KUHALNICA: Čebulni kruh z jogurtom

Poznate čebulni kruh z jogurtom? Če ne, ga morate spoznati. Čebulni kruh z jogurtom je namreč kruh, ki ima mehko, puhasto sredico in zapeljivo hrustljavo skorjico. Krasen je! Poleg vonja po sveže pečenem kruhu po vašem domu sproščala še prijetna aroma po počasi praženi, sladki čebuli …
Čebulni kruh z jogurtom (foto: OblizniPrste.si)
Čebulni kruh z jogurtom (foto: OblizniPrste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Za kruh bomo potrebovali: 600 g navadne gladke bele moke, 1 navadni jogurt (180 g lonček), 1 dl toplega mleka, 2 dl tople vode, 30 g svežega kvasa, 1 čajna žlička soli, 1 čajna žlička sladkorja, 2 jedilni žlici olivnega olja

2-3 čebule (odvisno od velikosti), malo kokosove masti za praženje čebule

Najprej si pripravimo in namerimo vse sestavine. Kvas, žličko sladkorja in moke prelijemo z 1 dl tople vode in premešamo. Postavimo na mirno mesto v kuhinji in počakamo, da se kvas aktivira. Ta proces traja nekje 5-10 minut. V večjo posodo, v kateri bomo zamesili čebulni kruh z jogurtom, presejemo moko s pomočjo cedila. Nikakor ne izpustite tega koraka, saj v kolikor tega ne boste storili, kruh ne bo tako mehak in rahel.

Nato na sredini moke naredimo jamico. Vanjo stresemo jogurt in prilijemo olje. Na rob posode dodamo sol (soli ne dodajamo v jamico, saj ne želimo, da se kvas in sol takoj srečata).
 
PREBERITE TUDI: KUHALNICA: Špargljeva pita z ajdovo moko

Ta čas je kvas najbrž že vzhajal, zato ga prelijemo k moki (v jamico), zraven dodamo še mleko in preostalo toplo vodo. Sestavine z roko zmešamo in začnemo oblikovati testo, ko začenja zmes v posodi dobivati svojo pravo obliko (kepa testa), testo zvrnemo na pomokano delovno površino in ga dobro pregnetemo v gladko testo, ki se ne prijemlje površine in rok.

Testo damo v pomokano posodo, prav tako na rahlo pomokamo testo. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in postavimo na mirno mesto v kuhinji (ne nad radiatorjem) in pustimo 60 minut, da vzhaja.

Medtem, ko testo vzhaja, si pripravimo čebulo. Čebulo olupimo in drobno nasekljamo, nato pa jo v ponvi, na malo maščobe počasi pražimo. Pražimo res počasi in na nizki temperaturi, saj želimo imeti lepo praženo sladko čebulo, ne pa zažgano in grenko čebulo. Čas praženja je nekje 30 minut, med praženjem čebulo ves čas mešamo.

Ko je čebula lepo zlato-rjavo popražena, jo odstavimo s štedilnika in pustimo, da se ohladi.

Ko je testo vzhajano, si najprej pripravimo delovno površino, ki jo prekrijemo s prtom, na katerem bomo valjali testo. Prt malenkost pomokamo. Pripravimo si še pekač, ki ga prekrijemo s peki papirjem.

Vzhajano testo kipnemo na delovno površino, ga malo pregnetemo, nato pa razvaljamo. Valjamo brez večjega pritiskanja na testo. Razvaljamo na cca. 1 – 1,5 cm debelo. Po testu čim bolj enakomerno razporedimo (potresemo) čebulo, ki smo jo prepražili medtem, ko je testo vzhajalo.

Sedaj je čas da čebulni kruh zavijemo. To naredimo tako, kot bi zavijali potico ali rolado – v rolo.

Lahko pustite kruh v takšni obliki (štruce), ali pa v štruco zrolano testo oblikujemo v polžka. To storimo tako, da testo, ki smo ga zvili trdno zvijemo v krog. Zaključek lahko spodvijete pod celoten čebulni kruh z jogurtom.
 
PREBERITE TUDI: KUHALNICA: Polenta s šampinjoni

Prestavimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in pokrijemo s kuhinjsko krpo. Za približno 30 minut postavimo v miren kot kuhinje, kjer čebulni kruh z jogurtom pustimo, da ponovno vzhaja.

Pečico prižgemo in nastavimo temperaturo na 180 °C. Pripravimo si posodico v katero nalijemo mlačno vodo, čopič za mazanje in oster nož.

Vzhajan hlebec čebulnega kruha z jogurtom odkrijemo in z nožem nekajkrat zarežemo črte. Nato pa vse skupaj premažemo s čopičem, ki ga namakamo z mlačno vodo.

Čebulni kruh z jogurtom pečemo pri 180 °C 30-40 minut. Ko je čebulni kruh z jogurtom pečen, ga vzamemo iz pečice, pustimo ga na pekaču, na lahko ga s prsti poškropimo s hladno vodo in pokrijemo s krpo (ne sme biti oprana z mehčalcem) in pustimo, da se ohladi.
 
Še več slastnih receptov boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Babja jeza

Ste že slišali za jed, ki se imenuje babja jeza? Enosta...

Recept: EPSKA POLETNA SOLATA

Poleti našemu telesu bolj ustrezajo lahke jedi, ki orga...

Iz Jožičine kuhinje: Skutno jabolčni zavitek

Okusen jabolčno skutin zavitek vas bo popolnoma navduši...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Ta zajtrk spodbuja hujšanje – preprost, nasiten in brez kruha

Zajtrk pogosto velja za najpomembnejši obrok dneva, in ...

POZOR: Te hrane ne kombinirajte skupaj!

Ni pomembno samo, kaj in kako jemo, temveč tudi, ali hr...

100% naravne rešitve za bolj zdrava jetra

Preverite, kakšni so znaki, če so vaša jetra preobremen...

Iz Jožičine kuhinje: Najboljše testo za pico

Iz Jožičine kuhinje tokrat recept za najbolj okusno pic...

Iz Jožičine kuhinje: Cvetačna juha

V prispevku boste našli zelo okusen in enostaven recept...

Iz Jožičine kuhinje: Klementine v sirupu

Iz Jožičine kuhinje prihaja prava poslastica, ki jo mor...

Recept: Špinačne palačinke s skuto in dimljenim lososom

Hitre, enostavne, okusne in zdrave - špinačne palačinke...

Iz Jožičine kuhinje: Panna cotta s smetano in čokolado

Njami! Za vse ljubitelje čokolade in čokoholike. Prepro...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.