Prihaja prepoved za plastične izdelke

Evropska komisija je pripravila nova pravila za zmanjševanje količine desetih najpogostejših odpadkov v morju in ob obalah.
Prihaja prepoved za določeno plastiko za enkratno uporabo. (foto: pexels.com)
Prihaja prepoved za določeno plastiko za enkratno uporabo. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Ti odpadki namreč skupaj predstavljajo 70 % vseh morskih odpadkov. Kadar so alternativni proizvodi na voljo in cenovno dostopni, bodo plastični proizvodi za enkratno uporabo na trgu prepovedani. Pri izdelkih za katere alternativ ni, pa bo njihova uporaba omejena.

85 % morskih odpadkov po vsem svetu je plastičnih. Plastika je celo v naših pljučih in na naših mizah, saj je mikroplastika lahko prisotna v zraku, vodi in hrani, pri čemer še ne poznamo njenega učinka na naše zdravje.

Problem, ki ga pomeni plastika, lahko prinese tudi nove priložnosti za inovacije, konkurenčnost in ustvarjanje delovnih mest, piše Zveza potrošnikov Slovenije.

Različni ukrepi za različne izdelke
Po ukrepu za zmanjšanje uporabe plastičnih vrečk leta 2015 je po podatkih Eurobarometra 72 % Evropejcev izjavilo, da so zmanjšali uporabo plastičnih vrečk. EU se zdaj osredotoča na deset plastičnih izdelkov za enkratno uporabo in na ribolovno orodje, ki skupaj predstavljajo 70 % morskih odpadkov v Evropi.

Kaj torej prinašajo nova pravila?

Prepoved plastike v določenih izdelkih: kadar so alternativni proizvodi na voljo in cenovno dostopni, bodo plastični proizvodi za enkratno uporabo na trgu prepovedani. Prepoved bo veljala za plastične vatirane palčke, plastični pribor, plastične krožnike, slamice, mešalne palčke za pijačo in palice za balone, ki jih bo namesto iz plastike treba izdelovati izključno iz bolj trajnostnih materialov. Plastični kozarci za pijačo za enkratno uporabo bodo na trgu dovoljeni samo, če bodo njihovi pokrovčki in zamaški pritrjeni nanje.

Cilji glede zmanjšanja uporabe: države članice bodo morale z različnimi ukrepi zmanjšati uporabo plastičnih posod za živila in lončkov za pijačo, npr. z alternativnimi izdelki na prodajnih mestih ali prepovedjo brezplačnih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo.

Obveznosti za proizvajalce: proizvajalci bodo prispevali h kritju stroškov za ravnanje in odstranjevanje odpadkov in sodelovali pri ukrepih ozaveščanja. Poleg tega bo industrija deležna spodbud, naj razvije okolju prijaznejše alternative plastičnim izdelkom.

Cilji glede zbiranja: državam članicam bo do leta 2025 naložena obveznost, naj zberejo 90 % plastenk za pijačo, na primer s shemami kavcij.

Zahteve za označevanje: za določene izdelke bo predpisano jasno in standardizirano označevanje, ki bo vsebovalo informacije o tem, kako je treba odpadke odlagati, ter informacije o negativnem okoljskem vplivu izdelka in prisotnosti plastike v njem. To bo veljalo za higienske vložke, vlažilne robčke in balone.

Ukrepi ozaveščanja: države članice bodo morale potrošnike ozaveščati o negativnem vplivu onesnaževanja okolja s plastičnimi izdelki za enkratno uporabo in ribolovnim orodjem, kot tudi o razpoložljivih sistemih za ponovno uporabo in možnostih ravnanja s plastičnimi odpadki.

Ribolovno orodje: predstavlja skoraj tretjino vseh odpadkov na obalah
Ribolovno orodje predstavlja 27 % vseh odpadkov na obalah, po novem pa bo večja odgovornost na strani proizvajalcev. Kriti bodo morali stroške zbiranja odpadkov iz pristaniških sprejemnih zmogljivosti ter njihovega transporta in ravnanja z njimi. Prav tako bodo krili stroške ukrepov ozaveščanja.

Na vrsti sta sedaj Evropski parlament in Svet. Komisija druge institucije poziva, naj to obravnavajo kot prednostno zadevo in oprijemljive rezultate za Evropejce dosežejo še pred volitvami maja 2019.

Še več najdete na portalu ZPS.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.