Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
30.3.2016
Odgovarja:

Dedovanje

Sem vdova že 11 let. Pred 4 leti sem spoznala prijatelja in se tudi preselila k njemu, vendar sem uradno prijavljena še vedno na starem (mojem) naslovu. Ker pa sva oba že v letih, prijatelja zanima, če slučajno umre pred menoj in ker nisem prijavljena na njegovem naslovu, če bom lahko dedovala, ker ima on tudi dve hčerki, vendar že več let nima kontaktov. Za odgovor se lepo zahvaljujem.

Dedovanje comment arrow
Spoštovani,

deduje se lahko na podlagi zakona ali na podlagi oporoke. Na podlagi zakona kot zakonita dedinja boste po svojem prijatelju lahko dedovali le, če med vama obstaja taka življenjska skupnost, ki jo Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih glede posledic izenačuje z zakonsko zvezo (zunajzakonska skupnost). To pomeni, da mora med vami in prijateljem obstajati več kot le prijateljska skupnost; obstajati mora dalj časa trajajoča življenjska skupnost, ki temelji na vajini obojestranski čustveni navezanosti, vzajemnem spoštovanju, razumevanju, zaupanju, medsebojni pomoči in kot ekonomska skupnost. Seveda boste v zapuščinskem postopku morali to tudi dokazati, če bo katera od prijateljevih hčera nasprotovala obstoju vajine zunajzakonske skupnosti. Eden od pokazateljev zunajzakonske skupnosti je lahko tudi skupno gospodinjstvo in prijava prebivališča na istem naslovu, ki dokazuje dejansko skupno prebivanje na istem naslovu.

Opisanim težavam pri dokazovanju obstoja zunajzakonske skupnosti se lahko s prijateljem izogneta tako, da prijatelj napiše oporoko in vas v njej kot svojo zunajzakonsko partnerico določi za dedinjo vsega ali dela svojega premoženja. Oporoka mora biti sestavljena v eni izmed predpisanih oblik: kot lastnoročna oporoka, oporoka pred pričami, pri notarju ali pred sodiščem (obstajajo še druge vrste, vendar za vas verjetno ne pridejo v poštev). Lahko pa se že za časa življenja dogovorita, da vaš prijatelj svoje premoženjske pravice prenese na vas, hkrati pa si izgovori pravico bivanja v stavbi na vajinem naslovu in morebitne druge pravice.

Lep pozdrav,

Matiček Žumer
odvetnik


Odvetniška pisarna Matiček Žumer
Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.