

Tudi če niste ljubitelji zelenjave in ste mnenja, da bu...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.