Sestavine:
75 do 80 dkg mehke moke
5 dkg svežega kvasa
2 čajni žlički sladkorja
2 dcl mlačne vode
2 jajci
sol po okusu(cca 1,5 čajne žličke)
1 navadni jogurt(180 gr)
Za mazanje in posip :
15 dkg margarine(ali masla)
nekaj malih kosmičev margarine(za na vrh)
malo sezama ali maka
Rabite še namaščen okrogli model za pite premera 26cm(lahko tudi malo večji).
PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Čokoladni liker
Priprava
Najprej postavite kvas (vsa mlačna voda+kvas+žlica moke+sladkor).
Moki dodajte jajci, sol, jogurt in vzhajani kvas.Zamesite fino mehko testo(vodo še dodati, če je potrebno)
Pustite 10 minut, da se odpočije.
Razvaljajte v velik pravokotnik, debeline 5 mm.
Premažite z delno raztopljeno margarino(lahko malo počakate, da se margarina prične strjevati) in zvijete testo kot rolado.
Rolado razrežite na dolžino 4 cm in zložite pokonci v pekač.
Vzhajajte na 2 kratno količino.
Na vrh vsake rolade dajte mali kosmič margarine in posipajte po želji(s sezamom, makom...)
Dajte v že ogreto pečico na 180 stopinj in pecite 30 do 35 minut oziroma po želji, do zlatorumene barve.
Če želite, lahko takoj, ko vzamete iz pečice potegnete po vrhu s trdo margarino (za mehkobo in sijaj).
Shranite v suhi krpi, dobro pokrito, če imate radi mehko pogačo.
Jaz sem danes rabila večjo količino, zato sem recept podvojila in pogačo spekla kar v štirioglatem pekaču.
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.