Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Hči se ne drži dogovora

Spoštovani! Z darilno pogodbo sem podarila pol hiše hčerki. Stvari ne delujejo tako, kot bi morale. Res, da sem tudi sama kriva, da nismo določili meja gibanja, oz. kje je od koga kaj. Hiša je med-etažna in je to težko narediti.Da pa se, seveda. Zdaj pa se mi je hčerka s partnerjem naselila skoraj po celi hiši in me stisnila v kot 30-ih kvadratov. Ne držijo se pravil, za katere sem jih prosila. Tudi zet mi zelo nagaja. Razmišljam o tem, da bi pogodbo razdrla. Zanima me postopek in zanima me cena postopka. Advokati so zelo dragi. Je tudi za tak primer razveljavitve darilne pogodbe postopek drag? Za vaš odgovor se lepo zahvaljujem!

Hči se ne drži dogovora comment arrow
Spoštovani,
iz vašega opisa se razume, da je na hiši sedaj solastnina. Solastnika stvari sta lastnika celotne stvari v sorazmerju z njunim idealnim deležem; v vašem primeru torej vi in vaša hči. Kaj naj v naravi predstavlja posamezen delež, naj bi izhajalo iz pogodbe oz. iz dejanske rabe nepremičnine. V primeru kršitve lahko solastnik zahteva prenehanje s kršitvijo, torej da mu solastnik omogoči rabo stvari v skladu z njegovim deležem ter v skladu z njunim dogovorom. Solastnik lahko tudi zahteva delitev solastnine v naravi (npr.: oblikovanje etažne lastnine s posameznimi deli v hiši), če pa to ni možno, se lahko stvar (hiša) proda in se v skladu z njunima solastniškima deležema razdeli izkupiček.

Darilna pogodba se lahko prekliče zaradi stiske (če bi bilo ogroženo vaše preživljanje) ali zaradi hude nehvaležnosti, t.j. če se po sklenitvi pogodbe obdarjenec proti darovalcu obnaša tako, da bi bilo po temeljnih moralnih načelih nepravično, da bi obdarjenec prejeto obdržal. Konkretno obnašanje se presoja v vsakem primeru posebej. Sodišče bi glede na vsa dejstva presodilo, ali predstavlja obnašanje vaše hčere in njenega moža hudo nehvaležnost do vas. Darilna pogodba se lahko prekliče le v enem letu od dneva, ko je darovalec zvedel za razlog za preklic, tako da je v tem primeru potrebno paziti na rok, ker darovalec potem izgubi pravico zahtevati preklic.

Preklic darila bi bil verjetno skrajno sredstvo, pred tem je priporočljivo poskusiti na drug način urediti zadevo, in sicer preko zahteve po spoštovanju pogodbe, delitvi solastnine v naravi ipd.

V vsakem primeru, če ni sporazumnega dogovora, bi prišla v poštev tožba, katere stroški zavisijo od vrednosti spornega predmeta (npr.: vrednost dela hiše) in od vrste postopka (pravdni ali nepravdni postopek). Tožnik mora sicer ob vložitvi tožbe sam plačati oz. založiti sodno takso, sodišče pa po končanemu postopku v izreku sodbe naloži stroške postopka glede na uspeh pravdnih strank (npr.: stranki, ki v postopku ni uspela). Za konkretnejšo opredelitev do opisanega problema in pričakovanih stroškov sodnega postopka bi potrebovala še določene informacije in vpogled v konkretno dokumentacijo, kot npr.: darilna pogodba, vrsta in opis nepremičnine (glede proučitve možnosti razdelitve v naravi), vrednost nepremičnine ipd.

S pozdravi,
Sabina Gregorič,
univ. dipl. pravnica
Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.