Vrste zobnih aparatov: Lastnosti in prednosti

Moje finance > Raziskali smo | piše: P. L. | 12.4.2019
Pred leti smo poznali le snemljivi aparat za zobe, ki je bil namenjen predvsem otrokom. Danes pa že dolgo ni več tako. Zobni aparati so namenjeni tako otrokom kot tudi odraslim v vseh starostnih obdobjih. Poznamo več vrst zobnih aparatov, vsak pa ima svoje lastnosti in prednosti.
Skoraj nevidni in snemljiv zobni aparat  (foto: Zobni center Babit)
Skoraj nevidni in snemljiv zobni aparat (foto: Zobni center Babit)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

S specialistom ortodontom smo se pogovarjali o vrstah zobnih aparatov, o tem, kateri je najbolj pogost in kakšne funkcije opravljajo. Preberite, kaj je povedal Miha Bobič, dr. dent. med.

Koliko vrst zobnih aparatov poznamo?

Najprej bi pomislil na delitev na snemljive in fiksne aparate. Nato pridejo na misel estetski in ... neestetski? Nevidni in vidni? Ali pa taki z žičkami proti takim brez žičk. Si kar predstavljam, da je lahko za laika precej zmede. Še posebej, ker vsi aparati nimajo enake funkcije. Tisti snemni navadno sploh niso namenjeni premikanju zob temveč uravnavanju funkcije jezika, požiranja itd ... , torej ne ravnajo krivih zob. Tisti z »zvezdicami«, fiksni aparati, pa večinoma premikajo zobe. Zvezdice so lahko na zunanji strani zob, vidne, ali pa na notranji strani zob, nevidne. Tukaj so tudi snemne prozorne folije, torej snemni aparat, katerega delovanje je omejeno na premike zob. Zmeda? Niti ne, samo nekaj časa si je treba vzeti.

Povzetek? Torej, aparate, kot si jih največkrat predstavlja uporabnik, lahko razdelimo na zvezdice na zunanji strani (navadne kovinske ali estetske bele), zvezdice na notranji strani (manj vidno), prozorne snemne folije, snemni aparati z žičkami.

Ali vsi delujejo na isti princip? Se lahko pacient odloči za kateregakoli ali je omejen glede na težavo, ki jo je potrebno popraviti?

Beseda aparat pomeni sklop inštrumentov, s katerimi opravimo določen poseg. »Zvezdice« so le del tega sklopa inštrumentov pa naj bodo bele, srebrne, zlate … So samo prijemalo, ki je prilepljeno na zob, da lahko na zob izvajamo želeno silo. So le del celotnega aparata, ki pa imajo v očeh pacienta najbolj prominento vlogo.

Zobni aparat ni zadeva, ki se jo pričvrsti na zobe in sama izvede postopek do konca. Med terapijo je stalno potrebno izvajati popravke. Aha … primerjava! Avto. Tudi avtomobil je aparat. Vendar nas ta ne pripelje sam do cilja. Vsaj zaenkrat še ne. Na vsakem ovinku je potrebno spreminjati smer, na križišču sprejeti odločitev in na podlagi prometa, ali recimo počutja potnikov, prilagajati tudi hitrost. Vsi delujejo na približno enak princip, recimo, da imajo vsi okrogle gume. Tudi vsi zobni aparati izvajajo določeno silo na zobe, ki jih sčasoma premakne v želeno pozicijo. Izbira vrste aparata je prilagojena predvsem načrtu ortodontske terapije in željam pacienta.

Kakšna je razlika med snemljivim in fiksnim aparatom?

Snemni aparat se sname, fiksni pa ne … oziroma šele na koncu terapije.

Snemni na zobe silo izvaja v intervalih, fiksni pa stalno. To je eden od vidikov, zakaj so lahko snemni aparati manj učinkoviti. Sicer pa, kot že rečeno, klasični snemni aparati kot jih poznamo navadno, sploh niso namenjeni premikanju zob, temveč uravnavanju rasti ali funkcije.

Razen plastičnih snemnih folij ali tako imenovanih alignerjev, ki so namenjeni le premikanju zob. 

Kakšen zobni aparat priporočate vi in zakaj?

