Brez težav pri požiranju tablet

Moje zdravje > Bolezni | piše: A. Ž. | 2.11.2015
Kadar zbolimo, nam zdravnik najpogosteje predpiše ustrezna zdravila. Da bo zdravljenje kar se da učinkovito, jih moramo jemati pravilno, torej v taki obliki in po takem urniku kot nam ga predpiše zdravnik.
Gloup gel omogoča lažje požiranje tablet.
Gloup gel omogoča lažje požiranje tablet.
Gloup gel omogoča lažje požiranje tablet. Gloup gel omogoča lažje požiranje tablet.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Kadar moramo zdravilo jemati na tešče, to pomeni, da šest do osem ur prej ne jemo in ne pijemo. Na prazen želodec pomeni uživanje zdravil eno uro pred obrokom ali dve uri po njem. Kadar dobimo navodila, da zdravilo vzamemo s hrano, pa ga zaužijemo neposredno pred obrokom, med jedjo ali po obroku.

Običajno zdravilo v trdni obliki (tableto, kapsulo, pilulo) poplaknemo z vodo. Uživanje tablet ali kapsul brez tekočine je nevarno, saj se zdravilo lahko prilepi na sluznico požiralnika ali želodca in povzroči razjedo sluznice.

In še nasvet: zdravil ne jemljite z mlekom, pravim čajem, kavo in s sadnimi sokovi, ker ti lahko spremenijo njihovo delovanje.

Marsikdo pa tableto zato, da jo lažje pogoltne, prepolovi ali celo zdrobi, kapsulo pa odpre in zaužije le vsebino. To pa ni dobro, saj lahko nepravilno jemanje zdravila zmanjša njegovo učinkovitost. Na primer tablete s podaljšanim sproščanjem so narejene tako, da se zdravilo počasi sprošča iz tablete in ima tako dolgo delovanje. Če tako tableto zdrobimo, bo v telesu hitro visoka koncentracija zdravilne učinkovine, njen učinek pa bo kratkotrajen. Tako imenovane filmsko obložene tablete so namenjene zaščiti sluznice prebavnega sistema, z oblogo se ščiti zdravilna učinkovina in hkrati prekrije neprijeten okus, zato je ne smemo zdrobiti. Podobno velja za kapsule, njihova vsebina draži sluznico ali razpade v kislem želodčnem soku in sploh ne učinkuje. Delimo lahko le tablete z delilno zarezo, saj tako laže nadzorujemo količino zdravilne sestavine.



Olajšajmo požiranje
Pogosteje imajo pri jemanju zdravil težave starejši ljudje z motnjami požiranja. Motnje so lahko posledica katere izmed kroničnih bolezni, splošne oslabelosti organizma ali pa so povezane z oslabljenim požiralnim refleksom. Zaradi šibkih mišic žrela bolnik ne more normalno požirati, hrana se mu zaleti ali celo zaide v sapnik, kar otežuje dihanje. Če je le mogoče, zdravnik takemu bolniku predpiše zdravilo v kaki drugi obliki.

Na srečo obstaja gel, ki močno olajša požiranje vseh vrst tablet in kapsul – razen šumečih tablet, ki pa jih tako ali tako raztopimo v vodi in popijemo. Uporaba je preprosta: tableto ali kapsulo položite na žlico, čeznjo iztisnete gel in vse skupaj pogoltnete. Nato lahko popijete še kozarec vode, če vam ustreza in če je v navodilih navedeno, da se tablete jemlje s tekočino. Da se boste lažje navadili, prvič poskusite pogoltniti gel brez tablete.

Gel za lažje požiranje lahko uporabljajo že otroci od drugega leta starosti naprej, primeren je tudi za sladkorne bolnike in vse, ki so preobčutljivi za gluten.

 
Promocijsko sporočilo

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.