Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Najugodnejša pogodba

Pozdravljeni! Po starših sem pred dvema letoma podedovala 4/6 hiše, kar bi rada podarila svoji krščenki oz. nečakinji. Glede na to, da sva obe zelo slabi s finančnimi sredstvi, me zanima, kakšna bi bila najugodnejša pogodba. Darilna, kupoprodajna…? Vrednost celotne hiše z zemljiščem je bila v zapuščini t.j. 6/6 ocenjena na 60.000,00 E, kar ne ustreza dejanskemu stanju. Hiša je pritlična, stesana (iz blata) in v zelo slabem stanju, tako, da je vrednost samo zemljišče, ki je v okolici Maribora 626 m2. V pričakovanju vašega odgovora, vas lepo pozdravljam!

Najugodnejša pogodba comment arrow
Spoštovani,

v primeru darilne pogodbe so davka oproščene stranke, ki spadajo v prvi dedni red, vaša nečakinja pa v razmerju do vas spada v drugi dedni red. Tako bi bilo v primeru darilne pogodbe, pri čemer vzamemo vrednost nepremičnine ocenjeno na 60.000EUR, potrebno plačilo davka v fiksni višini 2.900 EUR in 7% od 10.000 EUR, tako bi skupen znesek davka znašal 3.600 EUR. V primeru nižje tržne vrednosti nepremičnine je davek nižji. Pri nepremičninah se kot vrednost v dar prejetega premoženja v času nastanka davčne obveznosti šteje 80% posplošene tržne vrednosti, ugotovljene po zakonu, ki ureja množično vrednotenje nepremičnin, kakor je določena nepremičnini v registru nepremičnin na dan nastanka davčne obveznosti. Zavezanec ima v roku za pritožbo pravico zahtevati, da se namesto posplošene tržne vrednosti nepremičnin kot davčna osnova upošteva ocenjena posamična tržna vrednost nepremičnine. V tem primeru stroške cenitve nepremičnine nosi zavezanec.

V primeru prodajne pogodbe pa je obvezno plačilo davka v višini 2 % od davčen osnove in plačilo davka od kapitalskega dobička. Višina davka od kapitalskega dobička je odvisna od tega koliko let je prodajalec imetnik nepremičnine. Stopnja obdavčenja je 20 % in se vsakih 5 let lastništva nepremičnine zmanjša za 5 %. Po 20 letih lastništva se dohodnina ne plača več. Tako znaša davek po petih letih imetništva kapitala 15%, po desetih letih imetništva 10%, po 15 letih imetništva pa znaša 5%.

Ker podrobnejšega dejanskega stanja ne poznam, vam natančnih zneskov o višini davkov ne morem podati, zato vam svetujem, da se obrnete na davčnega svetovalca.

S spoštovanjem,

Janja Cigoj

Mag. prava
Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2019 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.