Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse skupaj zavito v liste svežega ali kislega zelja, lahko pa tudi v liste trte. Sarma je turška beseda, ki pomeni zavita. Jed je prisotna na širšem območju nekdanjega Otomanskega cesarstva.
Sarma (Foto: Karmen Valant)
Sarma (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

V državah bivše Jugoslavije, tudi v Sloveniji, pripravljamo sarmo običajno z listi kislega zelja. Seveda pa lahko pripravimo sarmo po mnogih različnih receptih, najbolj se prileže v hladnih, zimskih dneh.

Sarma – recept za sarmo iz kislega zelja
Za čudovito srbsko sarmo iz kislega zelja, potrebujemo naslednje sestavine:

350 gramov mletega svinjskega mesa
350 gramov mlete govedine ali junetine
30 gramov masti
1 čebula
50 gramov riža
1 jajce
pol šopka svežega peteršilja
sol in poper
200 gramov prekajene svinjine
150 gramov prekajene slanine
2 kg kislega zelja 
20 gramov moke
žlička sladke paprike
1 dcl tople vode
1 posušen, manjši,  pekoč feferon

PREBERITE TUDI: Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Na masti popražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo mleto meso in še malo popražimo. Nato primešamo opran riž, nekoliko ohladimo in dodamo najprej jajce, ter nato sesekljan peteršilj. Solimo in popramo, ter vse sestavine dobro premešamo. 

Prekajeno meso in slanino operemo v topli vodi in razrežemo na manjše kose. Pripravimo si lepe liste z glave kislega zelja in jim odrežemo debelejše listne žile. Na vsak list položimo žličko mesnega nadeva, robove prepognemo in oblikujemo trdno zavite sarme, z dobro potlačenimi konci. Konce sarme moramo dobro potlačiti, da se med kuhanjem ne bodo odvile. 

Na dno posode potresemo nekaj na rezance narezanega kislega zelja in nanje tesno naložimo sarme. Med posamezne vrste sarme položimo manjše kose prekajenega mesa in slanine. Čez vse skupaj spet posujemo narezano kislo zelje. Sarme prelijemo z mlačno vodo, vode mora biti toliko, da so sarme prekrite.

PREBERITE TUDI: Recept: Jota s kislo repo

Sarme kuhamo pokrite in ko so skoraj skuhane, razmešamo moko s hladno vodo in sladko papriko, nato dodamo še malo tople vode in mešanico prelijemo po sarmah. Posodo pretresemo in kuhamo še približno pol ure. Sarme vedno kuhamo v večjih količinah, saj so pogrete enako odlične kot sveže pripravljene. 

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

 

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti Sarma
Morda te zanima tudi:

Odlična sladica: Slivov štrudelj (recept)

Namesto jabolčnega zavitka, lahko pripravimo tudi slivo...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Ideja za kosilo: Mesne kroglice s paradižnikovo omako

Čufte ali mesne kroglice so priljubljena jed iz mletega...

Super recept za tiramisu v lončku

Tiramisu v lončku je odlična sladica, ki jo pripravimo ...

RECEPT: Domača marmelada iz gozdnih jagod

Za pripravo božanske domače marmelade iz gozdnih jagod,...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Recepti za zdrava kosila: Vegetarijanski burger z lečo

Tokrat si privoščite za prebavila in organizem lažjo in...

Recept: Stročji fižol v slanici

Jožica tokrat z nami deli recept za stročji fižol v sla...

Recepti za zdrava kosila: Losos na žaru s šparglji

Recepti za zdravo kosilo! Zdrava prehrana je ključ do b...

Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz aronije

Jožica razkriva recept za sirup iz aronije...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.