Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse skupaj zavito v liste svežega ali kislega zelja, lahko pa tudi v liste trte. Sarma je turška beseda, ki pomeni zavita. Jed je prisotna na širšem območju nekdanjega Otomanskega cesarstva.
Sarma (Foto: Karmen Valant)
Sarma (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

V državah bivše Jugoslavije, tudi v Sloveniji, pripravljamo sarmo običajno z listi kislega zelja. Seveda pa lahko pripravimo sarmo po mnogih različnih receptih, najbolj se prileže v hladnih, zimskih dneh.

Sarma – recept za sarmo iz kislega zelja
Za čudovito srbsko sarmo iz kislega zelja, potrebujemo naslednje sestavine:

350 gramov mletega svinjskega mesa
350 gramov mlete govedine ali junetine
30 gramov masti
1 čebula
50 gramov riža
1 jajce
pol šopka svežega peteršilja
sol in poper
200 gramov prekajene svinjine
150 gramov prekajene slanine
2 kg kislega zelja 
20 gramov moke
žlička sladke paprike
1 dcl tople vode
1 posušen, manjši,  pekoč feferon

PREBERITE TUDI: Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Na masti popražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo mleto meso in še malo popražimo. Nato primešamo opran riž, nekoliko ohladimo in dodamo najprej jajce, ter nato sesekljan peteršilj. Solimo in popramo, ter vse sestavine dobro premešamo. 

Prekajeno meso in slanino operemo v topli vodi in razrežemo na manjše kose. Pripravimo si lepe liste z glave kislega zelja in jim odrežemo debelejše listne žile. Na vsak list položimo žličko mesnega nadeva, robove prepognemo in oblikujemo trdno zavite sarme, z dobro potlačenimi konci. Konce sarme moramo dobro potlačiti, da se med kuhanjem ne bodo odvile. 

Na dno posode potresemo nekaj na rezance narezanega kislega zelja in nanje tesno naložimo sarme. Med posamezne vrste sarme položimo manjše kose prekajenega mesa in slanine. Čez vse skupaj spet posujemo narezano kislo zelje. Sarme prelijemo z mlačno vodo, vode mora biti toliko, da so sarme prekrite.

PREBERITE TUDI: Recept: Jota s kislo repo

Sarme kuhamo pokrite in ko so skoraj skuhane, razmešamo moko s hladno vodo in sladko papriko, nato dodamo še malo tople vode in mešanico prelijemo po sarmah. Posodo pretresemo in kuhamo še približno pol ure. Sarme vedno kuhamo v večjih količinah, saj so pogrete enako odlične kot sveže pripravljene. 

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

 

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti Sarma
Morda te zanima tudi:

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Recept za bograč- kako skuhamo najboljši bograč?

Recept za bograč! Bograč je golažu podobna jed, ki mora...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Kifeljčki s svinjsko mastjo

Vonj in okus po stari babičini kuhinji na mizi. Kot bi ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Belokranjska pogača

Jožica predstavlja originalni zaščiteni recept za Belok...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pasulj

V hladnejših mesecih, ki še prihajajo nas bo ogrel okus...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Prijavite se na natečaj v peki kruha Naj Fala kruh 2024

Tudi letos vas Fala Slonček vabi, da se mu pridružite n...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.