Sestavine za 24 krofkov:
24 dkg moke
14 dkg sladkorja
1 vanilijev sladkor
1pecilni prašek
sol po okusu
5 dkg masla (stopljenega)
2 jajci
1 dcl mleka
1 dcl navadnega jogurta(ali pol dcl tekočega jogurta in pol dcl kisle smetane.
Izdelava:
Jajca, jogurt (ali jogurt s kislo smetano) in maslo dobro zmešamo z mešalnikom. Dodamo sladkor, vanilijev sladkor ter zopet temeljito premešamo. K temu dodamo moko pomešano s pecilnim praškom in soljo ter samo še na hitro in rahlo premešamo. Pekač za donutse temeljito premažemo z maslom (oljem ali sprejem), tam kjer ne bo namaščen, se vam bo testo prijelo. Maso z dresirno vrečko razporedimo po pekaču, a le do polovice, saj krofki med peko narastejo in če je mase preveč, niso lepih oblik. Pečemo v že segreti pečici (brez ventilatorja) na 170 stopinjah do zlatorumene barve 10 do 12 minut (odvisno od vaše pečice). Ne smete jih prepeči, ker bodo potem trdi.
PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Šape z orehi
Dekoriramo ohlajene, po želji jih pomočimo v stopljeno raznobarvno čokolado in okrasimo s kokosom, nasekljanimi oreščki, z barvnim sladkorjem, perlicami, mrvicami, različnimi posipi, ali jih samo povaljamo v kristalnem sladkorju, kateremu smo dodali mleti cimet, ali v netopljivem sladkorju v prahu...
NAMIG
Recept za beli led (ki mu rečemo tudi bela glazura, limonina glazura, beljakova glazura, icing krema): 1 beljak, 20 dkg fino mletega sladkorja v prahu, 1 do 2 čajni žlički sveže iztisnjenega limoninega soka.
Beljak ROČNO stepamo z metlico ali vilicami, sladkor pa dodajamo postopoma in na koncu še limonin sok.
Glazuro po želji obogatimo tudi z dodanimi živilskimi barvami (tekoče barve, prah, ali pasta).
Pregosto glazuro razredčimo s kakšno kapljo hladne vode, soka limone, ali z ustrezno dodatno količino beljaka.
Recept za 12 donutsov brez glutena:
2 jajci
8 dkg rjavega sladkorja
ščep soli
1 dcl mleka
5 dkg masla (stopljenega)
15 dkg moke brez glutena
1/2 pecilnega praška
2 dkg kakava v prahu
1 banana
PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Kokosova rolada s čokolado (brez peke)
Izdelava:
Stepemo jajca s sladkorjem, dodamo ščepec soli. Stepamo, da dobimo puhasto zmes. Dodamo mleko in stopljeno maslo, ponovno premešamo. Nastali masi dodamo presejano mešanico moke, pecilnega praška in kakava v prahu, vse to ročno premešamo s šibo.
Na koncu vmešamo še fino pretlačeno banano. Nadaljni postopek je enak kot pri zgornjem receptu.
PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Dvobarvni orehi
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.