Pozdravljeni,
Nekalorična sladila niso prav noben bav-bav. Povečini so namenjena omejitvi energijskega vnosa na račun dodanih sladkorjev in posledično lažje hujšanje oz. nadzorovanje telesne mase. V tem članku najdete pravzaprav vse kar je relevantno za vedeti o tej temi: https://www.feel-good.si/nekaloricna-sladila/. Pri kliku na članek prosim le za malo potrpljenja, saj je stran v prenovi in zato lahko traja malo dlje, da jo naloži.
Kar se tiče ostalih sladil, ki jih omenjate – yacoon, kokosov sladkor, javorjev sirup, med – so ta podobno kalorična in niso pomemben vir hranil v naši prehrani (v primerjavi s »celimi« živili, kot so sadje, zelenjava, itd.). Mnogi trdijo drugače, ne zato ker bi vedeli drugače, ampak zato, ker v to verjamejo ali želijo pospešiti prodajo določenih izdelkov. Uporaba medu, sirupov in ostalih oblik sladkorja, je povsem na mestu, če so vam všeč po okusu in najdete zanje dovolj prostora znotraj svojih dnevnih energijskih potreb.
Delitev živil na »zdrava« in »nezdrava« je umetno ustvarjen (marketinški) konstrukt, ki v prehrano dodaja le stres, nepotrebne omejitve in slabo vest. Da bi prehrana podpirala naše zdravje, mora biti v prvi vrsti energijsko primerna, vsebovati dovolj ključnih hranil in omogočati uživanje hrane/živil, ki so za posameznika najbolj (dolgoročno) sprejemljiva.
Lep pozdrav,
Mario