Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Nepremičnina

Spoštovani! Leta 2007, sem prodala svoje stanovanje in se preselila k hčeri in zetu. Ostanek kupnine od prodaje stanovanja (50.000 EUR), sem kasneje vložila v stanovanje, ki mi ga je zet zgradil nad garažo, nekaj denarja pa sem vložila tudi v njuno hišo (cca. 5.000 EUR). Lastnik tega zemljišča je bil njegov pokojni oče in po njegovi smrti leta 2009, je vse podedoval njegov edini sin (moj zet). Ker sem bila naivna, se to stanovanje ni nikoli vknjižilo v zemljiško knjigo in sedaj imam podatek, da je to vse zgrajeno na črno. Ko sta se moj zet in hči leta 2012 ločila, sem se leta 2015 tudi sama izselila iz svojega stanovanja. Še vedno sem prijavljena na naslovu, kjer sem živela 8 let. Sedaj se ta hiša prodaja, vključno z mojim stanovanje in me zanima sledeče: <«Ali lahko zahtevam, da mi moj finančni vložek vrnejo, katerega sem vložila v hišo ter moje stanovanje in nisem vpisana v zemljiško knjigo, pa še črna gradnja je prisotna>«? Hvala za odgovor.

Nepremičnina comment arrow
Spoštovani,

stvarne pravice ter način njihove pridobitve, prenosa, varstva in prenehanja ureja Stvarno pravni zakonik (v nadaljevanju SPZ). V 48. členu SPZ določa, da če nekdo (graditelj) s soglasjem lastnika nepremičnine postavi, prizida ali izboljša zgradbo, na nepremičnini pa ne pridobi lastninske pravice, lahko od lastnika nepremičnine zahteva tisto, za kar je bil ta obogaten, govorimo o t.i. institutu neupravičene obogatitve. Slednje pomeni, da od lastnika nepremičnine, v katero ste vlagali finančna sredstva, lahko zahtevate povračilo vloženih sredstev, vendar po vsej verjetnosti ne bo šlo za isto vsoto, kot ste jo dejansko vložili v nepremičnino, temveč nekoliko nižji znesek, ker je relevantno zgolj dejstvo, za koliko se vrednost nepremičnine zviša zaradi dodatnega vložka (v vašem primeru vašega vložka v znesku 50.000,00 EUR na posebnem delu oz. prizidku, in 5.000,00 EUR v obstoječi hiši). Še drugače povedano, pomembna je le razlika med tržno vrednostjo nepremičnine pred in po vašem finančnem vložku. Kot že rečeno vrednost vlaganj pa ni nujno enaka povečanju vrednosti nepremičnine. Do prehoda koristi zaradi vlaganj in posledičnega nastanka (dospelosti) terjatve iz naslova neupravičene obogatitve pride šele takrat, ko graditelj (vlagatelj) izgubi posest nad stvarjo (oziroma njenim delom) in jo pridobi lastnik. Iz opisanega dejanskega stanja lahko razberem, da nad stanovanjem, v katerega ste vlagali finančna sredstva, nimate več posesti, tam ne živite več, kar je tudi pogoj, da od lastnika nepremičnine zahtevate povračilo vlaganj. Pomembno je tudi dejstvo, da ste v nepremičnino vlagali s soglasjem lastnika, torej da je lastnik nepremičnine bil seznanjen z vlaganji in se je z njimi strinjal, slednje boste morali v primeru tožbe tudi dokazati.

Zakon poleg možnosti zahtevka vlagatelja po povrnitvi vlaganj dopušča tudi možnost, da se lastnik in graditelj dogovorita, da na nepremičnini nastane solastnina. Graditelj lahko na podlagi dogovora zahteva izstavitev listine za vpis solastnine v zemljiško knjigo.

Povračilo vlaganj v tujo nepremičnino lahko zahtevate na pristojnem sodišču z vložitvijo tožbe. Predlagam vam, da se pred vložitvijo tožbe posvetujete z izbranim odvetnikom. V primeru slabega socialnega stanja ste upravičeni do brezplačne pravne pomoči, za slednjo prejmete vlogo na pristojnem okrožnem sodišču.

Pet letni zastaralni rok za vložitev tožbe na povračilo vlaganj v tujo nepremičnino prične teči od dneva, ko je graditelj (vlagatelj) izgubil posest nepremičnine oz. ko graditelju (vlagatelju) ni več dopuščena raba nepremičnine oz. dela nepremičnine.

S spoštovanjem,

Janja Cigoj, mag prava
 
Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2018 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.