Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
14.8.2021
Odgovarja:

Darilna pogodba

Spoštovani, Z možem sva lastnika nepremičnine (stanovanjska hiša), vsak do ene polovice. Mož bi želel svoj del prepisati/podariti meni. Ima namreč 4 polsestre (vse preskrbljene), s katerimi pa nima nobenih stikov in tudi ne želi, da bi v primeru njegove smrti zahtevale svoj nujni delež, glede na to, da z možem nimava otrok. Napisano imava sicer vsak svojo oporoko, ki je podpisana od dveh prič, v kateri je zapisano, da v primeru smrti enega partnerja, deduje izključno partner, ki je ostal. Ker pa se bojiva, da to ne bi bilo dovolj, bi želela to urediti na kak drug ustreznejši način. Vljudno vas prosim za vaše stališče, kako bi lahko to uredila, po možnosti s čim manj stroškov. V pričakovanju vašega cenjenega odgovora vas lepo pozdravljam, Evita

Darilna pogodba comment arrow

Pozdravljeni,

kot pravilno ugotavljate sami, oporoka ni najboljša zaščita pred morebitnimi nujnimi dediči. V vašem primeru bo v primeru smrti enega od vaju, glede na to, da nimata otrok, prišlo do dedovanja v drugem dednem redu, kjer dedujejo starši (in njihovi potomci) in zakonec.

Pravite, da so 4 polsestre vse preskrbljene. Glede na navedeno obstaja precejšnja možnost, da kljub dedovanju v drugem dednem redu ne bodo izpolnjevale pogojev za nujne dediče. Zakon o dedovanju namreč določa, da so sestre in bratje pokojnika nujni dediči le v tistem primeru, če so trajno nezmožni za delo in nimajo potrebnih sredstev za življenje.

V kolikor se bojite, da bodo te pogoje izpolnjevale in bodo dejansko uveljavljale pravico do nujnega deleža, pa obstajajo tudi druge poti, kot na primer obremenitev nepremičnin z zastavno pravico, prodaja nepremičnine in tako dalje. Za podrobnosti bi bile potrebne dodatne informacije o vaših željah in zmožnostih.

 

Lep pozdrav,

Gorazd Snoj, odvetnik

 

Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.