Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Nepremičnine

Spoštovani, Osebe so podedovale nepremičnine, ki pa niso še razdružene. Eden solastnik ugotavlja, da je na eni parceli stvarna asfaltirana cesta, ki je v dobro krajanov. Prav tako stvarno stoji naseljena hiša uporabnika. Torej geodetsko in zemljiško stanje ni urejeno. Občina bi pristopila k urejanju. Zanima me, ali sme eden solastnik sprožiti postopek popravka, ker je v dobro vseh strank? Ali mora biti 50% soglasje za pooblastilo. Ali je zadostno potrjeno pooblastilo upravne enote ali je obvezno od notarja? V kolikor enega solastnika to ne zanima, ali sme drugi solastnik sprožiti na sodišču vlogo, da sodišče določi pooblaščenca? Ali je ta nepravdni postopek drag? Brez točnega dejanskega stanja solastniki ne morejo urejati pravnih poslov, kar je predpogoj. V slučaju hitrega odgovora se lepo zahvaljujem. Prijazen pozdrav.

Nepremičnine comment arrow

Pozdravljeni,

 

Stvarnopravni zakonik določa, da solastniki s skupno stvarjo upravljajo soglasno. Kadar gre za posle v zvezi z rednim upravljanjem stvari je potrebno 50% soglasje vseh solastnikov. Kadar gre za posle, ki presegajo okvire rednega upravljanja, pa je potrebno soglasje vseh. Zakon žal ne našteva kaj točno spada pod redno / izredno upravljanje stvari, zaradi česar je potreben pregled sodne prakse v konkretnem primeru. Vseeno pa obstaja splošno sprejeto pravilo, da pod redno upravljanje spadajo ukrepi za ohranitev stvari v funkciji, ki so v interesu vseh solastnikov in ne povzročajo izrednih stroškov. Po drugi strani pa sem ne spadajo obremenitve nepremičnine, razpolaganje z njo kot tudi ne sprememba namembnosti, dograditev preureditev nepremičnine.

V vašem primeru ni povsem jasno kaj ste mislili s tem, da zemljiško in geodetsko ni urejeno. Vsekakor pa obstaja precejšnja verjetnost, da gre za posle, ki presegajo redno upravljanje in boste potrebovali soglasje vseh solastnikov. Soglasje ne zahteva posebne oblike in tudi ni potrebna overitev podpisov. Se pa vseeno priporoča, da za potrebe morebitnega sodnega postopka podpise overite pri notarju, da ne bi bilo kasnejših problemov, ko bi nekdo zatrjeval, da ni dal soglasja. Za komentiranje cene vaših sodnih postopkov, ste dali žal premalo informacij.

 

Lep pozdrav,

 

Gorazd Snoj

odvetnik

 

Odvetniška pisarna Gorazd Snoj

Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.