Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
22.1.2015
Odgovarja:

Darilna pogodba

Dedek in babica, lastnika hiše, želita vnuku, ki je polnoleten, prepisati hišo. To želita storiti preko darilne pogodbe. Kakšen je postopek? Kako lahko to storita, ob enem pa imata še vedno, do svoje smrti, pravico bivanja v hiši. Kako lahko hišo zaščitita, da jo vnuk ne more prodati?

Darilna pogodba comment arrow
Darilna pogodba je pogodba, s katero darovalec obdarjencu neodplačno izroči neko premično ali nepremično stvar. Z darilno pogodbo torej lahko podarimo tudi hišo. Takšna darilna pogodba mora biti sklenjena v pisni obliki, pri čemer mora biti vsaj podpis darovalca notarsko overjen, medtem ko vedno svetujemo strankam, da takšnih pogodb ne pišejo sami, pač pa to prepustijo pravnemu strokovnjaku, bodisi odvetniku ali notarju. Da bi imela dedek in babica pravico do bivanja do smrti v tej hiši, bi morali po prenosu lastninske pravice na vnuka, v zemljiško knjigo vpisati dosmrtno služnost stanovanja v korist dedka in babice. Določilo o služnosti stanovanja lahko vključuje že sama darilna pogodba. Da pa vnuk ne bo prodal nepremičnine, bi bilo treba prav tako v zemljiško knjigo vpisati prepoved odtujitve in obremenitve nepremičnine, kar pomeni, da hiše ne bi mogle ne prodati in ne obremeniti z npr. hipoteko.

Pri tem pa iz previdnosti opozarjamo, da je darilna pogodba lahko izpodbojna. To pomeni, da lahko dediči (če je po dedku in babici še kaj dedičev) po smrti dedka in babice izpodbijajo darilno pogodbo ali pa zahtevajo vštetje darila v dedno maso. V takšnem primeru bi se lahko zgodilo, da bi moral vnuk po smrti dedka in babice npr. izplačati ostale dediče.

Nadja Tavčar,
univ, dipl. pravnica
Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.