Posebna skrb naraščanju števila starostnikov

S problematiko staranja prebivalstva se srečujejo v zadnjem desetletju v večjem delu razvitejšega sveta zaradi zniževanja rodnosti in podaljševanja življenjske dobe. Prebivalstvo držav članic EU-27 se bo po predvidevanjih močno postaralo, povprečna starost naj bi se s 40,4 leta v letu 2008 dvignila na 47,9 leta v letu 2060. Delež starih 65 in več let v državah EU pa naj bi s 17,1 odstotka v letu 2008 porasel na 30 odstotkov. Tudi število starih 80 let in več naj bi se skoraj potrojilo, iz 21,8 milijona na 61,4 milijona.
V lanskem letu se je v Sloveniji lahko pohvalilo s starostjo 100 in več let kar 233 oseb. (foto: www.sxc.hu)
V lanskem letu se je v Sloveniji lahko pohvalilo s starostjo 100 in več let kar 233 oseb. (foto: www.sxc.hu)
V lanskem letu se je v Sloveniji lahko pohvalilo s starostjo 100 in več let kar 233 oseb. (foto: www.sxc.hu) Center starejših občanov v Luciji (foto: Danica Cmrečnjak) Izdelke, ki nastanejo v kreativnih delavnicah, postavijo na ogled. (foto: Danica Cmrečnjak)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Smo v Sloveniji pripravljeni?
V letu 2009 je bilo v Sloveniji povprečno 538.455 upokojencev. Tudi pri nas so glavni vzroki za staranje prebivalstva manjša rodnost, daljša življenjska doba in selitve prebivalstva. Rodnost se v Sloveniji znižuje že več kot 100 let. Trenutno se uvrščamo med države z najnižjo rodnostjo. Nizka rodnost je tesno povezana z odlaganjem odločitve za otroka pri ženskah, daljšanje življenjske dobe pa je posledica izboljševanja življenjskih razmer. V veliki meri je k temu pripomogel razvoj medicine, predvsem razvoj in uporaba antibiotikov in cepiv.

V lanskem letu se je v Sloveniji lahko pohvalilo s starostjo 100 in več let kar 233 oseb, od tega 190 žensk. Če smo pravilno zasledili, je bila doslej najstarejša Slovenka Katarina Marinič stara 110 let (rojena 30. oktobra 1899 v Desklah, umrla 2. septembra 2010).

Bivanje starejših v domovih
Število oskrbovancev v domovih za starejše in podobnih ustanovah je razmeroma nizko, celo pri ljudeh, starih 90 let in več. Najvišje deleže so zabeležili v državah članicah EU. Skupno vsem je, da je delež žensk v teh ustanovah skoraj še enkrat večji od deleža moških.

Zmogljivost domov za starejše, čeprav ti vsako leto bistveno razširijo svoje zmogljivosti in ustanavljajo nove, še ne omogoča sprejema v dom vsem prosilcem. Leta 2008 je v domovih za starejše bivalo 15.235 oskrbovancev. Med njimi so prevladovale osebe, stare najmanj 80 let, 14.565 pa jih je na sprejem tedaj še čakalo.

Skoraj tri četrtine mest v domovih za starejše je oddanih ženskam. Razumljivo, če vemo, da je več kot za polovico oskrbovancev starih najmanj 80 let in da med toliko starim prebivalstvom prevladujejo ženske.

Ob začetku leta 2012 je bilo v Sloveniji na voljo 19.576 mest v 96 domovih in posebnih zavodih na 116 lokacijah. Od tega je bilo v javnih domovih za starejše 13.816 mest v 56 zavodih na 71 lokacijah, v zasebnih domovih za starejše 4.214 mest pri 36 izvajalcih s koncesijo na 36 lokacijah, na posebnih zavodih za odrasle 1.546 mest v 5 zavodih na 7 lokacijah.

Center starejših občanov Lucija
Obiskali in ogledali smo si sodobni Center starejših občane v Luciji pri Portorožu (tik ob avtokampu), ki so ga odprli leta 2008. Gre za zasebni dom s koncesijo, ki nudi stanovalcem vso oskrbo, kot jo predpisuje zakon in še več.

»Na voljo je 164 koncesijskih mest in 18 oskrbovanih stanovanj, ki so velika med 20 in 60 kvadratnimi metri. Konec februarja smo skrbeli za 140 stanovalcev, ta številka pa se dnevno spreminja«, nam je pojasnila direktorica centra Marinela Šavle Reščič. Za stanovalce skrbi 62 zaposlenih. Kot povsod, je tudi pri njih večina žensk, najstarejša ima sto let, najstarejši moški pa 95 let. »Žal večini pokojnina ne zadostuje za stroške v domu, ti znašajo od 860 evrov dalje, zato jim morajo priskočiti na pomoč otroci, sorodniki ali občina«, še dodaja Reščičeva.

Sicer pa tukajšnjim stanovalcem nikoli ni dolgčas. Obiskujejo kreativne delavnice, telovadbo, jogo, pojejo v zboru, vsak najde kaj zase. Poleti pa se lahko kopajo na bližnji plaži!
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.