Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
8.1.2024
Odgovarja:

Pravica očeta do otrok po ločitvi

Pozdravljeni. Zanima me kakšne so pravice očeta, ki nad otroci nima skrbništva. Stiki z otroci se izvajajo na podlagi letnega načrta, katerega izdela mama. Planira aktivnosti za vikende, ko bi morali biti otroci z očetom in mu jih ne preda. Stiki se morajo izvajati izključno po pogojih, ki jih določi mama, drugače stikov z otroki oče pač ne bo imel, otroke na stike vozi oče, čeprav bi se o tem morala dogovoriti, vendar se mama ne želi. Vozi jih v tujino, brez da bi oče vedel, kje so otroci. Ob stiku z njim, pa njemu ne da otrokovih osebnih in zdravstvenih dokumentov. Ali je v tem primeru vse v meji zakonov in je prav, da ima mama ekskluzivno pravico nad otroci? Za odgovor se vam zahvaljujem že vnaprej.

Pravica očeta do otrok po ločitvi comment arrow

Spoštovani,

iz vašega vprašanja ni razvidno, ali sta starša že dosegla kakšen dogovor na sodišču oziroma ali je sodišče odločilo o vprašanjih varstva in vzgoje (t.i. skrbništvo), izvajanja stikov in plačevanja preživnine za otroke. Če o teh vprašanjih sodišče še ni odločilo in se starša o teh vprašanjih ne moreta sporazumeti, je pred vložitvijo predloga na sodišče potrebno izvesti predhodno svetovanje na pristojnem centru za socialno delo. Če je sodišče o vseh ali nekaterih vprašanjih že odločilo in so potrebne spremembe dogovorov, je pred vložitvijo predloga na sodišče prav tako treba izvesti predhodno svetovanje na pristojnem centru za socialno delo. Namen predhodnega svetovanja je starša opozoriti na varstvo koristi otoka pri urejanju razmerij z otrokom, na dober vpliv sporazumnega urejanja teh razmerij in jih v tej zvezi seznaniti tudi z namenom postopka mediacije. Postopek predhodnega svetovanja poteka na centru za socialno delo. Doseženi sporazum starša predložita v potrditev sodišču. Če sporazuma ob pomoči centra za socialno delo ne moreta doseči, lahko vsak starš vloži predlog na sodišče.

Predhodno svetovanje ni potrebno v primerih, ko je treba zaradi varovanja otrokovih koristi ukrepati hitro in starš predlaga izdajo začasne odredbe; je pa kljub temu o neprimernem ravnanju starša treba obvestiti center za socialno delo in po potrebi tudi druge organe (npr. policijo, vrtec, šolo ipd.).

Izvrševanje stikov ne sme biti enostransko, odvisno od želja (kapric) enega od staršev. V sodni odločbi se izvrševanje stikov običajno natančno določi. Če se starš tega ne drži, se ga k izvrševanju lahko prisili sodno ali pa se staršu, ki stike brez razloga onemogoča in s tem škodi otroku, odvzameta varstvo in vzgoja ter dodelita drugemu od staršev.

Mati mora očeta seznaniti z razlogi neizvajanja stikov, razlogi za otrokovo odsotnost (npr. potovanje v tujino, bolezen ipd.). Kadar starši ne živijo skupaj in otrok ni zaupan v varstvo in vzgojo obema od staršev, odločata o vprašanjih, ki bistveno vplivajo na njegov razvoj, sporazumno in v skladu s koristjo otroka. Če se sama o tem ne sporazumeta, jima pri sklenitvi sporazuma pomaga center za socialno delo, na njuno željo pa tudi mediatorji. Tisti od staršev, ki mu je otrok zaupan v varstvo in vzgojo, odloča o vprašanjih otrokovega dnevnega življenja in o otrokovem stalnem prebivališču, če s tem ne posega na vprašanja, ki bistveno vplivajo na otrokov razvoj. Če se starši v primerih iz prvega, drugega in tretjega odstavka tega člena ne sporazumejo o vprašanjih, ki bistveno vplivajo na otrokov razvoj, odloči o tem sodišče. Mati torej po zakonu nima nobenih ekskluzivnih pravic do otroka.

Ob stiku mora starš drugemu staršu izročiti tudi osebni dokument in zdravstveno izkaznico.

Z vašimi težavami seznanite pristojni center za socialno delo, da vam ustrezno svetuje in po potrebi izvede predhodno svetovanje, nato pa lahko vložite tudi predlog za ureditev ali spremembo varstva koristi otrok.

Lep pozdrav,

Matiček Žumer
odvetnik

Odvetniška pisarna Matiček Žumer

Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.