Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Služba in mobing

Pozdravljeni! Imam vprašanje. Sem v delovnem razmerju in nisem zadovoljna in sem nesrečna in to zaradi šikaniranja in že kar mobinga na delovnem mestu. V iskanju rešitve imam vprašanje glede vdovske pokojnine. Pred letom dni mi je umrl mož po dolgotrajni bolezni in zanima me, kdaj imam pravico zaprositi za vdovsko pokojnino, če je iz glede tega, da sem zaposlena, to možno, kakšna je višina vdovske pokojnine, če je možno zaprosilo za varstveni dodatek v primeru, da je pokojnina tako nizka in še, če se lahko po doseženi polni moji pokojnini, v primeru, da bi bila višja, zaprosi za spremembo na mojo pokojnino. Stara sem 57 let in imam 37 let delovne dobe. Hvala za odgovor.

Služba in mobing comment arrow
 Spoštovani,
 
za prejetje vdovske pokojnine morajo biti izpolnjeni pogoji tako na strani pokojnega kot na strani vdove. Na strani pokojnega so pogoji izpolnjeni, če je ob nastopu smrti
- izpolnil z ZPIZ-2 predpisane pogoje za pridobitev pravice do predčasne, starostne oziroma invalidske pokojnine. Torej ali je imel ob nastopu smrti izpolnjene pogoje, da bi lahko v tistem trenutku prejemal katero izmed navedenih pokojnin. Njegova smrt se šteje kot nastanek I. kategorije invalidnosti.
 
Če je bil umrli uživalec pravic, pa so pogoji na njegovi strani izpolnjeni, če je užival:
predčasno, starostno ali invalidsko pokojnino iz obveznega zavarovanja ali
pravice na podlagi invalidnosti iz obveznega zavarovanja.
Če je zavarovanec oziroma uživalec pravic umrl zaradi poškodbe pri delu ali poklicne bolezni, pridobi vdova ali vdovec pravico do vdovske pokojnine ne glede na to, koliko pokojninske dobe je dopolnil umrli!
Poleg navedenih splošnih pogoje pa morajo obstajati tudi posebni pogoji na strani vdove in sicer
Vdova oziroma vdovec praviloma pridobi pravico do vdovske pokojnine, če je:
1. do smrti zavarovanca oziroma  uživalca pravic dopolnil(a) 56 let in 6 mesecev starosti
2. ne glede na starost, če:
je bil(a) do smrti zavarovanca ali uživalca pravic popolnoma nezmož(e)n(a) za delo ali je to postal(a) v enem letu po njegovi/njeni smrti ali
ji/mu je po smrti zavarovanca ali uživalca pravic ostal otrok ali več otrok, ki imajo pravico do družinske pokojnine po umrlem, vdova oziroma vdovec pa jih je dolž(a)n(a) preživljati. V primeru, da je v času trajanja na ta način pridobljene pravice do vdovske pokojnine postal(a) popolnoma nezmož(e)n(a) za delo, obdrži pravico do pokojnine toliko časa, dokler je podana takšna nezmožnost.
 
Več informaciji o vdovski pokojnini, pogojih za pridobitev in o minimalni višini le te si lahko preberete na speltni strani Zavoda za invalidsko in pokojninsko zavarovanje (ZPIZ), dostopno na: https://www.zpiz.si/cms/?ids=content&inf=330
 
Predlagam vam, da se oglasite pri najbližji izpostavi ZPIZa, kjer vam bodo znali podati točne informacije glede možnosti in načina pridobitve vdovske pokojnine, ter glede vseh ostalih informacij glede vaše pokojnine. Za izračun slednjih in podajanje vseh podatkov v zvezi s tem je pristojen zavod, ki tudi poseduje vse potrebne podatke.
 
S spoštovanjem,
Janja Cigoj
Mag. prava
 
Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.