Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
3.6.2016
Odgovarja:

Dedovanje

Spoštovani! Z možem živiva v enodružinski hiši, brez otrok in sva jo zgradila, nekoliko s pomočjo mojih staršev-dobila sem parcelo, vse ostalo pa z lastnimi sredstvi. Mož ima enega polbrata in 3 polsestre, s katerimi pa nima stikov oz. je imel občasne vse do leta 1995, ko je umrl njihov oče. Le-ta je imel precejšnje premoženje, ki pa ga je razdelil med otroke; s tem, da je moj mož dobil takrat samo 700,00 EUR. Zanima me, ali so v primeru smrti mojega moža, njegovi polbrat in polsestre, tudi dediči oz. upravičeni do kakšnega nujnega deleža. Če je temu tako, vas vljudno prosim za nasvet, kaj storiti, da se temu izogneva. V pričakovanju vašega odgovora vas lepo pozdravljam.

Dedovanje comment arrow
Spoštovani,

polbratje in polsestre so upravičeni do nujnega dednega deleža, če so skupaj izpolnjeni naslednji pogoji:

- če so trajno nezmožni za delo,
- če nimajo potrebnih sredstev za življenje,
- če so po zakonitem dednem redu upravičeni dedovati po vašem možu.

Zakoniti dediči po vašem možu bi bili vi in moževi starši (II. dedni red). Če so starši že pokojni, namesto njih dedujejo njihovi potomci, to je med drugim tudi možev polbrat in polsestre. Nujni dedni delež pa bi polbrat in polsestre lahko zahtevale le, če dokažejo, da so trajno nezmožni za delo in če nimajo potrebnih sredstev za življenje. Nujni dedni delež polbrata in polsester bi znašal eno tretjino njihovega zakonitega dednega deleža.

Temu se lahko (deloma) izognete tako, da z možem najprej razdelita skupno premoženje in s tem zmanjšate potencialno zapuščinsko maso. Pogodbo o delitvi skupnega premoženja morata skleniti v obliki notarskega zapisa. Popolnoma pa zapuščinsko maso zmanjšate tako, da mož premoženje odsvoji. Toda pozor, v primeru daril se darila lahko kljub temu upoštevajo pri ugotavljanju vrednosti zapuščine, od katere se zahteva nujni dedni delež (če bi mož premoženje podaril vam ali drugemu dediču, ki bi prišel v poštev za dedovanje po zakonitem dednem redu, ali če bi podaril komu drugemu kaj v zadnjem letu svojega življenja). Iz zapuščinske mase pa lahko zahtevate izločitev gospodinjskih predmetov (pohištvo,gospodinjski stroji in naprave, oprema, ipd. – vendar ne, če gre za predmete večje vrednosti). Predlagam pa tudi, da mož napiše oporoko in za dedinjo določi vas. V primeru oporoke pravica do nujnega dednega deleža polbrata in polsester še vedno obstaja, vendar pa oni ne bi dedovali kot zakoniti dediči, temveč le kot nujni dediči (če bi nujni dedni delež zahtevali in če bi izpolnjevali zgoraj navedene pogoje).

Lep pozdrav,

Matiček Žumer
odvetnik


Odvetniška pisarna Matiček Žumer
Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.