Za 4 osebe potrebujete:
5 ali 6 gob (lahko mešanih)
1 večjo čebulo
2 stroka (zrna) česna
1 zvrhano žlico sv.masti (olja)
2 pesti usukancev (ki jih naredite iz 20 dkg moke,1 jajca in soli)
malo kumine cele (lahko tudi mleta)
1 lovorjev list
malo šetraja (lahko tudi brez)
nasekljana mešanica petršilja in drobnjaka
1/2 goveje kocke za juho
cca 1,5 l vode
sol po okusu
1 mala žlička kisa (1 žlica vina) za okisanje,
za boljši okus še 1 mala žlička kisle smetane na osebo
poper mleti pa le po željah jedcev.
Pristavite vodo, jo solite, dodate ščep kumine in počakate, da zavre. Vanjo zakuhate usukance, pri tem morate biti pazljivi, da sproti mešate, sicer se vam bodo sprijeli v večje grudice. Naj počasi zavrejo.
Na maščobi posteklenite nasekljano čebulo, pridate narezane gobe in jih pražite toliko časa, da njihova tekočina izpari. Dodajte nasekljan česen, premešajte, ko zadiši, ne pražite več.
Tako pripravljene gobice vsipajte k juhi med usukance, dodajte polovičko kocke, vršiček šetraja in lovorjev list, ko vam gobe prevrejo, dodajte še nasekljano mešanico svežega drobnjaka in peteršilja.
Jed le še izboljšajte z žlico vina ali žličko kisa in dodajte malček kisle smetane. Popra naj si vsak sam, če želi.
Pozdrav Iz Jožičine kuhinje.
Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje,predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.