Recepti iz Jožičine kuhinje: Šape z orehi

Prepričana sem, da vam je poznan ta okus iz otroštva - prhke in okusne šapice. Vem, da bi se jih želeli narediti po receptu naših babic ...
Šape z orehi (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Šape z orehi (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sama imam nanje lep spomin. Spominjam se časov, ko sem v kuhinjski shrambi zagledala tisto kovinsko škatlo, v katero so romale pečene in bile pripravljene za obiske. Jaz sem polno škatlo zvlekla v skrivni kotiček in se basala, dokler mi ni postalo slabo.

Ta dober domač okus si vsako leto običajno pričaram z domačo božično peko.

Včasih so se pekle izključno s svinjsko mastjo.

Sestavine:
25 dkg zmehčanega masla (ali svinjske masti)
25 dkg sladkorja
25 dkg mletih orehov
3 jajca
1 žlica ruma (ni nujno)
1/2 kg moke (pol ostre in pol gladke)

Izdelava:
K zmehčanemu maslu dodajte sladkor, malo razžvrkljana jajca, mlete orehe in žlico ruma. Vse to najprej premešajte z žlico ali kuhalnico.
Ko se masa malo zedini, pričnite dodajati moko in še nadaljujte mešanje z žlico, dokler gre, nato do konca zamesite z roko. Dobili boste fino mehko in izenačeno maso. Testo naj počiva na sobni temperaturi 1/2 ure. Ko testo počiva, si pripravite modelčke, natančno jih naoljite in potisnite v moko. Odvečno moko stresite iz modelčkov. Polnite modelčke, testo vtisnite tako, da se bo na pečenih šapah dobro videl odtis modelčka, pazljivi pa bodite, da bo testo kakšen mm pod robom, tako bo pečene lažje odstraniti iz modelčkov (površina naj bo ravna.

Šape pecite na 180 stopinjah (brez ventilatorja in že segreta pečica) 15 do 20 minut, da robovi malo porjavijo - odvisno od velikosti vaših modelčkov (jaz sem jih pekla 20 minut). Povaljajte v sladkorni moki. Če želite, lahko sladkorni moki dodate enako količino prahu Šlag pene, s tem dobite malo drugačen okus teh starinskih piškotov.
Po tem receptu (in s temi modelčki) sem dobila 32 šap.

NASVET: če jih boste pekli s svinjsko mastjo, boste verjetno potrebovali kakšno žlico več moke. Da boste pečene šape lažje dobili iz modelčkov, jih še vroče s pomočjo rokavice obrnite narobe in s hrbtiščem noža malo potrkajte po dnu modelčka.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti Šape z orehi Jožica Ostrožnik
Morda te zanima tudi:

Božična peka: Rumove kroglice

Rumove kroglice so dobro poznana sladica, ki je prepros...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Božična peka: Ingverjevi piškoti

Okusni ingverjevi piškoti ne smejo manjkati na prazničn...

Naj Fala Kruh 2024 in Pizza Masterclass

Letošnji natečaj v peki kruha Naj Fala Kruh 2024 prinaš...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recepti za slastne božične napitke

Cimet, ingver, klinčki, pomaranča, medenjaki … Omamno. ...

Ustvarjajte z vnuki: božično-novoletni okraski, venček, umetnine iz slanega testa ...

Ustvarjajte sami. Se vam zdi izdelava okrasnega venčka ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Kifeljčki s svinjsko mastjo

Vonj in okus po stari babičini kuhinji na mizi. Kot bi ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Belokranjska pogača

Jožica predstavlja originalni zaščiteni recept za Belok...

8 sobnih rastlin, ki bodo odlično uspevale v kuhinji

Želite svojo kuhinjo popestriti s sobnimi rastlinami, v...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pasulj

V hladnejših mesecih, ki še prihajajo nas bo ogrel okus...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.