Osebna izkušnja: Česanje las

Moj čas > Nega in lepota | piše: Vesna Cetinski | 16.5.2018
Za bolj čvrste lase, manj izpadanj ter lomljenja las.
Zamenjajte svoje plastične glavnike z lesenimi. (foto: osebni arhiv)
Zamenjajte svoje plastične glavnike z lesenimi. (foto: osebni arhiv)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Kaj pravi znanost: Strokovnjaki svetujejo čim manj pogosto česanje las. Česanje naj bi namreč povzročilo tanjšanje las in s tem posledično njihovo cepljenje in izpadanje. Za česanje priporočajo glavnike iz naravnih materialov, ščetin in pa glavnike z bolj redkimi zobmi.Dokazano in znano je, da plastični glavniki ustvarjajo na laseh statično elektriko, ki povzroča lomljenje in izpadanje las. Še slabše jo odnesejo lasje pri česanju s kovinskimi krtačami. Polega tega, pravijo, pogosto česanje lase masti ter jih moramo zato pogosteje umivati. 

Zagovorniki lesenih glavnikov (predvsem iz sibirske cedre, pa tudi iz lesa drugih dreves) česanju pripisujejo globji pomen. Tega naj bi se zavedali že naši predniki, saj so lasem in njihovi negi pripisovali magične lastnosti. V nekaterih ljudstvih so možje svojim ženam razčesavali lase, saj naj bi s tem pridobili nekaj njenih moči. Te časi so žal že davno minili...Prav tako naj bi bili lasje dolgi vsaj 10 cm in več, saj naj bi bili za žensko kot nekakšne kozmične antene. Še danes v nekaterih narodih velja, da mora ženska imeti daljše lase. 

Pred leti sem se odločila, da bom zopet nosila daljše lase, nekje do ramen. Neprestano pa sem se bojevala z razcepljenimi konicami; izpadanju in striženju ni bilo videti ne konca ne kraja. Lasje so bili ne bodi ga treba na glavi, s katerimi nisem vedela, kaj bi. Da bi ohranila lase do zaželjene dolžine sem se, na predlog prijateljice, pred dobrim letom pričela česati z lesenim glavnikom.Sedaj so moji lasje precej drugačni kot prej. Če se boste česali z lesenim glavnikom, boste tako kot jaz, ugotovili naslednje koristi:

Lasje nimajo več statične elektrike; ko se počešem, obstanejo na mestu in lepo padejo ob glavi. Z lahkoto jih razčešem tudi po pranju.

Lasje so bistveno bolj čvrsti, kot bi bil sam las malce debelješi, tudi frizura je zaradi tega bolj polna.

Konice so manj razcepljene.

Lasje so bolj gosti. Imam obdobja, ko mi več izpadajo, vendar je to normalen pojav v naravi (tudi živali menjavajo kožuhe). Lasje si hitro opomorejo ter vnovič zrastejo.

Opazno manj izpadajo. Prej sem imela poln glavnik las, sedaj jih je na njem le nekaj.

Nič bolj pogosto jih ne umivam, čeprav jih vsaj dvakrat dnevno temeljito razčešem. V povprečju jih umivam na 4-5 dni. 

Presenetljivo pa je še nekaj. Ob česanju las sedaj tudi uživam. Do sedaj nisem nikoli pomislila, da je česanje las lahko tak užitek. Ko se češem postanem nekako zamaknjena, odsotna v mislih. Lahko si sicer mislite, da si domišljam, vendar je tako. Iz otroštva se spominjam svoje stare mame, ki si je vsak večer razčesavala svoje dolge lase. Tudi ona se mi je takrat zdela malce zamaknjena.

Sedaj nosim malo daljše lase. To dolžino sem nazadnje imela pred  davnimi leti. Za dober videz potrebujem le striženje konic na vsaka 2 meseca. Pa še to le zaradi dolžine las, oblike in ne zaradi razcepljenih konic.

Umivanje lesenega glavnika je malo zahtevnejše, kot umivanje plastičnih in kovinskih glavnikov in krtač. Glavnik le ščetkamo. 

Prvič mi je razpadel po nekaj mesecih, saj sem ga preveč namakala v vodi. Nekaj časa sem se torej česala s svojimi plastičnimi glavniki. Že po 1 tedenu sem opazila spremembo. Lasje so postali bolj nemirni, štrleli so od glave, več so se cepili, po umivanju sem jih težje oblikovala. V njih je bilo opazno več statične elektrike. 

Za močnejše lase uporabljajte lesene krtače in glavnike. Kmalu boste opazili razliko. In pričnite uživati v česanju las. Naj to postane vaš obred, kot je to že bil pred veki. Lasje so za žensko bistveno več, kot sem danes zdi. Obudite to staro modrost in naredite iz tega vsakodnevnega opravila svoj obred. Magično je.  

Zamenjajte torej svoje plastične glavnike z lesenimi. Še posebno je to pomembno za krhke lase, utrujene od barv ali trajne. Vaši lasje bodo bolj zdravi in manj poškodovani. Krtače z lesenimi zobki boste dobili v vsaki večji drogeriji, za lesene glavnike pa malo poglejte na internetu.

Vesna Cetinski, avtorica portala Lepa, zdrava, zadovoljna, bo svoje izkušnje delila tudi z bralci portala MojaLeta.si. Še več o njej pa boste našli tukaj in tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.