Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse skupaj zavito v liste svežega ali kislega zelja, lahko pa tudi v liste trte. Sarma je turška beseda, ki pomeni zavita. Jed je prisotna na širšem območju nekdanjega Otomanskega cesarstva.
Sarma (Foto: Karmen Valant)
Sarma (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

V državah bivše Jugoslavije, tudi v Sloveniji, pripravljamo sarmo običajno z listi kislega zelja. Seveda pa lahko pripravimo sarmo po mnogih različnih receptih, najbolj se prileže v hladnih, zimskih dneh.

Sarma – recept za sarmo iz kislega zelja
Za čudovito srbsko sarmo iz kislega zelja, potrebujemo naslednje sestavine:

350 gramov mletega svinjskega mesa
350 gramov mlete govedine ali junetine
30 gramov masti
1 čebula
50 gramov riža
1 jajce
pol šopka svežega peteršilja
sol in poper
200 gramov prekajene svinjine
150 gramov prekajene slanine
2 kg kislega zelja 
20 gramov moke
žlička sladke paprike
1 dcl tople vode
1 posušen, manjši,  pekoč feferon

Preberite tudi: Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Na masti popražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo mleto meso in še malo popražimo. Nato primešamo opran riž, nekoliko ohladimo in dodamo najprej jajce, ter nato sesekljan peteršilj. Solimo in popramo, ter vse sestavine dobro premešamo. 

Prekajeno meso in slanino operemo v topli vodi in razrežemo na manjše kose. Pripravimo si lepe liste z glave kislega zelja in jim odrežemo debelejše listne žile. Na vsak list položimo žličko mesnega nadeva, robove prepognemo in oblikujemo trdno zavite sarme, z dobro potlačenimi konci. Konce sarme moramo dobro potlačiti, da se med kuhanjem ne bodo odvile. 

Na dno posode potresemo nekaj na rezance narezanega kislega zelja in nanje tesno naložimo sarme. Med posamezne vrste sarme položimo manjše kose prekajenega mesa in slanine. Čez vse skupaj spet posujemo narezano kislo zelje. Sarme prelijemo z mlačno vodo, vode mora biti toliko, da so sarme prekrite.

Preberite tudi: Recept: Jota s kislo repo

Sarme kuhamo pokrite in ko so skoraj skuhane, razmešamo moko s hladno vodo in sladko papriko, nato dodamo še malo tople vode in mešanico prelijemo po sarmah. Posodo pretresemo in kuhamo še približno pol ure. Sarme vedno kuhamo v večjih količinah, saj so pogrete enako odlične kot sveže pripravljene. 

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

 

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti Sarma
Morda te zanima tudi:

Ideja za silvestrsko pojedino: Svinjska ribica z mareličnim nadevom

Za glavno silvestrsko jed porabimo največ časa, zato si...

Božična peka: Rumove kroglice

Rumove kroglice so dobro poznana sladica, ki je prepros...

Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?

Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih o...

Recepti za slastne božične napitke

Cimet, ingver, klinčki, pomaranča, medenjaki … Omamno. ...

Recept za božično jed: Božični nadevan puran

Če imamo veliko družino, potem je lahko božična večerja...

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Recepti za najboljšo božično pojedino: Mesne glavne jedi in omake

Mesna glavna jed je za božično večerjo verjetno vrhunec...

Božična peka: Preprosti masleni božični piškoti

Piškote lahko spečemo po preprostem receptu, lotijo se ...

Božično - novoletni recepti: Najbolj okusne predjedi

Predjed postrežemo v času, ko naši gostje prispejo in s...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.