V naši ambulanti uporabljamo vse različice. Najboljšega aparata pravzaprav ni. Ni prav, če se poslužujemo stalno enega orodja. No, pa smo spet tam: »Če je edino, kar imaš v škatli z orodjem kladivo, vse izgleda kot žebelj.« Če iščete dobrega ortodonta, ne hodite k takemu, ki vse probleme rešuje na enak način. S tem pacientu (pa tudi sebi) omejuje spekter možnosti. Včasih so bili ortodonti primorani vse urediti s snemnimi aparati, ker drugačnih pač ni bilo. Danes je znanja več, s tem je več tudi možnosti. Vendar najmodernejši ali najdražji zobni aparat ni primeren za vsako težavo. Če od specialista dobite na izbiro le eno možnost, ste verjetno na napačni poti.

Ali je glede na vrsto zobnega aparata različen tudi čas nošenja? Ali se pri določenem zobje ravnajo hitreje?

Dosti proizvajalcev ortodontskih aparatov je poskušalo z marketinškimi obljubami, da njihova vrsta aparata deluje hitreje zaradi te ali one inovacije. Klinične izkušnje in znanstvene raziskave pokažejo, da temu ni tako. V povprečju terapija traja dve leti, sledita še dve leti retencije. Retencija pomeni, da se sname aparat in spremlja stabilnost doseženega rezultata in po potrebi tudi ukrepa. Navadno se nosi nočni aparat, ki preprečuje, da bi se zobje vrnili na prejšnja »kriva« pota.

Med terapijo se pacient in ortodont vidita vsakih šest do osem tednov. To niso samo kontrole, temveč točke, kjer se usmerja in prilagaja sile, ki premikajo zobe. Pot ni ravna, skoraj vedno je potrebno skozi križišča in se odločati o pravi smeri. Včasih se najde tudi bližnjica!

Kaj pa če izberemo napačni zobni aparat?

Preden namestimo zobni aparat, potrebujemo načrt. Ni toliko važna vrsta aparata, kolikor cilj in načrt. Se pa dogaja, da srečamo ljudi na ortodontski poti brez začrtane smeri. Predvsem takrat, ko ljudje iščejo bližnjico in je važno le, da se zvezdice nalepijo na zobe, potem pa bo, kar bo. Če terapija ni efektivna, traja dlje. S pre-dolgo terapijo so povezana dodatna tveganja. Kljub vsemu je bolje z glavo skozi zid, okoli zida ali pa čezenj, samo da vemo, da je cilj priti na drugo stran zidu in ne na primer v sosednjo ulico.

V ortodontiji se zgodbe večinoma končajo srečno. Ni toliko slabih zgodb, je pa veliko dolgih.

Če obstaja možnost, da zobni aparat nalepite na notranjo stran zob, zakaj se potem to ne izvaja vedno? Zakaj je še vedno največkrat nalepljen na zunanjo stran zob?

Zvezdice, ki jih nalepimo na zunanjo stran zoba so konfekcijske in masovno proizvajane. So poceni. To med drugim omogoča dokaj enakomerna anatomija zunanje strani zoba pri vseh ljudeh.

Notranja površina zoba, na jezični ali nebni strani, pa je anatomsko drugačna. Izdelava zvezdic je individualizirana. Vsaka zvezdica je narejena za posamezen zob, kar pomeni dražjo proizvodnjo. Prav tako je individualizirana vsaka žička, ki se menja v fazah terapije. Ob izgubi zvezdice ali žičke je potrebno naročati (in plačati) novo. Podjetij in sistemov tako imenovanih lingvalnih aparatov je relativno malo in zato lahko tudi držijo visoko ceno. Ta strošek aparata se prišteje ceni celotne terapije in je razreda velikosti dva tisoč evrov. 

Pri lingvalnih aparatih in alignerjih se je tako v verigo pacient-ortodont uspešno vrinil tudi proizvajalec.

Za nevidne folije bi pričakovali, da so cenejše, vendar je strošek enak kot pri lingvalni izvedenki aparata. Se pa v polju nevidnih snemnih folij pojavlja vse več proizvajalcev. Morda tudi zato, ker je tu razvoj verjetno cenejši in želja pacientov večja, ter obljublja večje dobičke.

Vas zanima več? Kliknite!

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.