Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
18.11.2014
Odgovarja:

Nezvestoba v zakonu ...

Lepo pozdravljeni! Z možem sva že v pokoju, navadila sva se drug na drugega, ni pa več občutka ljubezni. Ni poljubov,nežnosti in pozornosti, pa tudi kritizira rad, pohvali pa nikoli. V seksu mnogokrat poskrbi le zase, zame le takrat, ko je za to razpoložen. Zato mi ni kaj dosti do tega. Tudi skupnih aktivnosti nimava. Je priden in delaven in želi, da bi jaz videla smisel v gospodinjstvu in ostalem delu, jaz pa bi rada počela tisto, kar me veseli in prej nisem imela časa za to. Pred leti, ko sem to pogrešala, sem spoznala moškega, ki mi je vse to dajal. Je pa tudi on poročen in je ves čas govoril, da se bo ločil. Žene ne ljubi, je pa doma zaradi vseh ugodnosti. V začetku je dajal vse od sebe, da bi bil z mano, vsekakor pa si je najbolj želel erotike. Ker nisem bila zaljubljena vanj, mi večkrat ni bilo do tega, pa tudi slabo vest sem imela zaradi moža. Mnogokrat sva se prerekala zaradi tega in tudi skregala. Lansko leto sem se pa vanj zaljubila in sem se bila pripravljena tudi ločiti. Vendar sem pričakovala, da bo on storil prvi korak. Vendar tega ne upa, čaka mene. To me moti glede na to, da me vsa leta govori, da me ljubi. Pri erotiki se je dejansko potrudil, da sem jaz uživala, drugih skupnih aktivnosti pa tudi midva nimava, ker je antitalent za tisto, kar me vleče ali pa ga ne zanima.. Največ mu pomeni delo za zaslužek, pogovori z mano, erotika in druženje s svojimi bližnjimi. Zdaj nisem več vanj zaljubljena, imam pa ga še vedno rada in ne vem, če naj storim prvi korak in pustim moža, da bi bila z njim. On bi se ločil šele takrat, ko se bo to zgodilo. Vse to me moti in bojim se, da bi se kregala tudi, če bi bila skupaj, ker je trmast in ima svoja prepričanja. On misli, da bi to, da bi bila skupaj, rešilo vse probleme, jaz pa vem, da bi jih še vedno bilo mnogo, vsaj jaz bi jih občutila. Prosim za nasvet.

Nezvestoba v zakonu ... comment arrow
Spoštovani,

problematika, o kateri pišete, nosi v sebi ogromno bolečine in žalosti, česar se morda niti ne zavedate. Ne le da prevara partnerju povzroči globoko razvrednotenje, zavrnitev in izdajstvo, temveč so po razkritju nezvestobe težke tudi posledice v odnosu, zlasti z vidika zaupanja. Najpogostejši razlog nezvestobe v zakonu, kot ga tudi sami navajate, je ravno čustvena odtujenost s partnerjem, ki se lahko izraža v obliki nezadovoljstva v zakonu, obupa, življenja drug mimo drugega, umikanja, naveličanosti, slabe volje idr. Razlogi so tudi globlji. Neuresničene potrebe s strani partnerja, torej vašega moža (npr. občutek pomembnosti, sprejetosti), ki imajo svoj pravi izvor v vaši preteklosti in otroštvu, so pogost povod za iskanje nadomestila izven zakona. Morda vas žene težnja po zadovoljitvi občutka sprejetosti, ljubezni in zaželenosti s strani drugega moškega, česar ob možu ne čutite, čeprav si želite, da bi vas mož sprejel takšno, kakršni ste. Vendar se zdaj tudi ob novem moškem počasi soočate z razočaranjem, negotovostjo in strahom ter ostajate v dilemi.

Nihče drug ne pozna vaših občutkov, želja in življenjskih okoliščin ter odnosov, v katerih živite, bolje kot vi, zato boste morali vse odgovore poiskati pri sebi ter se s situacijo soočiti. V miru razmislite in prečutite, kaj zares pričakujete od odnosa, po katerih vrednotah hrepenite, kaj si želite v prihodnosti in kaj ste pripravljeni za to storiti, saj verjamem, da tudi sami ne želite več stalnega sprenevedanja, skrivanja in laži, ki jemljejo ogromno energije. Ne glede na to, ali se boste odločili razkriti nezvestobo možu ali ne, je dejstvo, da edino iskrenost sprosti odnose in odpre upanje za naprej. V nasprotnem zamolčana nezvestoba ostaja kot razdiralna energija v odnosih. Poskušajte tudi začutiti, če in v kateri zvezi želite nadaljevati ter v tisti odnos posvetite vso energijo. Morda boste izbrali tretjo možnost. Kakor koli se boste odločili, sprva ne bo lahko, saj boste morali prevzeti odgovornost za storjeno prevaro, ampak se bodo samo na podlagi resnice lahko začele vse do zdaj nerazrešene teme zakona, strahovi, dvomi, občutki razreševati in odnosi spreminjati. Spremembe se zgodijo šele, ko človek tvega, saj šele takrat lahko bolj jasno vidi situacijo.

Ker verjamem, da globoko v sebi tudi vi čutite, da odnosi ne morejo ostati takšni, kot so sedaj, vas spodbujam, da se soočite z resnico, saj se boste tako vsi razbremenili, s tem pa si boste omogočili novo priložnost, da uredite svoj intimni odnos v bodoče. Če se z možem ne bosta zmogla sama pogovoriti, se še vedno lahko obrnete po pomoč strokovnjaka (psihoterapevta), ki vam bo pomagal poiskati razumevanje in izvore za vaše zakonske težave. Prisluhnite svojim občutkom in jih vzemite resno, saj vam bodo pokazali pravo pot za naprej. Srečno vam želim.


dr. Barbara Novak,
zakonska in družinska terapevtka

(psihoterapija – barbara.novak6@gmail.com)
Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.