Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Najugodnejša pogodba

Pozdravljeni! Po starših sem pred dvema letoma podedovala 4/6 hiše, kar bi rada podarila svoji krščenki oz. nečakinji. Glede na to, da sva obe zelo slabi s finančnimi sredstvi, me zanima, kakšna bi bila najugodnejša pogodba. Darilna, kupoprodajna…? Vrednost celotne hiše z zemljiščem je bila v zapuščini t.j. 6/6 ocenjena na 60.000,00 E, kar ne ustreza dejanskemu stanju. Hiša je pritlična, stesana (iz blata) in v zelo slabem stanju, tako, da je vrednost samo zemljišče, ki je v okolici Maribora 626 m2. V pričakovanju vašega odgovora, vas lepo pozdravljam!

Najugodnejša pogodba comment arrow
Spoštovani,

v primeru darilne pogodbe so davka oproščene stranke, ki spadajo v prvi dedni red, vaša nečakinja pa v razmerju do vas spada v drugi dedni red. Tako bi bilo v primeru darilne pogodbe, pri čemer vzamemo vrednost nepremičnine ocenjeno na 60.000EUR, potrebno plačilo davka v fiksni višini 2.900 EUR in 7% od 10.000 EUR, tako bi skupen znesek davka znašal 3.600 EUR. V primeru nižje tržne vrednosti nepremičnine je davek nižji. Pri nepremičninah se kot vrednost v dar prejetega premoženja v času nastanka davčne obveznosti šteje 80% posplošene tržne vrednosti, ugotovljene po zakonu, ki ureja množično vrednotenje nepremičnin, kakor je določena nepremičnini v registru nepremičnin na dan nastanka davčne obveznosti. Zavezanec ima v roku za pritožbo pravico zahtevati, da se namesto posplošene tržne vrednosti nepremičnin kot davčna osnova upošteva ocenjena posamična tržna vrednost nepremičnine. V tem primeru stroške cenitve nepremičnine nosi zavezanec.

V primeru prodajne pogodbe pa je obvezno plačilo davka v višini 2 % od davčen osnove in plačilo davka od kapitalskega dobička. Višina davka od kapitalskega dobička je odvisna od tega koliko let je prodajalec imetnik nepremičnine. Stopnja obdavčenja je 20 % in se vsakih 5 let lastništva nepremičnine zmanjša za 5 %. Po 20 letih lastništva se dohodnina ne plača več. Tako znaša davek po petih letih imetništva kapitala 15%, po desetih letih imetništva 10%, po 15 letih imetništva pa znaša 5%.

Ker podrobnejšega dejanskega stanja ne poznam, vam natančnih zneskov o višini davkov ne morem podati, zato vam svetujem, da se obrnete na davčnega svetovalca.

S spoštovanjem,

Janja Cigoj

Mag. prava
Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2018 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.