Poznate tisti rek, ki pravi, da ima butast kmet vedno debel krompir?
Sem vesela, da spadam med te ljudi. Krompirja mi nikoli ne zmanjka. Vedno se lahko poigravam z različnimi jedmi iz njega.
Danes na jedilniku krompirjeve polpete.
Sestavine zanje:
6 srednje debelih krompirjev
1/2 srednje debele rdeče čebule
8 dkg moke
2 jajci celi
sol, poper in po želji mali ščep vegete
Za peko:
ponev srednje velikosti
1.5 dcl olja
Priprava:
Surov olupljen krompir naribajte na drobno (kot hren).
Čebulo narežite na prav drobne kocke (jaz jo kar naribam).
Obema sestavinama dodajte jajci, moko, solite, poprajte in po želji dodajte še vegeto.
Sestavine temeljito premešajte.
Medtem v ponvi segrejte olje.
Maso zajemajte (kolikor gre v žlico) in polagajte v segreto olje, ki mora pravilno cvrčati (sploščite, da dobite polpetko).
Pecite na srednji temperaturi, na obeh straneh (vsega skupaj 5 do 6 minut), da dobijo lepo rjavo barvo.
Pečene krompirjeve polpete polagajte na papirno serveto,da vpije višek olja.
Servirajte takoj, še toplo.
Pozdrav Iz Jožičine kuhinje!
Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.