Za 4 osebe potrebujete...
Sestavine:
40 dkg mletega mesa
10 dkg riža
6 - 7 lepih paprik babur
2 jajci
1 žlička sesekljanega petršilja+drobnjaka
ščep majarona
1 čebula+ 3 šalotke
2 stroka (zrna) česna
2 žlici olja
3 dcl čiste goveje jušne osnove
sol in ščep vegete
Za omako:
4 večji paradižniki (dobro zreli)
2 čajni žlički sladkorja
1 zvrhana žlica moke
1 do 2 žlici olja
2 do 3 listi stebelne zelene (po želji)
2 stroka (zrna) česna
sol in poper
Izdelava:
Riž skuham v rahlo osoljeni vodi,približno 10 minut (napol kuhan).
Medtem sesekljam čebulo in jo na 2 -eh žlicah olja prepražim do zlato rumene barve,dodam sesekljana česen in petršilj,premešam, ko česen zadiši,prilijem lonček čiste jušne osnove (osnovo dobite, če kuhate juho,si prihranite ali pa jo sproti naredite iz 1 goveje kocke),dobro premešam in še čisto malo pokuham.Nato zadevo precedim - pozor,nič ne zavržem!!!
PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Kokosova rolada s čokolado (brez peke)
Sedaj zmešam napol kuhan odcejen riž,prepraženo in precejeno čebulo ter meso in 1/2 dcl precejene jušne osnove.Dodam jajci,solim,popram,posipam s ščepom vegete in majarona ter dobro premešam,da dobim fino kremasto maso.
Paprike prerežem po dolžini na polovice in jih očistim.
Napolnim jih z mešanico riža in mesa ter položim v globlji pekač in dolijem preostalo precejeno jušno osnovo,( če osnove ni zadosti,dodajte do 1 dcl vode),po želji dodam še liste zelene.
Pekač dobro pokrijem z alu folijo in pečem 45 do 50 minut na 190 stopinjah (pečico si prej segrejem).
Med peko paprike naredim omako:
V vok dam 2 žlici olja,2 mali žlički sladkorja in 1 zvrhano žlico moke,popražim na rumeno in v to vsipam 4 dobro zrele in na kocke narezane paradižnike ter 1/2 na kocke narezane sveže paprike, premešam in počakam, da zelenjava prične spuščati tekočino, šele sedaj prilijem 1 dcl vode.Vse dobro pokuham, da se zelenjava razkuha, okusi pa med seboj temeljito povežejo.Solim, popram, dodam 2 stroka (zrna) sesekljanega česna in čisto malo šetraja (lahko tudi bazilike ali rožmarina).
PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Šape z orehi
Ker hočem imeti gladko omako,jo precedim skozi cedilo z večjimi odprtinami.
Pečene paprike prilijem z omako in pokrijem z alu folijo ter pečem še nadaljnih 20 minut.
Želim vam dobro pripravo, če se je boste lotili.
Trud bo vsekakor poplačan.
Pozdrav iz Jožičine kuhinje.
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.