Okusno in domače: Preproste gobje jedi

Sezona gob je tukaj. Če jih tudi vi radi nabirate in jeste, si preberite recepte, ki smo jih zbrali v prispevku. Preverjeni so in resnično slastni!
Gobe lahko v kuhinji odlično kombiniramo. (foto: freepik.com)
Gobe lahko v kuhinji odlično kombiniramo. (foto: freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Gozd nam ponuja gobe, nabiramo le tiste, za katere smo povsem prepričani, da so užitne. Ostale pa pustimo pri miru, da še naprej krasijo gozdna tla ali pa da počakajo na gobarja, ki jih pozna in jih bo vesel.

Gobe lahko pripravimo na mnogo načinov. Dobrodošle so v vsaki kuhinji, obožujejo jih tudi tisti, ki ne jedo mesa. Pripravimo lahko palačinke, juho, golaž, omako in še in še.

Gobe z jajcem

Najbolj poznan recept je zagotovo priprava gob z jajcem. Recept je zelo enostaven. Potrebujemo sesekljano čebulo, strok sesekljanega česna, nekaj sesekljanega peteršilja, skodelico gob in štiri jajca. Recept je za dve osebi.

Preberite tudi: Ideja za kosilo: Mesne kroglice s paradižnikovo omako

Na olju prepražimo čebulo, dodamo na drobno narezane in že blanširane gobe, popražimo, dodamo česen in pražimo, da ta zadiši. Nato razžvrkljamo jajca, jih zlijemo čez gobe, mešamo, da jajca zakrknejo, solimo, dodamo poper po okusu. Ko odstavimo, vmešamo še sesekljan peteršilj in takoj postrežemo. Zraven se odlično poda še zelena solata.

 

 

Krompirjeva juha z gobami

Za pripravo bomo potrebovali čebulo, skodelico gob, slanino, lovor, česen, poper in sol, olje, krompir, peteršilj, kislo smetano.

Na olju prepražimo čebulo, ko zarumeni, dodamo narezane in blanširane gobe ter na kocke narezano slanino. Malce popražimo, dodamo sesekljan česen, ko ta zadiši, pa dodamo na kocke narezan krompir, zalijemo z vodo in počasi kuhamo pol ure. Dodamo tudi lovor, poper in sol. Proti koncu kuhanja dodamo še nekaj žlic kisle smetane.

Poleg se odlično podajo še palačinke z domačo marmelado.

Preberite tudi: Ideja za kosilo: Marinirana svinjska ribica

Gobja omaka za testenine ali široke rezance

Zanjo bomo potrebovali čebulo, česen, gobe, kislo smetano, topljeni sir v trikotniku, sol, poper.

Na olju prepražimo čebulo, nanjo stresemo narezane in blanširane gobe, malce popražimo, dodamo še sesekljan česen. Nato zalijemo z nekaj vode in počasi kuhamo dvajset minut. Dodamo sol in poper ter nekaj topljenih sirčkov. Ko se ti lepo razpustijo, dodamo še kislo smetano, če je omaka pregosta, jo zalijemo še z nekaj vode.

Odlično se poda zraven testenin, širokih rezancev, njokov. Poleg pa si lahko privoščimo še jabolčni kompot.

 

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Kako pripravimo orado na žaru

Orada, kraljica Jadrana. Orada na žaru je ena najokusne...

Iz Jožičine kuhinje: Oblečene jagode

Sezona jagod se je pričela, z njo pa prihaja tudi zelo ...

Recept: Česnova juha za zniževanje povišanega holesterola

Česnova juha je odlična izbira za tiste, ki si želijo o...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

Iz Jožičine kuhinje: "Ferrero rocher" rolada

Če ste ljubitelji sladkega, potem morate vsekakor pripr...

NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Na prvi pogled se morda ne zdi nič posebnega S svojimi ...

Zeliščni vrt pri roki – kako vzgojiti in uporabljati zdravilna zelišča

Zelišča so kot majhni zakladi narave – dišeča, zdraviln...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...

KUHALNICA: Ledena sladica s čokolado in pistacijo

Semifreddo je italijanska beseda za “polovično – ledeno...

Iz Jožičine kuhinje: Vložena jajca

Če vam ostajajo jajca, jih lahko tudi vložite. Tako pri...

Iz Jožičine kuhinje: Jogurtovi čupovci

Hitro pripravljeno in zelo okusno pecivo vam bo zelo vš...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.