Ideja za kosilo: Mesne kroglice s paradižnikovo omako

Čufte ali mesne kroglice so priljubljena jed iz mletega mesa, ki mu dodamo jajca, drobtine, kruh, čebulo, česen in začimbe. Iz mase nato oblikujemo kroglice, ki jih nato pripravimo po različnih receptih. Najpogosteje jih pripravljamo v paradižnikovi omaki, ki jo lahko pripravimo iz svežih paradižnikov ali paradižnikove omake.
Mesne kroglice (Foto: Karmen Valant)
Mesne kroglice (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Recept za mesne kroglice v paradižnikovi omaki

Za pripravo mesnih kroglic lahko uporabimo mleto govedino ali mešanico mletega mesa. Mesu dodamo jajce, drobtine, čebulo, česen in začimbe. V receptih običajno priporočajo mleto čebulo, a bodo čuftice odlične tudi, če bomo dodali drobno narezano čebulo.

1/2 kg mletega mesa (mleta govedina ali mešamo mleto meso)
1 jajce
1 drobno sesekljana čebula
2 strta stroka česna
1 žlica drobtin
sol in poper
1/2 žličke sladkorja
olivno olje
100 g parmezana
nekaj koščkov trdega sira ali mozzarela

Recept za paradižnikovo omako

paradižnik iz konzerve ali 3 sveži paradižniki
olivno olje
sol in poper, bazilika
1 drobno sesekljana čebula
2 strta česna

PREBRITE TUDI: Recepti: Juha iz kopriv in ocvrte koprive

Najprej pripravimo sestavine za paradižnikovo omako. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Česen olupimo in stremo. Če bomo uporabili svež paradižnik, ga potopimo v vročo vodo, olupimo in drobno narežemo.

V ponvi segrejemo olivno olje in na njem najprej popražimo drobno sesekljano čebulo. Ko čebula postekleni, dodamo strt česen in ko zadiši, dodamo svež paradižnik ali paradižnik iz pločevinke.

Premešamo, solimo, popramo in dodamo svežo ali posušeno baziliko. Omako pustimo počasi vreti 20 minut, v tem času pripravimo čuftice.

V večji posodo stresemo mleto meso, dodamo drobno sesekljano čebulo, strt česen in razžvrkljano jajce. Premešamo, po okusu solimo in popramo. Če imamo pri roki belo vino, ga dodamo polovico kozarčka, drugače prilijemo malo vode. Dobro premešamo in dodamo toliko drobtin, da dobimo rahlo maso.

Z drobtinami ne pretiravajmo, da ne bodo čufte trde. Po želji lahko dodamo tudi tabasco ali malo čilija. Maso dobro premešamo in nato z mokrimi rokami oblikujemo mesne kroglice. 

V drugi ponvi segrejmo olivno olje in mesne kroglice popečemo z vseh strani. V pekač zlijemo paradižnikovo omako in vanjo položimo popečene mesne kroglice.

Na vsako kroglico položimo koščke sira in nato vse skupaj bogato posipamo z naribanim parmezanom, uporabimo lahko tudi kakšen drug nariban sir.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, čufte pečemo približno 20 minut, da se sir stopi in se po vrhu naredi skorjica.

Mesne kroglice v paradižnikovi omaki postrežemo s pire krompirjem ali s svežim kruhom.

PREBERITE TUDI: Recept: Limonina krema s sivko in kokosovim sladkorjem

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Ideje za kosilo Mesne kroglice Recepti
Morda te zanima tudi:

Super recept za tiramisu v lončku

Tiramisu v lončku je odlična sladica, ki jo pripravimo ...

Ideja za kosilo: Marinirana svinjska ribica

Marinirana svinjska ribica je kulinarična poslastica, z...

Iz Jožičine kuhinje: Mušnice

Jožica razkriva recept za "pogojno užitne mušnice". A b...

Recept: Kremšnite v kozarcu

Kremšnita v kozarcu je preprosta, hitro pripravljena sl...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

RECEPT: Domača marmelada iz gozdnih jagod

Za pripravo božanske domače marmelade iz gozdnih jagod,...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

Ideja za kosilo: Pražena jetrca z žajbljem

Pražena jetrca so tradicionalna jed. Lahko uporabimo sv...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Recepti za zdrava kosila: Losos na žaru s šparglji

Recepti za zdravo kosilo! Zdrava prehrana je ključ do b...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.