Sama imam nanje lep spomin. Spominjam se časov, ko sem v kuhinjski shrambi zagledala tisto kovinsko škatlo, v katero so romale pečene in bile pripravljene za obiske. Jaz sem polno škatlo zvlekla v skrivni kotiček in se basala, dokler mi ni postalo slabo.
Ta dober domač okus si vsako leto običajno pričaram z domačo božično peko.
Včasih so se pekle izključno s svinjsko mastjo.
Sestavine:
25 dkg zmehčanega masla (ali svinjske masti)
25 dkg sladkorja
25 dkg mletih orehov
3 jajca
1 žlica ruma (ni nujno)
1/2 kg moke (pol ostre in pol gladke)
Izdelava:
K zmehčanemu maslu dodajte sladkor, malo razžvrkljana jajca, mlete orehe in žlico ruma. Vse to najprej premešajte z žlico ali kuhalnico.
Ko se masa malo zedini, pričnite dodajati moko in še nadaljujte mešanje z žlico, dokler gre, nato do konca zamesite z roko. Dobili boste fino mehko in izenačeno maso. Testo naj počiva na sobni temperaturi 1/2 ure. Ko testo počiva, si pripravite modelčke, natančno jih naoljite in potisnite v moko. Odvečno moko stresite iz modelčkov. Polnite modelčke, testo vtisnite tako, da se bo na pečenih šapah dobro videl odtis modelčka, pazljivi pa bodite, da bo testo kakšen mm pod robom, tako bo pečene lažje odstraniti iz modelčkov (površina naj bo ravna.
Šape pecite na 180 stopinjah (brez ventilatorja in že segreta pečica) 15 do 20 minut, da robovi malo porjavijo - odvisno od velikosti vaših modelčkov (jaz sem jih pekla 20 minut). Povaljajte v sladkorni moki. Če želite, lahko sladkorni moki dodate enako količino prahu Šlag pene, s tem dobite malo drugačen okus teh starinskih piškotov.
Po tem receptu (in s temi modelčki) sem dobila 32 šap.
NASVET: če jih boste pekli s svinjsko mastjo, boste verjetno potrebovali kakšno žlico več moke. Da boste pečene šape lažje dobili iz modelčkov, jih še vroče s pomočjo rokavice obrnite narobe in s hrbtiščem noža malo potrkajte po dnu modelčka.
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.