Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
13.8.2021
Odgovarja:

Žepnina za mamo v domski oskrbi

Spoštovani, Živim v tujini, mamo imam v domski oskrbi v Sloveniji, kjer tudi vse svoje življenje prebiva. Kot mladoletna sem odšla od doma v tujino za boljšim življenjem. Stara sem bila 16 let. Leta 2013 je moja mama zaradi starosti odšla v dom. Mama je pokretna in zelo samostojna. Pet let nazaj sem pri notarki overila dokument, kjer sem se preko Centra za socialno delo dogovorila, da bom mesečno svoji mami nakazovala 50 € kot dodatek za žepnino. Tega denarja pa mama osebno ne dobiva, ampak gre denar v namen za njeno domsko oskrbo. Ker pa sva oba z možem bolna in ugotavljam, da ne bom več zmožna za mamo nakazovati denarja za žepnino, ki bi jo sicer v vsakem primeru dobivala, sem na center za socialno delo naslovila pismo z obrazložitvijo, da ne bom mogla več nakazovati 50 €. Odgovorili so mi, da sem to dolžna, dokler mama prebiva v njihovi ustanovi. Zanima me, če sem kljub temu dolžna nakazovati mesečno 50 €, čeprav sem odšla mladoletna od doma, saj mama od takrat ni več skrbela zame in sem ji celo jaz nakazovala denar za lažje preživetje. Hvala za vaš odgovor, Marjeta

Žepnina za mamo v domski oskrbi comment arrow

Pozdravljeni,

Vaša obveznost plačevanja dodatka na žepnino izhaja iz dogovora, ki ste ga sklenili s svojo mamo (verjetno preko CSD). Kakšne so bile okoliščine, ki so obstajale pred sklenitvijo pogodbe (pravite, da ste zgodaj šli od doma, da mama v mladosti ni skrbela za vas, da ste jo celo vi preživljali) žal ni relevantno. Dogovor je zavezujoč in v kolikor ne vsebuje nobenih podrobnosti o tem, na kakšen način lahko preneha oziroma do kdaj velja obveznost plačevanja, gre po vsej verjetnosti za trajen dogovor, ki bo prenehal le v primeru soglasja obeh pogodbenih strank.

Ne glede na navedeno pa se tudi takšne vrste dogovor lahko enostransko razveže ali spremeni, v kolikor za to obstajajo zakonski pogoji. Pravite, da se je vaše zdravje močno poslabšalo in predvidevam, da tudi premoženjsko stanje. Morda bi bila rešitev vložitev tožbe na razvezo pogodbe zaradi spremenjenih okoliščin po 112. členu Obligacijskega zakonika. Gre za primere, ko se okoliščine po sklenitvi pogodbe tako spremenijo, da otežujejo izpolnitev obveznosti ene stranke in ko pogodba ne ustreza več pričakovanjem pogodbenih strank in bi jo bilo po splošnem mnenju nepravično ohraniti v veljavi. Za podrobnosti bi bil potreben bolj podroben pogovor.

 

Lep pozdrav,

Gorazd Snoj, odvetnik

 

Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.