Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
14.7.2022
Odgovarja:

Katero sladilo?

pozdrav, rada bi se vrnila v formo in sem začela slediti prehranskim nasvetom in se trudim uvesti bolj zdrav način. Skrbi me, da ne bi z nadomestnimi sladili naredila svojemu zdravju več škode. Sladkor je nezdrav, ampak katera sladila se priporoča? Je treba gledati glikemični indeks za hujšanje? Včasih so hvalili kokosov sladkor, yacoon sirup, je to še aktualno? Kaj pa med in javorjev sirup? Razni saharini in ostalo, se govori, da ni dobro za zdravje. Eritroli tudi ne? Lep pozdrav, zmedena bralka

Katero sladilo? comment arrow

Pozdravljeni,

Nekalorična sladila niso prav noben bav-bav. Povečini so namenjena omejitvi energijskega vnosa na račun dodanih sladkorjev in posledično lažje hujšanje oz. nadzorovanje telesne mase. V tem članku najdete pravzaprav vse kar je relevantno za vedeti o tej temi: https://www.feel-good.si/nekaloricna-sladila/. Pri kliku na članek prosim le za malo potrpljenja, saj je stran v prenovi in zato lahko traja malo dlje, da jo naloži.

Kar se tiče ostalih sladil, ki jih omenjate – yacoon, kokosov sladkor, javorjev sirup, med – so ta podobno kalorična in niso pomemben vir hranil v naši prehrani (v primerjavi s »celimi« živili, kot so sadje, zelenjava, itd.). Mnogi trdijo drugače, ne zato ker bi vedeli drugače, ampak zato, ker v to verjamejo ali želijo pospešiti prodajo določenih izdelkov. Uporaba medu, sirupov in ostalih oblik sladkorja, je povsem na mestu, če so vam všeč po okusu in najdete zanje dovolj prostora znotraj svojih dnevnih energijskih potreb.

Delitev živil na »zdrava« in »nezdrava« je umetno ustvarjen (marketinški) konstrukt, ki v prehrano dodaja le stres, nepotrebne omejitve in slabo vest. Da bi prehrana podpirala naše zdravje, mora biti v prvi vrsti energijsko primerna, vsebovati dovolj ključnih hranil in omogočati uživanje hrane/živil, ki so za posameznika najbolj (dolgoročno) sprejemljiva.

 

Lep pozdrav,
Mario

Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.