Tudi vas zbode ob besedi hemoroidi?

Moje zdravje > Bolezni | piše: Dr. Gorkić | 17.2.2016
Ko po opravljeni veliki potrebi prvič odkrijemo sledove krvi na toaletnem papirju ali v straniščni školjki, večino krepko zaskrbi. O težavah v predelu zadnjika ne spregovorimo zlahka, čeprav so pogoste.
Hemoroidi so po nastanku zelo podobni krčnim žilam na nogah. (foto: dr. Gorkić)
Hemoroidi so po nastanku zelo podobni krčnim žilam na nogah. (foto: dr. Gorkić)
Hemoroidi so po nastanku zelo podobni krčnim žilam na nogah. (foto: dr. Gorkić) Hemoroidi so pogostejši pri ljudeh s čezmerno telesno težo in pri ljudeh s pretežno sedečim poklicem. Izdelki PROKTIS-M so na voljo v lekarnah in specializiranih prodajalnah.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Sveža, svetlo rdeča kri po opravljeni veliki potrebi je značilen, lahko tudi edini znak notranjih hemoroidov. Ti so običajno neboleči. Če jih ne zdravimo ustrezno, se začnejo raztegovati in izstopati skozi zadnjično odprtino ter postanejo boleči. Nabrekle predele ven (žilne vozle), ki se pojavijo zunaj, v okolici zadnjične odprtine, imenujemo zunanji hemoroidi. Ta predel je dobro oživčen, zato so zunanji hemoroidi občutljivi za dotik. Zaradi vnetja se ob izhodu zadnjika pojavi oteklina. Če se v žilnih vozlih kri strdi, postanejo zunanji hemoroidi posebno boleči in bolniku povzročajo težave pri sedenju in hoji.

Krvavitev ob odvajanju blata lahko povzročajo tudi razpoke (fisure) v sluznici zadnjika, ki nastanejo zaradi napenjanja ob odvajanju zasušenega blata.

Krvavitev in drugi znaki, ki spremljajo hemoroide (srbečica, pekoč ali nelagoden občutek v predelu zadnjika, sluzast izloček), se lahko pojavljajo tudi pri nevarnih boleznih, kot sta rak debelega črevesja in rak danke, zato je treba o njih spregovoriti z osebnim zdravnikom, ki bo s pregledom ugotovil njihov vzrok.

Kako nastanejo?
Hemoroidi so po nastanku zelo podobni krčnim žilam na nogah. Ob večjem napenjanju pri veliki potrebi se zviša pritisk v trebušni votlini in žile – vene v danki se razširijo kot prenapolnjen balon. Če se to dogaja pogosto, ostane žila razširjena in tako nastanejo hemoroidi. K pojavu hemoroidov s tega vidika pomembno prispeva neustrezno, sedeče odvajanje blata. Študije kažejo, da je za iztrebljanje v sedečem položaju potrebno bistveno več napenjanja kot za iztrebljanje v človeku naravnem položaju, čepe.

Hemoroidi so pogosta težava po porodu in tudi že v nosečnosti, saj večje pritiske povzroča tudi rastoči plod. Hemoroidi so pogostejši pri ljudeh s čezmerno telesno težo in pri ljudeh s pretežno sedečim poklicem. Velik vpliv na nastanek hemoroidov ima dednost.

Bolje preprečiti kot zdraviti!
Če se želite izogniti pojavu hemoroidov, je dobro upoštevati naslednje napotke:
Skrbite za redno in mehko odvajanje blata.
• Prehrana naj bo uravnotežena in bogata z vlakninami.
• Pijte dovolj tekočine.
• Gibajte se.
• Ne dvigujte težkih bremen.


Če zdravnik potrdi, da imate hemoroide, razpoke ...
V lekarnah in specializiranih prodajalnah so na voljo različni izdelki za pomoč pri težavah zaradi hemoroidov. Pri notranjih in zunanjih hemoroidih, razpokah zadnjika in vnetjih sluznice zadnjika in danke lahko uporabite svečke PROKTIS-M in mazilo PROKTIS-M Plus.

Izdelki PROKTIS-M vsebujejo hialuronsko kislino. Ta pomaga pri obnovi sluznice zadnjika in danke.
Rektalno mazilo PROKTIS-M plus vsebuje tudi naravne sestavine, ki blažijo srbenje, oteklino in bolečino. Na obolelo mesto ga lahko nanesete večkrat dnevno ali ga z nastavkom iztisnete v črevo, vedno po odvajanju blata. Svečke PROKTIS-M so namenjene notranji uporabi (se vstavijo v danko). Pred nanosom mazila ali vstavitvijo svečke prizadeto mesto umijte s hladno vodo in ga dobro osušite s čisto brisačo.
Izdelki PROKTIS-M so namenjeni za vsakodnevno, lahko tudi dolgotrajno uporabo.

Izdelki PROKTIS-M so na voljo v lekarnah in specializiranih prodajalnah.


IZJEMNA PONUDBA ob nakupu 2 izdelkov Proktis-M:
10% POPUST in BREZPLAČNA DOSTAVA!
Velja samo za naročila do 10. 3. 2016 na spletni strani www.proktis-m.si .



 

 
Promocijsko sporočilo 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.