Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Lastništvo stanovanja

Pozdravljeni! Pred 15 leti sva z ženo kupila stanovanje, ker pa prodajalec ni bil takrat vpisan v zemljiško knjigo, smo pri notarju zabeležili, da sva prodajalcu dala 15.000 nemški mark kot aro in od tega dne dobila stanovanje v uporabo. Ostali znesek pa prodajalec dobi od naju, ko bo urejen vpis v zem. knjigo. Od takrat sva veliko vložila v stanovanje, saj je bilo potrebno vse obnoviti. Do danes se še prodajalec ni vpisal v zem. knjigo, čeprav ga prosiva, naj to uredi in da mu izplačava preostanek denarja, on pa tega noče storiti, ker je stanovanje sedaj vredno veliko več, kot takrat. Čisto sva že obupana in ne veva, kaj storiti. Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem ... lp

Lastništvo stanovanja comment arrow
Spoštovani,
najprej je potrebno poudariti, da se lastninska pravica na nepremični pridobi z vknjižbo v zemljiški knjigi. Sklenitev pogodbe za pridobitev lastninske pravice še ne zadostuje. Tako določa zdaj veljavni Stvarnopravni zakonik (SPZ) in tako je določal že Zakon o temeljnih lastninskopravnih razmerjih (ZTLR), ki je veljal v času sklenitve vaše pogodbe (pred 15-imi leti). Vprašanje je, na kakšnem temelju je vaš prodajalec izkazoval lastninsko pravico, ko ste vi kupili stanovanje in kdo je sedaj vknjižen kot lastnik v zemljiški knjigi. Navedena dejstva so ključna za nadaljnje postopanje, in sicer ali ste res kupili od nekoga, ki je imel ali je bil na temu da pridobi ustrezen pravni naslov za pridobitev lastninske pravice na stanovanju (torej za vknjižbo v zemljiški knjigi) oz. ali je mogoče, da ste kupili stanovanje od »nelastnika«.

Najhitrejša možnost rešitve je vsekakor vzpostavitev stika tudi z ZK lastnikom in poskus vknjižbe z dogovorom (dvo-ali tripartitno – ZK lastnik, prodajalec in vi), sicer pa vam ostane tožba na izpolnitev obveznosti in izstavitev ZK listine. V tem primeru so sicer problematični zastaralni roki. Mogoče bi pomagal institut priposestvovanja.

Vsekakor je za konkretno rešitev potrebno pregledati vse obstoječe listine in glede na te poiskati čim ustreznejšo možno pot za pridobitev vaše lastninske pravice.

Glede obnove pa je pomembno še to, da se z vlaganjem v nepremičnino lastninske pravice ne pridobi, lahko pa se od lastnika nepremičnine zahteva tisto, za kar je bil ta obogaten. Po ZTLR gre posestniku pravica do povračila stroškov, potrebnih za vzdrževanje, in koristnih stroškov v tolikšni meri, kolikor se je vrednost stvari povečala; kar pa se poračuna s koristmi, ki jih je posestnik dobil od stvari. Pri vsakem zahtevku pa igrajo pomembno vlogo tudi zastaralni roki, ki izhajajo iz pogodb (dogovorov), sicer pa iz zakona.

Lep pozdrav,
Sabina Gregorič,
univ. dipl. pravnica
Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.