Piščančja obara
Piščančja obara ali ajmoht, je okusna jed na žlico, ki jo lahko postrežemo kot samostojno jed. Obara je juhi podobna jed in spada med tradicionalne slovenske jedi. Obare so bile včasih na mizi ob raznih praznovanjih, posebej ob večjih verskih praznikih, kot je Božič ali Velika noč.
V času praznikov so gospodinje vedno postregle najboljše jedi, poleg mesnih jedi pa so vedno postregle tudi obaro ali juho in seveda tudi praznične sladice.
1 piščanec
5 dag maščobe (olje, svinjska mast)
1 čebula
2 korenja
1 peteršiljeva korenina
1/2 gomolja zelene
4 dag moke
2 l vode (lahko tudi čista piščančja jušna osnova)
sol in poper
naribana limonina lupinica
majaron
1 kozarček cvička2 sveža paradižnika ali paradižnikova mezga (po želji)
Piščanca razrežemo na poljubne kose, če želimo, očistimo tudi drobovino in jo dodamo v jed. V večji ponvi segrejemo olje ali svinjsko mast in najprej popražimo drobno sesekljano čebulo. Nato dodamo narezano meso in drobovino, ter vso na koščke narezano zelenjavo. Premešamo in vse skupaj nekaj minut pražimo.
Ko meso porumeni, ga pomokamo, spet prepražimo in zalijemo z vodo ali jušno osnovo. Če res ne želimo uporabiti moko, jo seveda lahko izpustimo. Dodamo sol, poper, majaron in limonino lupinico. V jed lahko po želji dodamo tudi paradižnik ali paradižnikovo mezgo.
Paradižnik olupimo, odstranimo semena, narežemo in dodamo v jed že med praženjem zelenjave. Zavremo, nato znižamo temperaturo in počasi kuhamo 45 minut. Tik pred koncem kuhanja obaro okisamo s cvičkom ali kisom.
Piščančjo obaro lahko pripravimo tudi s prežganjem. Piščanca narežemo na koščke in ga kuhamo z vso zelenjavo, podobno kot kuhamo piščančjo juho. Iz maščobe in moke naredimo prežganje, ga razkuhamo in zlijemo v jed. Zavremo, znižamo temperaturo in pustimo počasi vreti po ure.
Pred koncem kuhanja obaro okisamo z vinom, kisom ali limoninim sokom. K obari ponudimo ajdove žgance.
Recept za zelenjavno enolončnico s piščancem
Najprej pripravimo vso zelenjavo in narežemo piščančje meso:
200 g piščančjega fileja
1 rdeča čebula
2 stroka česna
1 pločevinka graha
1 pločevinka mešanice kuhane zelenjave ( grah, korenček, stročji fižol, koruza)
2 rdeča korenčka
1 rumeno korenje
4 veliki krompirji
1 rdeča paprika
1/2 pora
košček zelene
košček korena peteršilja
1 majhen paradižnik
1 pločevinka pasiranega paradižnika
2 žlici svinjske masti
majaron, timijan in malo čilija
1 lovorjev list
1 žlica moke
Piščančji file operemo, osušimo in narežemo na manjše kocke. V ponvi segrejemo žlico svinjske masti in z vseh strani popečemo meso, pazimo, da ga ne prepečemo. Ko meso rahlo porjavi, ga odstavimo z ognja in ga pokritega pustimo na toplem.
Kose piščančjega fileja z obeh strani popečemo in pustimo na toplem
Krompir olupimo, operemo in narežemo na kocke. Korenček in rumeno korenje ostrgamo in narežemo na kolobarje. Paradižnik olupimo in narežemo, semena odstranimo. Rdečo čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Česen olupimo in stremo. Rdečo papriko prerežemo na pol, odstranimo semena in jo narežemo na manjše kose. Prav tako na manjše kose narežemo vso zelenjavo, ki jo bomo dodali v enolončnico.
V ponvi segrejemo žlico svinjske masti ali druge maščobe in najprej popražimo narezano čebulo. Ko čebula postekleni, dodamo strt česen in zadiši, najprej dodamo narezano korenje, papriko in paradižnik. Premešamo in pražimo najmanj pet minut. Nato dodamo narezan krompir, premešamo in pražimo osem minut.
Dodamo še grah in mešano zelenjavo iz pločevinke, prelijemo s pasiranim paradižnikom, premešamo in posipamo z žlico moke. Spet premešamo, dodamo popečeno meso in zalijemo z zajemalko jušne osnove ali vroče juhe.
Če nimamo skuhane jušne osnove, lahko na hitro pripravimo ponarejeno jušno osnovo. Zavremo liter vode, dodamo sol, poper, timijan, peteršilj, majaron, malo čilija in lovor. Pustimo nekaj minut vreti in s to tekočino zalivamo praženo zelenjavo in meso.
Zakaj je enolončnica bolj okusna, če jo pripravimo v lončenem pekaču v pečici?
Lončen pekač s pokrovom vred za najmanj 15 minut postavimo v ogreto pečico.Vso popraženo zelenjavo z mesom stresemo v lončen pekač s pokrovom,pazimo da se ne opečemo! Dodamo sol, poper, čili, timijan, majaron in lovor. Zalijemo s tekočino, z juho ali z vročo vodo z začimbami.
Enolončnica, pripravljena v lončenem pekaču s steklenim pokrovom, je boljšega okusa, saj se med dušenjem jedi ohranijo vsi pomembno okusi.
Pečica je že ogreta, sedaj jo nastavimo na 200 stopinj C, enolončnico počasi dušimo 40 minut. Preden enolončnico s piščančjim mesom postrežemo, jo potresemo s svežim, sesekljanim peteršiljem.
O AVTORICI PRISPEVKA:
Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.