Kuhinjski kompostnik: Pridelajte manj kuhinjskih odpadkov in dragoceno gnojilo

Poznate kuhinjske kompostnike? Ste vedeli, da so zelo praktični in z njihovo pomočjo lahko organske odpadke spremenite v dragoceno organsko gnojilo za vaše rože in vrtnine? Preberite v prispevku.
Kuhinjski kompostnik Bokashi Organko 2 omogoča življenjski slog brez odpadkov in urbano ekološko vrtnarjenje. (foto: skaza.si)
Kuhinjski kompostnik Bokashi Organko 2 omogoča življenjski slog brez odpadkov in urbano ekološko vrtnarjenje. (foto: skaza.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Kuhinjski kompostniki omogočajo življenjski slog brez odpadkov in urbano ekološko vrtnarjenje. Večina izmed njih je tudi vrhunske oblike, zato ga lahko postavite kar na kuhinjski pult. Z njim lahko pridelate naravno gnojilo za vrtiček ter naravno čistilo za odtoke.

S pomočjo posipa, ki je obogaten z efektivnimi mikroorganizmi, lahko volumen bioloških odpadkov zmanjšate tudi do 25 odstotkov.

Kako uporabljati kuhinjski kompostnik?
Uporaba je popolnoma enostavna in ko boste kuhinjski kompostnik pričeli uporabljati, boste zagotovo navdušeni.

Najprej potresete 20 ml posipa, nato vanj stresete organske odpadke. Če so med njimi večji kosi, jih narežete na manjše. Ko končate, s tlačilko potlačite odpadke in pokrijete kompostnik s pokrovom.

Povsem enostavno je!

Vsake tri do pet dni odtočite tekočino, ki jo lahko uporabite kot gnojilo za vrtnine ali kot čistilo za odtoke. Če boste tekočino uporabili kot gnojilo za vrtnine in sobne rastline, jo razredčite z vodo.

Ko je kompostnik poln (napolnjen približno pet centimetrov pod robom), lahko vsebino izpraznete v zabojnik za biološke odpadke ali pa za 14 dni kompostnik zaprete in tako pridelate osnovo za kompost.

Kuhinjski kompostnik v veliko pomoč za vrtnarjenje na terasi ali balkonu
Četudi nimate vrta, lahko s pomočjo kuhinjskega kompostnika pričnete gojiti vrtnine na okenski polici, balkonu ali terasi. Vrtnine lahko posadite v lonce ali manjše visoke grede. Ker boste za gnojenje uporabljali organsko pridelano gnojilo, ki ga boste pridelali sami, bo zmagoslavje ob bujnem pridelku še toliko boljše. Prav tako verjamemo, da bo kuhinjski kompostnik pripomogel, da boste imeli v stanovanju še več zelenih in cvetočih lončnic. S pomočjo organskega gnojila bodo vaše rastline zdrave, bujne, cvetoče.

Izbirate lahko med več vrstami kuhinjskih kompostnikov. Vsekakor pa vam priporočamo Bokashi organko 2, ki je prejel prestižno nagrado Red Dot Award za Produktni dizajn leta 2019, ki jo priznana žirija podeli samo izdelkom z vrhunskim oblikovanjem.
Bokashi Organko 2 je prejel tudi prestižno nagrado BIGSEE PRODUCTDESIGN AWARD 2019 WINNER.

Več informacij boste našli tukaj.

Če ne veste, kateri kuhinjski kompostnik je najbolj primeren za vas, vam svetujemo, da ga izbere s pomočjo kratkega vprašalnika. Najdete ga tukaj.

Za vas pa smo pripravili tudi super nagradno igro, najdete jo na Facebook strani portala MojaLeta.si, v njej pa podarjamo vrhunski kuhinjski kompostnik Bokaschi organko v olivno zeleni ali v sivo bež barvi. Za sodelovanje v nagradni igri kliknite tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.