Okusno in domače: Preproste gobje jedi

Sezona gob je tukaj. Če jih tudi vi radi nabirate in jeste, si preberite recepte, ki smo jih zbrali v prispevku. Preverjeni so in resnično slastni!
Gobe lahko v kuhinji odlično kombiniramo. (foto: freepik.com)
Gobe lahko v kuhinji odlično kombiniramo. (foto: freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Gozd nam ponuja gobe, nabiramo le tiste, za katere smo povsem prepričani, da so užitne. Ostale pa pustimo pri miru, da še naprej krasijo gozdna tla ali pa da počakajo na gobarja, ki jih pozna in jih bo vesel.

Gobe lahko pripravimo na mnogo načinov. Dobrodošle so v vsaki kuhinji, obožujejo jih tudi tisti, ki ne jedo mesa. Pripravimo lahko palačinke, juho, golaž, omako in še in še.

Gobe z jajcem

Najbolj poznan recept je zagotovo priprava gob z jajcem. Recept je zelo enostaven. Potrebujemo sesekljano čebulo, strok sesekljanega česna, nekaj sesekljanega peteršilja, skodelico gob in štiri jajca. Recept je za dve osebi.

Preberite tudi: Ideja za kosilo: Mesne kroglice s paradižnikovo omako

Na olju prepražimo čebulo, dodamo na drobno narezane in že blanširane gobe, popražimo, dodamo česen in pražimo, da ta zadiši. Nato razžvrkljamo jajca, jih zlijemo čez gobe, mešamo, da jajca zakrknejo, solimo, dodamo poper po okusu. Ko odstavimo, vmešamo še sesekljan peteršilj in takoj postrežemo. Zraven se odlično poda še zelena solata.

 

 

Krompirjeva juha z gobami

Za pripravo bomo potrebovali čebulo, skodelico gob, slanino, lovor, česen, poper in sol, olje, krompir, peteršilj, kislo smetano.

Na olju prepražimo čebulo, ko zarumeni, dodamo narezane in blanširane gobe ter na kocke narezano slanino. Malce popražimo, dodamo sesekljan česen, ko ta zadiši, pa dodamo na kocke narezan krompir, zalijemo z vodo in počasi kuhamo pol ure. Dodamo tudi lovor, poper in sol. Proti koncu kuhanja dodamo še nekaj žlic kisle smetane.

Poleg se odlično podajo še palačinke z domačo marmelado.

Preberite tudi: Ideja za kosilo: Marinirana svinjska ribica

Gobja omaka za testenine ali široke rezance

Zanjo bomo potrebovali čebulo, česen, gobe, kislo smetano, topljeni sir v trikotniku, sol, poper.

Na olju prepražimo čebulo, nanjo stresemo narezane in blanširane gobe, malce popražimo, dodamo še sesekljan česen. Nato zalijemo z nekaj vode in počasi kuhamo dvajset minut. Dodamo sol in poper ter nekaj topljenih sirčkov. Ko se ti lepo razpustijo, dodamo še kislo smetano, če je omaka pregosta, jo zalijemo še z nekaj vode.

Odlično se poda zraven testenin, širokih rezancev, njokov. Poleg pa si lahko privoščimo še jabolčni kompot.

 

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Bučna rulada

Bučna rulada je hitro narejena sladica brez moke in je ...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Iz Jožičine kuhinje: Kvašeni flancati z jogurtom

V prispevku boste našli odličen recept za kvašene flanc...

Iz Jožičine Kuhinje: Slivovi cmoki s paljenim testom

Imate radi slive? Kaj pa slivove cmoke? Pripravite jih ...

KUHALNICA: Najboljša Lojzijeva enolončnica

Danes objavljam recept enolončnice z govejim mesom, kro...

Iz Jožičine kuhinje: Zlato zapečeni sonček

Iz Jožičine kuhinje prihaja prava umetnina - hrustljavi...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Iz Jožičine kuhinje: Mlečni kruh

V prispevku boste našli recept za odličen in zelo mehak...

Iz Jožičine kuhinje: Jabolčni zavitek iz skutnega testa

Fenomenalno testo z okusom, idealna in hitra priprava!

Želite nazaj poletje? To so deli Evrope, kjer je oktobra še sončno in vroče

Ali je poletje vaš najljubši letni čas? Obožujete sonce...

KUHALNICA: Pečene hruške s kardamomom

Zelo dolgo časa sem si želela poizkusiti pečene hruške,...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.