KUHALNICA: Artičoke z grahom

Artičoke z grahom so čudovite že na pogled, specifičnega okusa in polne zdravja. Največji užitek jih je jesti kar s prsti, ko počasi trgate list za listom in vas na koncu čaka presenečenja v obliki slastne sredice.
Artičoke z grahom (foto: OblizniPrste.si)
Artičoke z grahom (foto: OblizniPrste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Najboljše so vam na voljo od aprila do junija. Tako pripravljene so primerne za vse, ki znate ob hrani uživati v vsakem grižljaju.

Količina je primerna za 3 osebe.
Potrebovali boste: 6 srednje velikih svežih mladih artičok (po dve na osebo), konzerva graha 400 g (od tega graha 280 g) ali sveži mladi luščen grah.

Za nadev: 6 večjih zrn česna, šopek peteršilja, 100 g polnovrednih krušnih drobtin ali naribanega starega polnovrednega kruha, sol, 1 dl oljčnega olja.
Po lastnem okusu lahko v zmes za polnjenje artičok naribate parmezan.

Glavice mladih nedozorelih socvetij artičok do priprave hranite na hladnem v dobro zaprti plastični vrečki. Če želite, da bodo res okusne pripravite čimbolj sveže.

Artičoke dobro operite pod tekočo vodo in jim odstranite stebla. Z ostrimi škarjami odrežite bodičasto konico vsakega cvetnega lista. Do polnjenja jih položite v vodo, ki ste ji dodali sodo bikarbono ali žličko kisa.

Drobno sesekljajte šest večjih zrn česna in šopek peteršilja. Dodajte 100 g krušnih drobtin in 1 dl oljčnega olja. Zmes dobro premešajte in z majhno žličko za vsakim listom napolnite artičoke.

Na tesno jih zložite v posodo za kuhanje s stebelnim delom navzdol in do polovice zalijte z osoljeno vodo. Kuhajte pokrito na tihem ognju. Nekaj vode bo med kuhanjem izparelo vendar je ne dolivajte saj bosta grah in omaka tako bolj polnega okusa. 280 do 300 g sveže luščenega graha dodajte na sredini, grah iz konzerve šele proti koncu kuhanja.

Kuhajte 35 do 45 minut odvisno od velikosti in starosti artičok. Artičoke so kuhane, ko jim zlahka izpulite list iz glavice.

Ponudite na globokem krožniku z rezino popečenega kruha in nekaj kapljicami oljčnega olja. Prileže se tudi kozarec vina.
 
PREBERITE TUDI: KUHALNICA: Špargljeva pita z ajdovo moko

Pameten nasvet
Artičoke lahko med pripravo na rokah pustijo obarvanost, zato med pripravo uporabljajte rokavice. Da artičoke med pripravo ostanejo lepe zelene barve v vodo dodajte noževo konico sode bikarbone ali žličko kisa. Užitna so tudi stebla mladih artičok, ki jih pred uporabo olupite (podobno kot spodnje dele stebla brokolija ali belušev). Pred uporabo jih blanširajte saj nekoliko grenijo (to vodo zavržete). Grenijo tudi artičoke, ki niso sveže (stare nekaj dni). Artičoke so kuhane takrat, ko jim iz glavice lahko izpulite list in je njihova sredica mehka, če jo prebodete z vilicami. Užitni deli nedozorelega socvetja artičoke so samo spodnji mehki deli mesnatega cvetnega lista in osrčje (sredica, ki ostane, ko osmukate vse cvetne liste). Najenostavneje jih uživate lepo počasi s prsti tako, da z roko odtrgate vsak cvetni list ter z zobmi postrgate mesnati del in nadev. Ravno zaradi zamudnega uživanja artičoke niso primerne za zelo lačne temveč kot predjed ali zabavno druženje z gurmanskimi prijatelji.

Zanimivost
Italijani in Španci zelo mlade artičoke jedo kar surove. Iz pravih artičok izdelujejo aperitiv Cynar. V Dalmaciji po tem receptu artičoke pripravljajo z mladim bobom, ki naredi zrnje prav v času najboljših artičok.

Še več boste našli tukaj.
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

KUHALNICA: Mandarinin liker

Imate radi domače, sladke in aromatične likerje? Potem ...

KUHALNICA: Hrustljavo zapečena gomoljna zelena

Ne samo krompir, ampak tudi ostali gomoljčki (zelena, k...

KUHALNICA: Bonboni za boleče grlo

Imate boleče grlo ali se vas loteva kašelj? Če prisegat...

Iz Jožičine kuhinje: Jabolčno pecivo iz moje mladosti

Velikokrat me misli ponesejo v leta moje mladosti. Ah, ...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

KUHALNICA: Pica mumija za noč čarovnic

Vsako leto, ko se približuje noč čarovnic, želimo ustva...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

KUHALNICA: Enolončnica z domačo klobaso

Včasih, ko se naveličamo cvrtja, peke in obilnih obroko...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.