KUHALNICA: Polenta s šampinjoni

Polenta s praženimi šampinjoni je kot nalašč za hitra kosila oz. že bolj večerje med dinamičnim delovnim tednom. Vse sestavine v receptu za polento s praženimi šampinjoni so brez glutena.
Polenta s praženimi šampinjoni (foto: OblizniPrste.si)
Polenta s praženimi šampinjoni (foto: OblizniPrste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Sestavine zadostujejo za glavno jed za eno lačno osebo. Potrebujemo:100 g instant polente, 500 ml vode, ščep soli; 250 g svežih šampinjonov (1 mala košarica), 1-2 jedilni žlici olivnega (ali drugega) olja, 3 drobno nasekljane stroke česna, za pest svežega nasekljanega peteršilja, poper, sol, 1 jedilno žlico sveže iztisnjenega limoninega soka.

Vodo prelijte v kozico in ji dodajte ščep soli. Počakajte, da zavre. Ko zavre, počasi vsipajte polento v vročo vodo in ob tem ves čas mešajte, da se ne naredijo grudice.

Počakajte, da zavre in nato zmanjšajte ogenj. Polento ves čas mešajte, dokler se vsa voda ne absorbira (dobrih 5 minut).

Polento odstavite z ognja in se lotite šampinjonov.

Šampinjone dobro sperite pod tekočo vodo in jim odstranite ali tik pod klobukom odrežite bete. Če so šampinjoni večji, jih prerežite na polovičke ali četrtine. V ponvi segrejte olje, dodajte nasekljan česen ter ga pražite približno minuto, da zadiši in rahlo zarumeni.

Česnu dodajte šampinjone in jih dušite na močnem ognju, da vpijejo olje. Večkrat jih premešajte. Kozico s šampinjoni pokrijte in zmanjšajte ogenj na polovično vrednost. Počakajte, da šampinjoni oddajo vodo.

Znova zvišajte ogenj na maksimum in dušite šampinjone 5-7 minut, da voda izpari. Ob tem šampinjone večkrat mešajte. Ko izpari vsa voda, dodajte jedilno žlico sveže iztisnjenega limoninega soka. Začinite jih s soljo in poprom. Čisto na koncu, ko ste šampinjone že odstavili z ognja, dodajte nasekljan svež peteršilj in premešajte.

Polento razporedite na krožnik in jo s kuhalnico nekoliko sploščite, da naredite podlago za šampinjone. Na polento nadevajte pražene šampinjone in uživajte v odličnem hitro pripravljenem kosilu.

Še več okusnih receptov boste našli tukaj.
Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Zdrobove kroglice

Zdrobove kroglice so lahko drugačno, hitro in okusno ko...

Iz Jožičine kuhinje: Bananino pecivo

Slastno, sočno in mamljivo. Specite ga tudi vi, okusno ...

Velikonočni recept: Čokoladni zajci z arašidovim nadevom

Preberite recept in presenetite svoje domače s čokoladn...

Velikonočni recept: Gnezdeca

V prispevku boste našli odličen recept, po katerem bost...

Iz Jožičine kuhinje: Hitre kremne rezine

Jožica tokrat predstavlja recept za slastne kremne rezi...

Velikonočni recept: Lešnikova potica

Prihaja velika noč, potica ne sme manjkati. V prispevku...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.