Pravica do pogrebnine

Pravico do pogrebnine ima oseba, ki poskrbi za pogreb umrle zavarovane osebe. Ta je zagotovljena, če je bila umrla oseba pred smrtjo za to pravico zavarovana v Sloveniji. Višino pogrebnine določi Zavod s splošnim aktom, upoštevajo se nujni stroški pogreba.
Višino pogrebnine določi Zavod za zdravstveno zavarovanje. (foto: www.123fr.com)
Višino pogrebnine določi Zavod za zdravstveno zavarovanje. (foto: www.123fr.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Pravica do pogrebnine ostaja nespremenjena.
Kako je s pogrebnino in ali se bo ta pravica ukinila, smo vprašali na Ministrstvo za zdravje. Iz službe za odnose z javnostmi so nam odgovorili, da »v okviru varčevalnih ukrepov za vzdržnost zdravstvene blagajne spremembe glede pogrebnine in posmrtnine niso predvidene.«

Kdo je upravičen do pogrebnine?
Kot so zapisali na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, je do pogrebnine upravičena oseba, ki je poskrbela za pogreb umrle osebe iz 148. Člena.

Pravica do pogrebnine je upravičencem zagotovljena, če je bila umrla oseba neposredno pred smrtjo za to pravico zavarovana v R Sloveniji neprekinjeno najmanj en mesec ali s prekinitvami najmanj dva meseca v zadnjem letu. Ta pogoj ne velja za novorojenčke do starosti enega meseca.
Pogrebnina pripada tudi ob smrti osebe, ki je umrla v 30-ih dneh po prenehanju delovnega razmerja ali opravljanja druge dejavnosti.


Koliko znaša višina pogrebnine?
Višino pogrebnine določi Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) s splošnim aktom in z upoštevanjem nujnih stroškov pogreba. Znaša 80 odstotkov povprečne cene nujnih stroškov pogreba v Sloveniji, ta znesek je trenutno 507,12 evrov.

Ali je do vrnitve stroškov upravičena oseba, ki je oskrbela pogreb zavarovane osebe, ki je umrla v tujini?
Oseba, ki je oskrbela pogreb zavarovane osebe, ki je umrla v tujini, ima tudi pravico do povračila stroškov prevoza umrle osebe v domovino v višini dejanskih stroškov prevoza, če je oseba umrla med zdravljenjem v tujini, na katero je bila napotena s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, in pravico tudi do 50% zneska pogrebnine, če je zavarovana oseba umrla v tujini v drugih primerih in je pokopana v Sloveniji.

Kje in kako uveljavljati pravico?
Upravičenec vlogo za povračilo pogrebnine vloži pri območni enoti oz. izpostavi ZZZS. V primeru, da pogrebnino izplača oziroma obračuna izvajalec pogrebne dejavnosti, ki ima sklenjeno ustrezno pogodbo, z ZZZS, pa zahtevo za povračilo pogrebnine vloži izvajalec pogrebne dejavnosti.

Katere priloge potrebujete poleg vloge?
Povračilo pogrebnine, ki jo upravičenec uveljavlja na območni enoti oziroma izpostavi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, se uveljavlja na podlagi pisne vloge, kateri je potrebno predložiti originalen račun za opravljeni pogreb, kartico zdravstvenega zavarovanja umrle osebe ter dokazilo o smrti. Dokazilo o smrti lahko območna enota oziroma izpostava Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, od pristojnega organa, pridobi tudi sama.

Kot so še zapisali na spletni strani ZZZS, je potrebno izdati odločbo in jo vročiti stranki najpozneje v enem oziroma dveh mesecih od prejema popolne vloge, odvisno od zahtevnosti postopka.

Več informacij boste našli na spletni strani ZZZS, tudi obrazec za uveljavljanje pogrebnine.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.