Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Najemnina

Spoštovani! Na vas se obračam z vprašanjem glede najemnine. Sem v podnajemniškem stanovanju oz enem nadstropju lastniške hiše, zgoraj živita lastnika hiše. Vsak mesec redno plačujem najemnino 15ga v mesecu in sicer že točno pol leta. Od samega začetka so bile v stanovanju manjše napake za katere je bilo obljubljeno da se bodo v kratke odpravile ( manjkajoč del parketa v spalnici, kuhinja brez nekaterih zaključnih letev, brez nekaterih ročajev, rahlo zamakanje v kopalnici pri tuš kabini, nepričvrstena letev v dnevni sobi)....Zdaj pa sem po pol leta opazil vidno plesnenje v stanovanju in to v spalnici, otroški sobi in tudi dnevni sobi. Lastnica se izgovarja da sem za nastalo situacijo kriv sam, čeprav stanovanje dnevno zračimo in je plesni občutno preveč, da bi se pojavila zaradi moje odgovornosti v zadnjem mesecu, saj je več kot očitno da je bilo stanovanje prebeljeno prav iz tega razloga pred samim najemom.... Zanima me kaj lahko storim oz ali imam sploh kakršno koli pravno podlago za pritožbo ali moram pač ta popravila kriti sam za svoje dobro Hvala in lep pozdrav!

Najemnina comment arrow
Spoštovani,

v najemnem razmerju imata tako najemodajalec kot najemnik določene obveznosti. Stanovanjski zakon v 92. členu določa obveznosti lastnika stanovanja in tako med drugim določa, da mora lastnik vzdrževati stanovanje in skupne dele v stanovanjski ali večstanovanjski stavbi v stanju, ki zagotavlja najemniku normalno uporabo stanovanja ter skupnih delov ves čas trajanja najema. Prav tako je lastnik odgovoren za stvarne napake, ki jih ima stanovanje.

V kolikor lastnik opusti svoje dolžnosti in če stanje v stanovanju ne zagotavlja najemniku normalne uporabe stanovanja, lahko najemnik predlaga, da stanovanjska inšpekcija lastniku stanovanja odredi izvedbo tistih del, ki so potrebna za zagotavljanje normalne uporabe stanovanj ali skupnih delov.

Če lastnik v roku, določenem z odločbo, ne izvede naloženih del, lahko ta dela na njegove stroške izvede najemnik sam. Stroške izvedbe del, skupaj z obrestmi, lahko najemnik pobota s terjatvami lastnika iz naslova najemnine. V primeru, da lastnik ne ravna v skladu z odločbo iz prejšnjega odstavka, lahko najemnik od lastnika zahteva, da mu preskrbi drugo primerno stanovanje.

Glede na pravice, ki jih imate kot najemnik stanovanja po Stanovanjskem zakonu vam predlagam, da se poskušate ponovno dogovoriti z lastnikom stanovanja naj odpravi napako, ki jo ima stanovanje, v kolikor pa slednje ne bo mogoče se lahko poslužite zgoraj navedenega postopka.

Želim vam ugodno rešitev nastale situacije.

S spoštovanjem,

Janja Cigoj

Mag. prava
Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2019 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.