Američani na Mangartu

Aktualno > Dogodki | piše: Saša Pivk Avsec | 21.11.2016
Veleposlanik ZDA, N. E. Brent Robert Hartley je prejšnji četrtek v Galeriji Atrij Občine Tržič odprl razstavo z naslovom “Američani na Mangartu, 3. junija 1945”, ki je nastala v sodelovanju Slovenskega smučarskega muzeja in Vojaškega muzeja Slovenske vojske.
Veleposlanik ZDA v SLoveniji N. E. Brent Robert Hartley (foto Media butik)
Veleposlanik ZDA v SLoveniji N. E. Brent Robert Hartley (foto Media butik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Avtorja razstave sta brigadir Janez Kavar in kustos Vojaškega muzeja Slovenske vojske Gregor Kastelic. Smučarska tekma na Mangartu je bilo prvo tekmovanje ameriških alpskih smučarjev na evropskih tleh po Zimskih olimpijskih igrah 1936 v Garmisch Partenkirchnu, v duhu te tekme pa sodelovanje med ameriškim in slovenskim narodom poteka še danes.

Pred večernim odprtjem razstave sta se ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent Robert Hartley in vojaški ataše ZDA Krist Thodoropoulos pogovarjala z županom Občine Tržič mag. Borutom Sajovicem in ožjo ekipo sodelavcev o razvojnih priložnostih Tržiča.

“Predstavili smo kompleks BPT-ja, našo vizijo razvoja in z veseljem prisluhnili mnenju veleposlanika, kako to spečo lepotico obuditi v življenje. Sledil je sprehod po glavni ulici in obisk Tržiškega muzeja, kjer so si gostje ogledali zanimive stalne razstave. Sicer pa je veleposlanik Hartley dober poznavalec Tržiča, občasno ga obišče tudi v svojem prostem času in se povzpne na bližnje vršace,” je srečanje z visokim gostom opisal župan Občine Tržič mag. Borut Sajavic, ki v smučarski tekmi, predstavljeni na razstavi, vidi tudi sporočilo današnjega dne in pogleda v jutri. “Povezovanje, sodelovanje, iskanje skupnih rešitev, prijateljstvo in ustvarjanje v miru,” pravi župan Sajovic.

Slovenska smučarska zgodovina ima veliko zanimivih in veličastnih poglavij, od Planice, zibelke smučarskih skokov, do edine partizanske smučarske tekme med 2. svetovno vojno v Evropi, prvega smučanja slepih na svetu in nenazadnje naših smučarskih šampionov. Zgodba o Američanih na Mangartu pa je morda malo manj znana, a izredno zanimiva, pravi dragulj slovenske in svetovne smučarske zgodovine.

“Zgodba nas vrača v mesec maj leta 1945, ko se je končala 2. svetovna vojna. Na naši zahodni meji se je takrat pojavilo vprašanje določitve meje med Italijo in Jugoslavijo. Vzpostavljeni sta bili cona A in cona B. V coni A so bili prisotni Američani, pripadniki elitne 10. gorske divizije. Njihov sedež je bil v Kobaridu. Usposabljali so se med drugim tudi na pobočjih Mangarta, tam pa so kmalu organizirali divizijsko smučarsko tekmo. To je bilo prvo tekmovanje ameriških alpskih smučarjev na evropskih tleh po zimskih olimpijskih igrah 1936 v Garmisch Partenkirchnu,” o pomembnosti tekme na Mangartu pove Jana Babšek, direktorica Tržiškega muzeja, ki je zbrane nagovorila v imenu Slovenskega smučarskega muzeja. Ta je v Tržiču odprl vrata leta 2014 in hrani najbogatejšo zbirko predmetov smučarske zgodovine v Sloveniji. Večino predmetov, dokumentacije in literature je muzeju poklonil Aleš Guček.

“Zaradi relativnega miru in prijaznih lokalnih prebivalcev, so si takrat vojaki lahko vzeli čas za uživanje v smučarski tekmi, tradicionalnem slovenskem športu. Ti možje so pokazali pravo naravnanost 10. gorske divizije in civilnih vojakov, ki so med 2. svetovno vojno tvorili vojsko ZDA,” je o smučarski ekipi vojakov povedal veleposlanik ZDA v Sloveniji, N. E. Brent Robert Hartley, ki si je z zanimanjem ogledal razstavo in dodal: “V duhu te tekme na Mangartu sodelovanje med našima dvema narodoma poteka še danes. Tekom let, še zlasti od osamosvojitve Slovenije leta 1991 dalje, so se vezi med narodoma samo še okrepile. Dokaz za to je podpora ZDA pri osamosvojitvi Slovenije, pri njenem vstopu v Zvezo Nato in Evropsko unijo, kot tudi pri skupnih vojaških misijah v Afganistanu in na Kosovu.”

Razstavo in zgodbo Američanov na Mangartu, ki so jo z glasovi pospremili tudi člani Moškega pevskega zbora Gorščaki, ki deluje v okviru Združenja vojaških gornikov Slovenije, je v daljšem predavanju slikovito predstavil soavtor razstave brigadir Janez Kavar. Obiskovalci nabito polne Galerije Atrij Občine Tržič so tako dobili celovit vpogled v življenje Američanov, ki so se zaradi posledic vojnih dogodkov znašli v Sloveniji in pomagali pri reševanju zapletov, ki so sledili vojni. Razstava govori o športnem duhu, ki se je lahko ponovno pojavil šele, ko se je končala vojna in je nastopil mir. Za tekmo 3. junija 1945 na Mangartu je ameriški kartograf izdelal poseben plakat. Za start se je prijavilo 76 tekmovalcev. Smuči so bile iz zaplenjene opreme nemških gorskih enot, večinoma čevlji in ostala oprema. Na cilj je prišlo samo 25 smučarjev. Prvo mesto je zasedel Walter Prager. Veliko vojakov 10. gorske divizije je bilo po vojni zelo uspešnih. Eden izmed njih je bil ustanovitelj smučarskih centrov v Vailu, nekateri so bili uspešni poslovneži, pobudniki civilnih društev, modni oblikovalci, politiki, eden je celo postal klimatolog.

Zanimiva zgodba iz preteklosti povezuje Slovenijo in Ameriko še danes. Američani, ki so bili tedaj pri nas, se vračajo v naše kraje in pred nekaj leti so z Bovčani obudili spomin na pretekle dogodke s spominsko smučarsko tekmo.

Razstava bo v Galeriji Atrij Občine Tržič na ogled do 5. decembra, od ponedeljka do petka od 9. do 17. ure.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.