Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
2.2.2016
Odgovarja:

Dedovanje

Spoštovani, moja mama je naredila oporoko, v kateri je za dediča določila mojega brata in sina. Jaz imam dosmrtno služnostno pravico stanovanja v hiši. Njena žela je, da se jaz odpovem nujnemu deležu. Sem prejemnica socialne pomoči in se bojim, da se država ne usede na nujni delež. Jaz bom upoštevala mamino željo in ne bom zahtevala nujnega deleža. Prosim za odgovor. Vnaprej hvala.

Dedovanje comment arrow
Pozdravljeni,
Zakon o dedovanju v svojem 128. členu določa omejitve dedovanja premoženja osebe, ki je uživala pomoč v skladu s predpisi o socialnem varstvu. V slednjem členu je navedeno, da se dedovanje premoženja osebe, ki je uživala pomoč v skladu s predpisi o socialnem varstvu omeji do višine vrednosti prejete pomoči. Ta omejitev pa se izvede tako, da postane del zapustnikovega premoženja, ki ustreza vrednosti prejete pomoči, lastnina Republike Slovenije oziroma lastnina občine (odvisno kdo je pomoč financiral).
Seveda lahko dediči dedujejo celotno zapustnikovo premoženje, če se oni sami obvežejo povrniti vrednost dane pomoči. V nekaterih primerih pa se lahko Republika Slovenija ali občina odpovesta pravici do povračila pomoči, če se ugotovi, da so zapustnikovi dediči tudi sami potrebni pomoči.

Vendar pa se 128. člen zakona o dedovanja nanaša zgolj na primere, ko je bil zapustnik (oseba, ki je umrla) prejemnik socialne pomoči in tako 128.člen nalaga dolžnost vračila pomoči (v obliki omejitve dedovanja do višine prejete pomoči) šele, ko prejemnik pomoči umre, oziroma to dolžnost vračila prenese na dediče, v kolikor se oni sami odločijo, da bodo prejeto pomoč vrnili (v tem primeru dediči dedujejo celotno zapuščino).

V vašem primeru, ko pa ste vi kot dedinja (po vaši mami), prejemnica denarne socialne pomoči, pa ne obstaja noben predpis oziroma zakon, ki bi vam nalagal dolžnost, da morate sprejeti dediščino oziroma uveljavljati nujni delež. Posledično to pomeni, da tudi država ali občina nimata pravne podlage oziroma pravice, da bi posegli po vašem nujnem deležu (ki vam zakonsko pripada v kolikor bi ga vi sami uveljavljali).

Vaša dolžnost vračila denarne socialne pomoči bo nastopila šele z vašo smrtjo, oziroma bo takrat dedovanje vaše zapuščine omejeno do višine prejete pomoči. V kolikor ob smrti ne boste imeli premoženja, tudi ne bo prišlo do dolžnosti vračila prejete socialne pomoči.

Tudi v primeru, ko bi se za časa vašega življenja vaše gmotno stanje znatno izboljšalo (boljša zaposlitev, dedovanje, darila, ipd.), Republika Slovenija ali občina od vas ne moreta zahtevati vračila prejete socialne pomoči za časa vašega življenja. Seveda pa bi na novo pridobljeno premoženje vplivalo na upravičenost do prejemanja denarne socialne pomoči ali drugih dodatkov v bodoče.

Seveda pa vi kot prejemnica denarne socialne pomoči, lahko že za časa vašega življenja, v kolikor bi se vam gmotno stanje znatno izboljšalo, vrnete prejeto denarno socialno pomoč (in tako ob vaši smrti ne bo prišlo do omejitve dedovanja po 128. členu zakona o dedovanju, kot je opisano v prvem delu odgovora).

Sebastjan Kuhar,
univ. dipl. pravnik

Luc sinergija d.o.o., pravno in davčno svetovanje
Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.