Pri pripravi musake se lahko tudi malo poigramo in jo pripravimo po malce drugačnih receptih. Poleg klasične musake z krompirjem, poznamo še mnoge druge recepte: musaka z zeljem, musaka z bučkami, musaka z čičeriko, musaka brez jajc in še mnogi drugi izvrstni recepti.
Čudovito jed lahko ponudimo za kosilo kot glavno jed, ali pa jo serviramo kot prilogo, namesto svežega kruha ali krompirjeve priloge. Musako lahko ponudimo tudi kot kulinarično posebnost pri silvestrski večerji, za vegetarijance pa jo lahko pripravimo celo na božični večerji.
PREBERITE TUDI: Segedin – kako skuhamo najboljši golaž s kislim zeljem (+odlični recepti)?
Krompirjeva musaka
1 kg krompirja
800 gramov mešanega mletega mesa
3 čebule
česen
1/2 kg zrelih paradižnikov
malo rdečega vina
paradižnikova mezga
origano, olivno olje
malo ostre moke
45 gramov masla
malo toplega mleka
1 jajce
nariban sir
sol in črn poper
mleti muškatni orešček
Krompir operemo in celega skuhamo. Ko je krompir kuhan, ga odcedimo, olupimo in narežemo na rezine. Čebulo drobno sesekljamo, česen stremo. Paradižnik očistimo in narežemo na kocke. Segrejemo olivno olje in na njem popražimo mleto meso, med praženjem ves čas mešamo.
Maščobo, ki nastane med praženjem odstranimo in ponve, in nato dodamo sesekljano čebulo in strt česen. Vse skupaj še nekaj časa pražimo, da se čebula zmehča. Posujemo z malo ostre moke in med mešanjem še malo pražimo. Nato dodamo paradižnik, malo rdečega vina, paradižnikovo mezgo, origano, sol in poper. Pokrijemo in kuhamo še približno 20 minut.
PREBERITE TUDI: Kurja juha: Kako pripraviti odlično kurjo juho (+recepti)?
V ponvi raztopimo maslo, dodamo malo moke in približno eno minuto pražimo, ves čas mešamo. Nato ponev odstavimo z ognja in počasi prilivamo mleko. Zavremo in mešamo, da se omaka zgosti. Kuhamo še nekaj minut, nato primešamo sol, poper, muškatni orešček in po želji malo gorčice. Ko se omaka malo shladi, dodamo jajce.
Pečico segrejmo na 180 stopinj C. V pekač naložimo polovico mletega mesa, na vrh naložimo krompir, nato spet meso in nato plast krompirja. Nato prelijemo z omako in pekač postavimo v ogreto pečico.
Pečemo približno 40 minut pri 180 stopinjah C, da se krompir na vrhu zlato zapeče.
Musaka z jagnjetino
Musaka z jajčevci in mleto jagnjetino je okusna samostojna jed, ki jo izboljšamo s sirovo omako. Recept je za osem oseb, zato povabimo prijatelje in pripravimo nepozabno musako.
Recept za musako z jajčevci:
2 velika narezana jajčevca
750 g mlete jagnjetine
3 sesekljane čebule
3 strti stroki česna
45 g ostre moke
500 ml pretlačenega paradižnika
150 ml rdečega vina
2 žlici paradižnikove mezge
2 žlički posušenega origana
olivno olje
sol, poper in peteršilj
Recept za sirovo omako:
45 g masla
45 g ostre moke
450 ml mleka
125 g naribanega sira (grojerja)
1 žlička dijonske gorčice
ščepec mletega muškatnega oreška
1 stepeno jajce
Rezine jajčevca položimo na cedilo, jih bogato posujemo s soljo in pustimo stati 20 minut. Mleto meso stresemo v ponev in počasi segrevamo, da odteče maščoba. Nato temperaturo povečamo in meso med mešanjem pražimo da porjavi. Če je potrebno, odvečno maščobo odstranimo.
Dodamo sesekljano čebulo in česen, ter vse skupaj še nekaj časa pražimo. Dodamo moko in pražimo še 1 minuto. Dodamo pretlačeni paradižnik, prilijemo vino, dodamo paradižnikovo mezgo, origano, sol in poper. Pokrijemo in počasi kuhamo 20 minut.
Jajčevce oplaknemo in osušimo. Položimo jih na rešetko in premažemo z olivnim oljem. Pod vročim žarom jih pečemo 5 minut, da se na obeh straneh zlato obarvajo.
Za sirovo omako najprej razpustimo maslo, dodamo moko in med mešanjem pražimo 1 minuto. Posodo odstavimo z ognja in počasi prilijemo mleko. Zavremo in mešamo toliko časa, da se omaka zgosti. Kuhamo 3 minute in nato primešamo sir, gorčico, muškatni oreh, sol in poper. Omako ohladimo in nato primešamo stepeno jajce.
Polovico mesne mešanice naložimo v pekač, nanjo položimo polovico jajčevcev in nato čez spet plast mesa in na koncu spet jajčevce.
Prelijemo s sirovo omako in pečemo 45 minut na 180 stopinj C, da se površina musake zlato zapeče.
PREBERITE TUDI: Humus - namaz iz čičerike
Zelenjavna musaka s cvetačo in mocarelo
Musako lahko pripravimo tudi brez mletega mesa, današnji recept je nastal pri pospravljanju hladilnika. Musako sem sestavila iz krompirja, cvetače, mocarele, naribanega sira in preliva iz kisle smetane, smetane za kuhanje in bešamela.
Recept za zelenjavno musako:
1/2 cvetače
6 krompirjev
1 korenček
mocarela
nariban sir
1 kisla smetana
1 čebula
1 žlica masla
50 ml smetane za kuhanje
50 ml omake bešamel
2 jajci
sol in poper
Krompir olupimo, narežemo na tanke rezine in na pol skuhamo v slani vodi. Korenček ostrgamo in po dolgem narežemo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Cvetačo po dolgem narežemo.
V ponvi segrejemo maslo in popražimo sesekljano čebulo, dodamo korenček in še 5 minut pražimo. Ko je krompir na pol kuhan, ga odcedimo in malo ohladimo. Cvetačo pet minut kuhamo v rahlo okisani vodi, nato jo odcedimo in malo ohladimo. Mocarelo narežemo na rezine.
Pripravimo omako, zmešamo kislo smetano, že pripravljeno bešamel omako in smetano za kuhanje. Dodamo dva jajca, sol in poper, ter dobro premešamo.
Sestavimo musako. Najprej pekač dobro namastimo, posujemo z drobtinami in najprej položimo plast krompirja. Čez polijemo malo bešamela in čez položimo narezano korenje in takoj plast cvetače. Po cvetači polijemo spet malo bešamela, čez položimo narezano mocarelo in čez njo spet krompir. Vse skupaj prelijemo z bešamelom, posujemo z naribanim sirom in s ščepcem timijana.
PREBERITE TUDI: Recept: Jota s kislo repo
Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, musako pečemo 20 minut, nato jo posujemo z naribanim sirom, temperaturo povišamo na 200 stopinj C in pečemo še 10 minut, da se po vrhu naredi skorjica.
O AVTORICI PRISPEVKA:
Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.