Za pripravo presnih kroglic boste potrebovali:
- 100 g presnih mehkih datljev brez koščic (če so datljii preveč suhi jih za pol ure namakajte v topli vodi)
- 50 g presnih lešnikov, mandljev, indijskih oreščkov ali orehov
- 2 žlici presnega kakava (dodajajte postopoma, do željenega okusa)
- 10g presnih chia semen
- 20g presnega kokosovega olja
- voda po žličkah po potrebi
Za presni čokoladni preliv boste potrebovali:
- 45g presnega kakavovega masla
- 35g presnega kakava v prahu
- 15ml presnega agavinega sirupa
- 7g presne algarrobe v prahu
Opozorilo: Bodite pozorni, da so zares vse sestavine iz ekološke pridelave!
Postopek priprave:
1) Datlje, kokos, oreščke, kakav in chia semena zmeljite v sesekljalniku, dokler ni masa toliko gladka, da iz nje lahko oblikujete kroglice.
2) Kroglice oblikujete z rokami in jih nato povaljajte v presni kokosovi moki, presnih zmletih oreščkih, presnem zamrznjenem dehidriranem sadju v prahu ali čokoladi.
3) Čokolado pripravimo tako, da nad paro stopimo kakavovo maslo, nato dodamo agavin sirup, kakav v prahu in algarrobo ter mešamo tako dolgo, dokler ni masa popolnoma gladka in brez grudic.
4) Kroglice namočite v preliv in jih z vilico vzamite iz preliva, malo odcedite in postavite na desko, obloženo s peki papirjem.
5) Čokoladne kroglice postavite v zamrzovalnik za pet minut oziroma dokler se čokolada ne strdi.
6) Postopek lahko nekajkrat ponovite.
7) Kroglice imejte shranjene v dobro zaprti posodi v hladilniku dokler jih ne postrežete. V hladilniku lahko počakajo približno teden dni, v zamrzovalniku pa tudi do 30 dni.
Tina Teršek po izobrazbi ni slaščičarka, vendar jo je izdelava presnih sladic prevzela do te mere, da je hobi preusmerila v svoj poklic. Zelo jo zanima zdrava prehrana in zdrav način življenja, zato se je odločila, da bo svoje znanje delila. V svoje delo prenaša domišljijo in kreativnost, ki jo je vedno vodila in ji dajala navdih. Sladice nastajajo po trenutnem navdihu in so zato unikatne in narejene s posebnim občutkom.
Še več o njej in njenih sladicah boste našli tukaj.