Preprečite neprijeten ustni zadah

Vsakemur se kdaj zgodi, da ima neprijeten zadah iz ust. To pa niti ni toliko moteče zanj kot za sogovornika ali nekoga, ki je v njegovi bližini. Kaj storiti, da preprečimo neprijeten ustni zadah?
Preprečite neprijetni ustni zadah z redno higieno zob. (Foto: Freepik.com)
Preprečite neprijetni ustni zadah z redno higieno zob. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Na prvem mestu, kako preprečiti neprijetni ustni zadah, je higiena zob in ustne votline. Redno ščetkanje po vsakem obroku, spiranje ust z ustno vodo in nitkanje.
 
Pomembno je tudi, da imate kakovostno in čisto zobno ščetko, redno jo morate tudi menjati, nekateri zobozdravniki priporočajo menjavo vsaj na vsake tri mesece.

Če se kljub redni ustni higieni borite z neprijetnim ustnim zadahom, pa si preberite še nekaj nasvetov, kako ga preprečiti in pa nekaj dejstev, zakaj do njega sploh pride.
 
 
Povzroča ga lahko tudi hrana ...
 
Čebula in česen: nobeno novo odkritje ni, da slab ustni zadah povzročata česen in čebula zaradi določenih sestavin, ki jih vsebujeta. ampak, ker sta zelo zdrava, se jima ni potrebno odreči. Mogoče le nekoliko zmanjšajte njuno uporabo in ju ne uživajte takrat, ko imate na urniku sestanek ali se odpravljate na obisk.
 
Mleko in sir: vsebujeta proteine, ki pripomorejo k nastanku bakterij, ki povzročajo neprijeten zadah.
 
Alkohol: dovolj je nekaj požirkov piva ali vina, pa boste imeli neprijeten zadah.
 
Meso: tudi meso lahko povzroči slab zadah. Ostanki obroka za zobmi se hitro razkrajajo, bakterije pa povzročijo neprijetne vonjave.

 

Preprečite ga!

Ščetkanje po vsakem obroku: najpomembnejše je, da po vsakem obroku temeljito očistite zobe. Tako boste preprečili razvoj bakterij v ustni votlini.
 
Jabolko ali korenje: Strokovnjaki svetujejo tudi, da pojeste jabolko ali grizljate surovo korenje. Slab zadah bo izginil.
 
Zelena zelenjava: ta vsebuje klorofil, ki učinkovito deluje proti slabemu zadahu. Zato k obroku čim večkrat dodajte tudi zeleno zelenjavo.
 
Žvečite zelišča: slab zadah bo pregnalo tudi žvečenje nekaterih vrst zelišč. Mednje spadajo sveži žajbelj (previdno pri njegovi uporabi, sploh, če imate težave z želodcem!), peteršilj, nageljnove žbice in pa semena janeža.
 
Jogurt ali košček črne čokolade: zadah po čebuli ali česnu lahko omilite tudi s koščkom prave črne čokolade ali z nekaj žlicami navadnega jogurta.
 
Pijte vodo: Tudi izsušena usta lahko povzročijo slab zadah. Zato večkrat dnevno popijte kozarec vode.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.